47,68% - pierderile de apă în rețeaua HidroPrahova. La Câmpina, asta înseamnă o pierdere de peste 1.700 mc apă pe zi

Actualitate (Categoria articolului)

Faptul că există pierderi în rețeaua de transport și distribuția a apei, aparținând HidroPrahova, nu reprezintă o noutate. Este o problemă veche, pentru care HidroPrahova dă vina pe vechimea și uzura conductelor. După cum reiese dintr-o informare de presă a operatorului regional de apă și canal, pierderea de apă înregistrată în 2020, la nivelul județului, a fost de 47,68%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din cantitatea de apă furnizată de HidroPrahova se pierde în rețea.

“Una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă în prezent operatorii regionali de apă din România se referă la reducerea indicatorului numit apa care nu aduce venituri, echivalent cu pierderile de apă înregistrate în sistemul de transport și distribuție. În ultimii ani, la nivelul sectorului, acesta a înregistrat valori medii de peste 48%, prin raportare la apa intrată în sistem. În acest context, pierderea de apă înregistrată în anul 2020 de operatorul regional HidroPrahova SA, în sistemul de transport și distribuție, s-a situat sub media națională, la un nivel de 47,68%. Conform ultimelor date disponibile, în anul 2019, pierderile per km de rețea pe zi au fost de 14,21 mc/km/zi, sub media celor 43 operatori regionali din țară care au furnizat date, respectiv 21,72 mc/km/zi. Iar pierderile per branșament au fost de 375,71 l apă/branșament/zi. În scopul gestionării acestei situații, HidroPrahova SA are ca principală provocare o zonă extinsă de activitate, care situează societatea pe poziția nr. 5 în țară, în raport cu alți operatori regionali, în privința lungimii rețelelor aflate în exploatare, cea mai mare parte dintre acestea cu durata normală de utilizare îndeplinită”, se precizează în comunicatul HidroPrahova.

Câmpina are 120 km rețea de apă. La o pierdere de 14,21 mc/km/zi, înseamnă că în al doilea municipiu al județului se pierd zilnic peste 1.700 mc de apă. S-ar putea ca, în realitate, cantitatea de apă pierdută în rețea să fie mai mare de atât, având în vedere vechimea de peste 60 de ani a conductelor din Câmpina. 
"Hidro Prahova are în administrare în total 700 de kilometri de reţea de apă, din care 400 de distribuţie şi 270 de aducţiune. Toate reţelele sunt preluate în administrare de la unităţile administrativ-teritoriale, 80% din ele sunt vechi. S-au făcut investiţii și se fac în continuare. Societatea a fost înfiinţată cu un scop, de atragere a fondurilor europene, de schimbare a tuturor reţelelor de apă şi de canalizare, plus extindere, pentru a ne conforma normelor Uniunii Europene. Dacă vreţi vă dau un exemplu foarte elocvent: în Câmpina trebuie schimbată toată reţeaua de apă, e din 1956, iar pierderile sunt foarte mari", a afirmat directorul general al HidroPrahova, Adrian Semcu.

Strategia HidroPrahova pentru reducerea pierderilor din sistem
În comunicatul HidroPrahova sunt menționate măsurile stabilite de operator pentru reducerea pierderilor și vi le prezentăm în continuare:
Măsuri și acțiuni specifice pentru reducerea componentei “Pierderi fizice”
- Organizarea “Serviciului detectări pierderi și reglare sisteme de alimentare cu apă”;
- Utilizarea aparaturii specifice procesului de identificare a traseelor conductelor, pentru detectarea avariilor și măsurarea pierderilor care nu ies la suprafață;
- Stabilirea unor Districte de Măsurare (DMA), necesare monitorizării pierderilor pe zone mai restrânse ale rețelelor de distribuție, prin utilizarea unor echipamente de măsură;
- Înlocuirea etapizată a conductelor vechi de distribuţie a apei, pentru care se înregistrează un număr mare de intervenţii, în vederea remedierii/reducerii avariilor;
- Scoaterea conductelor vechi (subdimensionate) de pe proprietăţi private și amplasarea acestora pe domeniul public;
- Sectorizarea reţelei de distribuţie, prin execuţia de cămine și reabilitarea căminelor existente (după caz), dotarea acestora cu vane funcţionale, mijloace de măsurare, reductoare de presiune;
- Trecerea branşamentelor de pe conductele vechi de distribuţie, pe reţele noi (PEHD) executate de primării sau HidraPrahova SA, în vederea anulării conductelor care înregistrează pierderi de apă considerabile;
- Executarea unor lucrări de automatizare la nivelul stațiilor de apă, pentru reglarea automată a funcționării unor componente din cadrul sistemelor de alimentare cu apă, cu preluarea informaţiilor în timp real, în sistem SCADA.
Măsuri și acțiuni pentru reducerea componentei “Pierderi comerciale”
- Derularea planului anual de montare a apometrelor la nivel de branșamente, în vederea contorizării tuturor utilizatorilor;
- Implementarea Programului anual de reabilitare a parcului de contoare existent, prin înlocuirea/redimensionarea celor existente, vechi și supradimensionate în raport cu debitele tranzitate, respectiv cu istoricul consumurilor;
- Organizarea activității de depistare a consumurilor frauduloase.

3253 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tudor 07.05.2021 12:09 Ok, deci trebuie spart tot orașul. Când?
  • Horia Tiseanu 08.05.2021 12:11 La Campina pierderile sunt cu siguranta mai mici, pt ca am inlocuit prin doua proiecte cu fonduri europene, ale primariei, cele doua magistrale de aductiune, de la statia Voila si Doftana. De asemenea am inlocuit, tot cu fonduri UE, conductele de transport si distributie, pe str, Bobalna, Calea Doftanei(3 conducte!) si Nicolae Balcescu!

Actualitate

2739 vizualizari
23 iun. 2021 12:56

Accident pe DN1. Două mașini s-au ciocnit pe sensul Ploiești - Câmpina

UPDATE - Conform purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, în accident au fost implicate un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani și un altul condus de un bărbat de 46 de ani. Conducătorul auto în vârstă de 46 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto de 44 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultat negativ. Se efectuează cercetări în vederea stabilirii circumstanțelor și cauzelor producerii evenimentului rutier.

Pe DN1, la km 80+500, în apropiere de Paralela 45, pe raza localității Băicoi, a avut loc un accident de circulație.

4079 vizualizari
21 iun. 2021 12:10

Stadiul documentațiilor pentru cele trei sensuri giratorii de pe DN1, de la Bănești, Florești și Păulești

2 comentarii

Consiliul Județean Prahova a alocat anul acesta, de la bugetul județului, câte 2 milioane lei pentru fiecare din cele trei sensuri giratorii de pe DN1, de la Bănești, Florești și Păulești. După cum știți, este vorba despre trei puncte critice de pe DN1, trei intersecții unde se produc frecvent accidente rutiere grave. Despre amenajarea acestor sensuri giratorii vorbim de câțiva ani buni, iar la solicitarea noastră, trimisă în baza Legii 544/2001, Consiliul Județean ne-a furnizat informații legate de stadiul documentației pentru cele trei sensuri giratorii.

Alte stiri recente

1709 vizualizari
22 iun. 2021 22:02

Evenimente dedicate iei tradiționale românești, în acest week-end, la Breaza

1 comentarii

Pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei, element de identitate națională românească și prilej pentru organizarea unor manifestări așteptate cu bucurie odată cu relaxarea măsurilor de protecție sanitară stabilite de autorități din cauza pandemiei de COVID-19.

1662 vizualizari
22 iun. 2021 21:44

3 iulie 2021 – o nouă etapă a campaniei CÂMPINA CURATĂ. Un proiect despre oameni cărora le pasă

Asociațiile neguvernamentale care au inițiat proiectul CÂMPINA CURATĂ, desfășurat în parteneriat cu Primăria Câmpina, Floricon Salub și Ocolul Silvic Câmpina, se pregătesc pentru cea de-a treia etapă a acestui proiect, care va avea loc pe 3 iulie 2021. Este vorba despre o nouă acțiune de ecologizare a unor zone din municipiu, iar astăzi s-a dat startul înscrierilor atât prin intermediul unui formular online, cât și telefonic sau prin e-mail. După finalizarea etapei de înscriere, urmează formarea grupelor și distribuirea zonelor adecvate profilului fiecărei grupe (grupe de adulți, grupe de copii însoțiți, grupe formate din membri experimentați).