Administrațiile locale și firmele private vor fi obligate să achiziționeze autovehicule electrice pentru transportul în comun
Actualitate (Categoria articolului)
Legea privind promovarea transportului ecologic a fost promulgată ieri de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede obligația autorităților locale, regiilor autonome, societăților aflate în subordinea primăriilor, dar și societăților private de transport, inclusiv firmelor de taxi, de a achiziționa mijloace de transport în comun acționate electric într-o proporție de minimum 30% din necesarul achizițiilor viitoare, scopul fiind în principal reducerea poluării.
„Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport de călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minimum 30% din necesarul achiziţiilor viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an", se prevede în Legea privind promovarea transportului ecologic. De asemenea, achiziţiile anuale de autovehicule făcute de autorităţile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conţină, în proporţie de cel puţin 20%, autoturisme acţionate prin tehnologii verzi.
Pentru instituțiile publice, legea se aplică începând cu anul următor celui intrării în vigoare, deci din 2019. În cazul societăţilor cu capital privat, inclusiv firmelor de taxi, legea se aplică din 2020, când vor fi obligate să cumpere mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, în proporţie de 30% din achiziţiile viitoare.
Acest act normativ vine într-o perioadă în care la Câmpina se tot discută despre accesarea de fonduri europene pentru modernizarea transportului în comun și chiar despre înființarea unei societăți de transport public, la care Consiliul Local să fie unic acționar. Au fost mai multe runde de discuții la nivelul administrației locale, inclusiv cu actualul operator privat (firma Eliro) care a refuzat să fie parte în proiect. Se pare, totuși, că lucrurile s-au împotmolit undeva în Primărie și poate că apariția acestei legi va da un impuls administrației publice să meargă mai departe cu proiectul privind modernizarea transportului de călători.
(Foto cu caracter ilustrativ)
Actualitate

În bugetul Câmpinei pentru anul 2023 este inclusă și amenajarea unui traseu de motocros
Joi, 2 februarie 2023, de la ora 17.00, este programată ședința extraordinară de îndată pentru aprobarea bugetului local al municipiului Câmpina pentru anul 2023. Sunt multe lucruri interesante în proiectul bugetului local, despre unele dintre ele chiar am scris în ultimele săptămâni, dar în rândurile de față vom detalia un alt punct din buget - realizarea unui studiu de oportunitate pentru amenajarea unui teren pentru motocros.

Tarifele pentru utilizarea bazelor sportive de la Câmpina au fost majorate de Consiliul Local. Creșterile ajung până la 54%
După cum v-am informat deja, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 25 ianuarie, au fost discutate și votate noile tarife de închiriere pentru bazele sportive din Câmpina, administrate de Clubul Sportiv. Noile tarife au fost aprobate aproape fără nicio discuție, iar inițiatorii proiectului au fost Roxana Gheorghe (Partidul Verde), Liviu Briciu (POL), Liviu Dumitrache (USR) și Andrei Duran (PSD).
Alte stiri recente

ISU a intervenit cu șenilata la Boșilcești - Telega pentru preluarea a doi pacienți izolați
Salvatorii de la ISU Prahova au intervenit marți, 31 ianuarie 2023, pentru acordarea asistenței medicale de urgenţă în satul Boșilcești, comuna Telega.

Ziua Internațională a Nonviolenței, marcată de elevii Școlii Centrale Câmpina prin desene cu mesaje puternice
Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală a fost marcată la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina. Elevii au realizat afişe tematice, picturi și desene care au fost înscrise în cadrul Concursului Judeţean Interdisciplinar „ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent”, care face parte din Calendarul activităţilor educative judeţene. Partenerii Școlii Centrale în acest proiect sunt: Școala Gimnazială „Prof. Cristea Stănescu” din comuna Cornu, Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu” din Câmpina, Liceul Teoretic ”Şerban Vodă” din Slănic, Liceul “Carol I” din Plopeni și Şcoala Gimnazială din comuna Scorţeni.
Comentarii