Surse: Guvernul se pregătește să ia înapoi banii dați primăriilor pentru diverse lucrări și necheltuiți până acum

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul României caută tot felul de soluții pentru reducerea deficitului bugetar, iar una dintre acestea ar putea fi obligativitatea ca administrațiile locale să dea înapoi banii alocați de la bugetul de stat pentru diverse lucrări. Dacă se întâmplă asta, multe dintre proiectele primăriilor vor fi compromise.

În primele opt luni ale acestui an, deficitul bugetar a crescut la 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), o sumă uriașă, dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut. Practic, statul a cheltuit în primele opt luni din 2017 cu 6,5 miliarde lei mai mult decât a încasat. Sunt date oficiale, prezentate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Tot de aici aflăm că au crescut cu 21,4% cheltuielile de personal, cu 11,3% cheltuielile cu asistența socială, în timp ce cheltuielile pentru investiții s-au redus cu 18,7%. 
Potrivit unor surse apropiate coaliției aflate la guvernare, cheltuielile pentru investiții se vor reduce și mai mult, pentru că, în vederea scăderii deficitului bugetar Guvernul intenționează să le ia primăriilor banii alocați pentru lucrări de infrastructură și necheltuiți până acum. Este vorba despre bani alocați prin diverse programe de finanțare, inclusiv PNDL - cel prin care s-a repartizat în teritoriu o sumă uriașă, de aproximativ 33 miliarde de lei, pentru modernizarea de drumuri, școli, grădinițe, construirea de poduri și podețe, introducerea canalizării etc.
În cazul Câmpinei, dacă Guvernul pune în aplicare această măsură, s-ar pierde cei 2,4 milioane lei alocați pentru modernizarea Străzii Parcului. În cazul altor localități situația ar fi mult mai gravă, având în vedere că sunt sume mult mai mari pentru diverse proiecte, unele finanțate integral, altele co-finanțate de la bugetul de stat.

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care o primărie înregistrează excedent bugetar la finalul unui an, banii intră în bugetul anului următor ca sursă de finanțare a diverselor investiții. Acesta este un lucru bun și sperăm ca Guvernului, în disperare de cauză, să nu-i treacă prin cap să modifice legea în așa fel încât să aibă acces la veniturile proprii ale unei localități. Pentru Câmpina ar fi un dezastru, pentru că în mod cert va încheia și acest an cu un excedent bugetar important, exact ca anul trecut când excedentul bugetar a fost de 10,5 milioane lei. Precizăm că, în momentul de față, în conturile Primăriei Câmpina sunt în jur de 14 milioane lei, adică 140 miliarde lei vechi, după cum ne-au precizat surse din cadrul instituției. Și este puțin probabil ca în cele trei luni rămase până la finalul anului să se mai execute vreo lucrare pentru ca acești bani să poată fi cheltuiți.

(Sursă foto - Romanialibera.ro)

2988 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2452 vizualizari
04 iul. 2022 12:24

Adevărul din spatele proiectului privind înființarea Bibliotecii Municipale Câmpina. Sau cum să înființezi ceva ce deja există

4 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 iunie 2022 s-a aflat și proiectul privind înființarea Bibliotecii Municipale, instituție de drept public, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, proiect inițiat de consilierii PSD Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran și ProRomânia - Liviu Davidescu.

1892 vizualizari
03 iul. 2022 11:54

5-7 iulie, o nouă acțiune de dezinsecție în parcurile și spațiile verzi din Câmpina

Primăria municipiului Câmpina anunță programul stabilit împreună cu operatorul Floricon Salub pentru etapa a doua de dezinsecție în parcurile și spațiile verzi din Câmpina. Precedentaa campanie de dezinsecție a avut loc în perioada 24-27 mai.

Alte stiri recente

657 vizualizari
05 iul. 2022 23:01

Emoții și o premieră la festivitatea de absolvire pentru a 21-a promoție a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina

Elevii celor două clase de asistenți de medicină generală ale Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina, promoția 2022, au trăit emoții deosebit de intense la festivitatea de absolvire, care a avut loc marți seară, la Terasa ”Muntenia”. Au absolvit 45 de elevi ai celor două clase, la care diriginți au fost Nicoleta Manta și Alina Brătulescu. Festivitatea s-a bucurat de o premieră - primul elev din afara granițelor României care devine absolvent al acestei școli: Valeria Dicusar, din Republica Moldova, din orașul Cahul, înfrățit cu Câmpina.

662 vizualizari
04 iul. 2022 20:32

Anunț public privind decizia etapei de încadrare

Municipiul Câmpina, titular al proiectului ”Înlocuire rețea de apă și reabilitare Strada Alexandru Vlahuță”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de a nu se supune evaluării impactului asupra mediului, a nu se supune evaluării adecvate și a nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul ”Înlocuire rețea de apă și reabilitare Strada Alexandru Vlahuță”, propus a fi amplsat în Câmpina, Strada Alexandru Vlahuță.