Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. ”Marele Lenin a spus...”

Social (Categoria articolului)

Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

Alin Ciupală, în stilu-i propriu, transcrie pentru eternitate povești ale unor locuri, dar și ale unor oameni cunoscuți din Câmpina.
”Marele Lenin a spus...”
”Profesorul Mainescu, fost ofițer în Armata Regală, avea o ținută sobră, obiceiuri și ticuri, pentru care elevii răi și plini de ironie i-au găsit o poreclă. Semăna la figură cu împăratul de atunci al Japoniei și de aceea i-au zis Mikadou, iar prin abreviere s-a ajuns la Madou. (...) Preda la clasa de fete, unde erau cele mai bune eleve ale școlii. Eleve silitoare și cuminți, cu excepția unei domnișoare care se instala mereu în fundul clasei și mereu își găsea de lucru, fiind foarte puțin atentă la lecție. (...) Regula pentru începutul lecției de istorie era ca profesorul să folosească un citat din clasicii marxism-leninismului. Madoul nostru, cu spatele la clasă, și-a început lecția cu cuvintele ”Marele Lenin a spus...” A auzit niște chicoteli în fundul clasei. Fără să se întoarcă, a ridicat tonul și a continuat răspicat: ”Marele Lenin a spus...” rumoarea continua. S-a întors furios și a repetat, dar fără să facă o tranziție: ”Marele Lenin a spus... Bălu ieși afară!” Tonul și absurdul frazei a uimit toată clasa. (pe elevă o chema Liliana Bălu)”

Sunt multe alte povești, care vor face deliciul cititorilor în cel mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală.
Vom continua.

2584 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1532 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu. 

1369 vizualizari
27 nov. 2023 18:57

Un altfel de antrenament pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina

3 comentarii

Zilele trecute, atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina au avut parte de o surpriză din partea coordonatorului lor, antrenorul Mihaela Marin, care le-a propus... un altfel de antrenament.

Alte stiri recente

515 vizualizari
30 nov. 2023 21:40

Subiect serios, discuții comice în plenul CL Câmpina pe tema terenurilor de pe albia râului Doftana

Consiliul Local Câmpina a aprobat, la propunerea primarului Alin Moldoveanu, în ședința din 25 octombrie 2023, o hotărâre privind îndeplinirea procedurilor de radiere din Cartea Funciară a drepturilor de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea societăților Electrocarbon și Elsid, pentru mai multe terenuri de pe râul Doftana, acolo unde cele două societăți au o serie de investiții în domeniul energetic și unde administrația locală intenționează să realizeze centura de est a orașului. După aprobarea hotărârii, Electrocarbon și Elsid au apelat la instanță.

845 vizualizari
30 nov. 2023 21:32

Ion Alexe, cel mai potrivit nume pentru recent inaugurata sală de sport din Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina

În urmă cu puțin timp, în ziua ceremoniei de absolvire și depunere a jurământului de către poromoția noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, în prezența secretarului de stat chestor general Bogdan Despescu și a inspectorului principal al Poliției Române chestor Benone Matei, a avut loc inaugurarea sălii de sport din incinta acestei instituții de învățământ.