Angajații instituțiilor de cultură din Câmpina rămân cu salariile sub cele ale femeilor de serviciu și șoferilor de la Primărie

Actualitate (Categoria articolului)

Un proiect așteptat cu maxim interes la ultima ședință a Consiliului Local Câmpina a fost cel privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul contractual din cadrul Casei de Cultură și Casei Tineretului. Proiectul a fost inițiat de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea, a avut avize nefavorabile din partea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, inclusiv din partea secretarului municipiului, iar la vot a fost respins (10 voturi împotrivă - consilierii PNL și PMP; 8 voturi pentru - consilierii PSD și ALDE, Daniel Ioniță nu a votat).

Poate vă amintiți faptul că o întreagă discuție pe tema acestui proiect a avut loc la Primăria Câmpina, la jumătatea lunii ianuarie, la solicitarea Comisiei juridice și de administrație publică a Consiliului Local. Încă de atunci s-a văzut foarte clar opoziția reprezentanților Primăriei Câmpina față de o posibilă majorare a salariilor angajaților din instituțiile subordonate administrației locale. La ședința Consiliului Local, opoziția a fost și mai clară, indiferent de argumentele prezentate de inițiatori. 
De fapt, proiectul propus de consilierii Gabriel Dima și Constantin Cândea prevedea includerea angajaților de la Casa de Cultură și Casa Tineretului în familia ocupațională “Administrație”, ceea ce echivala cu creșterea salariilor acestor angajați la nivelul celor din Primărie. Demersul se baza pe apariția Ordonanței de Urgență nr. 90/2018 (care aduce unele modificări Legii salarizării bugetarilor și clarifică situația instituțiilor și serviciilor publice din subordinea administrației locale), precum și pe răspunsul foarte clar al Ministerului Muncii la adresa transmisă de Casa de Cultură (unde se spune că salarizarea se face pe funcțiile din nomenclatoarele specifice administrației publice pentru instituțiile din subordinea administrației publice).
Juriștii Primăriei Câmpina nu au fost de acord cu argumentele aduse, iar primarul Horia Tiseanu le-a susținut punctul de vedere, trimițându-i implicit pe salariații celor două instituții în instanță pentru a-și cere drepturile salariale: “Nu a fost o rea-voință din partea noastră, ci răspunsurile pe care le-am primit și noi pe această temă au fost atât de ambigue, încât nimeni nu a avut curajul să zică da, să mărim salariile. Noi credem că o acțiune în instanță ar fi lămuritoare și nu cred că este vreo problemă dacă se ajunge în instanță”.
Un punct de vedere interesant l-a avut consilierul Florin Frățilă, care a făcut referire la nivelul actual de salarizare de la Casa de Cultură și Casa Tineretului: “Marea majoritate a salariaților din sistemul de cultură, care ne reprezintă și oferă servicii în acest domeniu, au salariul la nivel de femeie de serviciu din Primărie. Să nu vă mirați că nivelul acestor servicii va scădea dramatic, pentru că nu mai stă nimeni pe 20 milioane lei vechi să conducă o instituție, oricare ar fi ea”.
În prezent, la Casa de Cultură “Geo Bogza”, nivelul net al salariilor angajaților este următorul: responsabil instituție (șef serviciu) – 1.600 lei; contabil – 1.900 lei; referent cultural (cu studii superioare) – 1.393 lei; casier – 1.187 lei; îngrijitor – 1.187 lei. Situația este aproximativ aceeași la toate instituțiile de cultură din Câmpina (Muzeul Hasdeu, Biblioteca Municipală, Casa Tineretului).
Discuțiile au fost ample și interesante (video), dar la final proiectul a fost respins prin vot politic.

Citiți și: Dacă vor creșteri salariale, angajații Casei de Cultură și Casei Tineretului din Câmpina vor trebui să se adreseze instanțelor de judecată

4804 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Elena 18.02.2019 19:52 Rusine ! Daca apartin de Primarie de ce nu le dati aceleasi drepturi ? Probabil va ganditi ca se micsoreaza fondul de salarii si nu va mai ajunge voua ?

Actualitate

2283 vizualizari
25 iun. 2019 13:54

88% dintre elevii câmpineni au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională. Anul acesta sunt și patru medii de 10

Pe site-ul Ministerului Educației Naționale au fost publicate astăzi rezultatele la Evaluarea Națională. La nivelul județului Prahova, 12 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media generală 10, printre ei numărându-se și patru elevi din Câmpina. Este vorba despre o elevă de la Școala Gimnazială Centrală - Andreea Maria Neacșu și trei eleve de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu - Irina Larisa Coman, Iris Ionescu și Tania Maria Mincu.

1861 vizualizari
25 iun. 2019 12:21

Drumul județean 214, dintre Brebu și Pietriceaua, în pericol de surpare

De la o zi la alta, drumul județean 214, care face legătura între Brebu și satul Pietriceaua, este tot mai afectat de alunecările de teren reactivate de ploile torențiale din ultima vreme. Acest drum are probleme de foarte mulți ani, indiferent de anotimp, ba se inundă, ba se transformă în pârtie înghețată, iar acum, iată arată ca în imaginile trimise de un cititor. Drumul se rupe, efectiv.

Alte stiri recente

1720 vizualizari
24 iun. 2019 22:17

Câmpineanul Rareș Hodoiu, de la AIKO, trei medalii la o competiție mondială în Slovacia

Câmpineanul Rareș Hodoiu, legitimat la CS AIKO, a fost singurul sportiv al clubului câmpinean prezent, în perioada 20-23 iunie, la Bratislava, capitala Slovaciei, la Cupa Mondială WUKF. Sportivul câmpinean a avut o prestație foarte bună, atât la individual, cât și cu echipa națională a României, obținând în total trei medalii.

2740 vizualizari
24 iun. 2019 12:46

Autovehiculele de tip "Școală" nu vor mai avea acces permanent pe unele străzi din Câmpina și Ploiești și pe unele tronsoane de drumuri naționale

Pentru creșterea gradului de siguranță și fluență în traficul rutier, precum și pentru diminuarea tensiunilor ce pot apărea între participanții la trafic, mai ales în zonele aglomerate, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a stabilit străzile din Câmpina și Ploiești, precum și sectoarele de drumuri naționale unde se interzice pregătirea sau examinarea candidaților în vederea obținerii permisului de conducere. Mai exact, se interzice accesul autovehiculelor de tip „Școală conduse de cursanți în timpul săptămânii, în anumite intervale orare.