Administrațiile locale și firmele private vor fi obligate să achiziționeze autovehicule electrice pentru transportul în comun

Actualitate (Categoria articolului)

Legea privind promovarea transportului ecologic a fost promulgată ieri de președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede obligația autorităților locale, regiilor autonome, societăților aflate în subordinea primăriilor, dar și societăților private de transport, inclusiv firmelor de taxi, de a achiziționa mijloace de transport în comun acționate electric într-o proporție de minimum 30% din necesarul achizițiilor viitoare, scopul fiind în principal reducerea poluării. 

„Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport de călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi, motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minimum 30% din necesarul achiziţiilor viitoare. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an", se prevede în Legea privind promovarea transportului ecologic. De asemenea, achiziţiile anuale de autovehicule făcute de autorităţile publice pentru deservirea parcului propriu trebuie să conţină, în proporţie de cel puţin 20%, autoturisme acţionate prin tehnologii verzi. 
Pentru instituțiile publice, legea se aplică începând cu anul următor celui intrării în vigoare, deci din 2019. În cazul societăţilor cu capital privat, inclusiv firmelor de taxi, legea se aplică din 2020, când vor fi obligate să cumpere mijloace de transport călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, în proporţie de 30% din achiziţiile viitoare.

Acest act normativ vine într-o perioadă în care la Câmpina se tot discută despre accesarea de fonduri europene pentru modernizarea transportului în comun și chiar despre înființarea unei societăți de transport public, la care Consiliul Local să fie unic acționar. Au fost mai multe runde de discuții la nivelul administrației locale, inclusiv cu actualul operator privat (firma Eliro) care a refuzat să fie parte în proiect. Se pare, totuși, că lucrurile s-au împotmolit undeva în Primărie și poate că apariția acestei legi va da un impuls administrației publice să meargă mai departe cu proiectul privind modernizarea transportului de călători. 

(Foto cu caracter ilustrativ)

 

4140 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

232 vizualizari
08 dec. 2023 07:42

Primim de la cititori. O parcare haotică și mașini blocate pe Aleea Margaretei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine, realizată luni, 4 decembrie, în jurul orei 21.00, pe Aleea Margaretei din Câmpina.

1374 vizualizari
07 dec. 2023 18:43

Tribunalul Ilfov a admis suspendarea hotărârii privind terenurile de pe râul Doftana

1 comentarii

Joi, 7 decembrie 2023, a fost primul termen în procesul intentat de societățile Elsid și Electrocarbon împotriva Consiliului Local Câmpina și Primăriei Câmpina pentru suspendarea hotărârii privind aprobarea îndeplinirii procedurilor de radiere din Cartea Funciară a dreptului de superficie, uz și servitute înscrise în favoarea celor două societăți asupra terenurilor aparținând municipalității, situate pe albia râului Doftana, acolo unde Elsid și Electrocarbon au investiții în domeniul energetic.

Alte stiri recente

4680 vizualizari
07 dec. 2023 21:30

A fost lansat proiectul Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat la Câmpina

Joi seară, într-un spațiu elegant și bine pus la punct din clădirea BCR, din centrul municipiului Câmpina, a avut loc lansarea proiectului Câmpina Residence, primul ansamblu de locuințe realizate de un investitor privat în Câmpina.

1075 vizualizari
07 dec. 2023 13:54

S-a încheiat votul pentru proiectele propuse la Câmpina pentru bugetare participativă. Cinci proiecte au strâns 451 voturi

În seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat votul pentru proiectele propuse a fi realizate prin bugetare participativă. Cele cinci proiecte admise au adunat 451 voturi.