Surse: Guvernul se pregătește să ia înapoi banii dați primăriilor pentru diverse lucrări și necheltuiți până acum

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul României caută tot felul de soluții pentru reducerea deficitului bugetar, iar una dintre acestea ar putea fi obligativitatea ca administrațiile locale să dea înapoi banii alocați de la bugetul de stat pentru diverse lucrări. Dacă se întâmplă asta, multe dintre proiectele primăriilor vor fi compromise.

În primele opt luni ale acestui an, deficitul bugetar a crescut la 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), o sumă uriașă, dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut. Practic, statul a cheltuit în primele opt luni din 2017 cu 6,5 miliarde lei mai mult decât a încasat. Sunt date oficiale, prezentate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Tot de aici aflăm că au crescut cu 21,4% cheltuielile de personal, cu 11,3% cheltuielile cu asistența socială, în timp ce cheltuielile pentru investiții s-au redus cu 18,7%. 
Potrivit unor surse apropiate coaliției aflate la guvernare, cheltuielile pentru investiții se vor reduce și mai mult, pentru că, în vederea scăderii deficitului bugetar Guvernul intenționează să le ia primăriilor banii alocați pentru lucrări de infrastructură și necheltuiți până acum. Este vorba despre bani alocați prin diverse programe de finanțare, inclusiv PNDL - cel prin care s-a repartizat în teritoriu o sumă uriașă, de aproximativ 33 miliarde de lei, pentru modernizarea de drumuri, școli, grădinițe, construirea de poduri și podețe, introducerea canalizării etc.
În cazul Câmpinei, dacă Guvernul pune în aplicare această măsură, s-ar pierde cei 2,4 milioane lei alocați pentru modernizarea Străzii Parcului. În cazul altor localități situația ar fi mult mai gravă, având în vedere că sunt sume mult mai mari pentru diverse proiecte, unele finanțate integral, altele co-finanțate de la bugetul de stat.

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care o primărie înregistrează excedent bugetar la finalul unui an, banii intră în bugetul anului următor ca sursă de finanțare a diverselor investiții. Acesta este un lucru bun și sperăm ca Guvernului, în disperare de cauză, să nu-i treacă prin cap să modifice legea în așa fel încât să aibă acces la veniturile proprii ale unei localități. Pentru Câmpina ar fi un dezastru, pentru că în mod cert va încheia și acest an cu un excedent bugetar important, exact ca anul trecut când excedentul bugetar a fost de 10,5 milioane lei. Precizăm că, în momentul de față, în conturile Primăriei Câmpina sunt în jur de 14 milioane lei, adică 140 miliarde lei vechi, după cum ne-au precizat surse din cadrul instituției. Și este puțin probabil ca în cele trei luni rămase până la finalul anului să se mai execute vreo lucrare pentru ca acești bani să poată fi cheltuiți.

(Sursă foto - Romanialibera.ro)

3055 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

485 vizualizari
01 dec. 2022 09:12

Noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, în perioada 1 decembrie 2022 - 13 ianuarie 2023

Primăria municipiului Câmpina anunță instituirea unor noi restricții de circulație în cartierul Voila, din Câmpina, acolo unde se lucrează la rețeaua de canalizare.

1850 vizualizari
30 nov. 2022 20:22

La Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina a fost sărbătorită Ziua Națională prin proiectul ”Să ne cinstim strămoșii”

Elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” au sărbătorit marți, 29 noiembrie 2022, în cadrul proiectului educativ ”Să ne cinstim strămoșii”, Ziua Națională a României.

Alte stiri recente

1659 vizualizari
30 nov. 2022 22:24

În centrul Câmpinei au răsunat colindele tradiționale și au fost aprinse instalațiile pentru Sărbătorile de Iarnă

Zeci de câmpineni s-au aflat în această seară în Parcul Regele Mihai I pentru a asculta primele colinde ale acestei ierni și pentru a asista la aprinderea oficială a luminițelor pentru Sărbătorile de Iarnă. Și nu au fost dezamăgiți. Grupul “Mugurași de primăvară” de la Clubul Copiilor (coordonat de profesor Alice Botoacă) au încântat publicul cu colinde frumoase, colinde tradiționale românești.

2552 vizualizari
30 nov. 2022 15:58

Participare record la Concursul de creație literară pentru elevi de la Biblioteca Municipală ”Dr. C.I. Istrati” Câmpina

Concursul de creație literară adresat elevilor din școlile și liceele câmpinene a strâns la ediția din acest an un număr record de participanți - 92. Marți, 29 noiembrie 2022, imediat după prânz, a avut loc festivitatea de premiere, la care administrația locală a fost reprezentată de Liviu Davidescu, consilier local, președintele Comisiei pentru Cultură și Tineret din cadrul Consiliului Local Câmpina.