Aparatele lui Aurel Vlaicu, expuse la Câmpina, în mărime naturală și sub formă de machete

Eveniment (Categoria articolului)

"111 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu" este denumirea expoziției deschise la Câmpina joi, 17 iunie 2021, în holul mare de la parterul Casei Tineretului. O expoziție de excepție, organizată la inițiativa comandorului Gheorghe Coman, cu sprijinul Primăriei Câmpina. Expoziția include, pe lângă multe machete, colecții de fotografii, reviste și cărți, manuale de pilotaj, diplome și medalii, reproduceri la scară 1:1 a planorului cu care Aurel Vlaicu a zburat pe 17 iunie 1910, a aparatului Vlaicu II cu care s-a prăbușit în septembrie 1913 și a aparatului Vlaicu III cu care nu a apucat să mai zboare.

"Astăzi se împlinesc 111 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, pe câmpul de la Cotroceni, cu un aparat creat chiar de el. Despre Aurel Vlaicu va vorbi domnul comandor Gheorghe Coman, sufletul acestui eveniment, președintele Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației - ARPA. Eu aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre cum a apărut ideea acestei expoziții. Bineînțeles că totul a pornit de la domnul Coman, fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Domnia sa ne-a pus la dispoziție tot ce vedeți aici, iar eu am acceptat imediat ideea. Vrem să le arătăm oamenilor, în special copiilor și tinerilor, o parte din viața lui Aurel Vlaicu, o parte din munca lui, din geniul lui. Un om care a făcut cinste acestei țări, un om care a făcut să se vorbească despre România în lume. Un geniu!", a spus primarul Alin Moldoveanu la deschiderea oficială a expoziției. (video)
"Eu aș vrea, înainte de toate, să-i mulțumesc domnului primar Alin Moldoveanu pentru încrederea acordată de a accepta să deschidem la Câmpina un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu. Este o idee mai veche a mea, de vreo 15 ani, și vă spun sincer că îmi pierdusem orice speranță că voi reuși acest ultim eveniment pe care voiam să îl realizez în această viață. Am 90 de ani și printre ultimele obiective din... program era acesta – de a realiza aici, în zonă, Câmpina-Bănești, un muzeu dedicat lui Aurel Vlaicu. Suntem pe drumul cel bun. Și am mai avut o dorință. Vlaicu a zburat cu aparatul Vlaicu II în 13 septembrie 1913, când s-a prăbușit la Bănești. Mai avea de lucrat cam o lună la aparatul Vlaicu III, dar nu a mai apucat. De aceea, eu am realizat Vlaicu III mai întâi sub formă de machete, apoi am reușit să realizez Vlaicu III la scară 1:1 și este funcțional la sol. Vreau să mă adresez acum copiilor și tinerilor, așa cum o fa mereu, este o povestioară frumoasă care spune că aviația s-a născut din vis și precum Afrodita s-a născut din spuma mării, la fel aviația s-a născut din spuma norilor. Frumos, nu?", a spus comandorul Gheorghe Coman. (video)

Au fost oaspeți mulți la deschiderea oficială a expoziției de la Câmpina, au venit și invitați speciali printre care îi amintim pe: generalul de brigadă Sergiu Anton, colonel (r) Ovidiu Bertea, comandor (r) Ioan Crăciun (profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Apărare Carol I), Constantin Voicu – director al Direcției Generale de Aviație Civilă din Ministerul Transporturilor, Comandor Bogdan Pușcă – adjunctul Bazei Aeriene “Aurel Vlaicu” de la Boboc – Buzău, comandorul Jănel Tănase de la Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” Brașov (care a venit însoțit de un grup de studenți ai instituției). Aceștia s-au adresat publicului prezent, salutând inițiativa organizării unei astfel de expoziții în memoria lui Aurel Vlaicu. (video)
De asemenea, la eveniment a participat și o delegație a administrației locale din orașul Geoagiu, județul Hunedoara, condusă de primarul Vasile Caraguț. De Geoagiu aparține localitatea natală a lui Aurel Vlaicu, satul Binținți, care astăzi îi poartă numele.
Au mai fost prezenți la deschiderea oficială de astăzi: directorii unităților de învățământ din Câmpina, managerii celor două spitale, reprezentanți ai Poliției Municipale și Poliției Locale, Jandarmeriei și ISU, părintele protoiereu Grigore Melnic, fostul primar Mihai Stănescu, Paul Moldoveanu – fostul secretar al municipiului, reprezentanții asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere din MApN și MAI, managerii unor societăți comerciale din municipiu, directori din Primărie și de la instituțiile subordonate administrației locale, precum și o parte dintre consilierii locali. În cadrul evenimentului au fost premiați și șefii de promoție de la școlile gimnaziale și liceele din Câmpina, dar despre această premiere vom scrie separat.
Expoziția va rămâne deschisă la Casa Tineretului până luni, 21 iunie 2021.

9813 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mihai Angheluta 19.06.2021 10:10 Felicitări organizatorilor pentru acest inedit eveniment și, în special felicitări D-lui Comandor Coman pentru frumoasele exponate pe care le-a construit, cu un mare efort financiar, timp, dăruire în decursul a zeci de ani. Ne bucurăm enorm că, Câmpina, oraș cu frumoase tradiții în acest domeniu, (cu toate că, un grup inimoși, încearcă de ani buni să reînfințeze clubul de Aeromodelism, acel club, care a format, cu ani în urmă, adevărați profesioniști în multe domenii: piloți comandanți de aeronave, profesori universitari, maiștri militari în aviație, controlori și coordonatori trafic aerian, profesori coordonatori în învățământ preuniversitar, instructori, tehnicieni, )păcat că sunt și unii din concetățenii acestei urbei care au făcut tot posibilul ca acest proiect să nu se materializeze, mai ales că, în acest an se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea fostei Piste de Aeromodelism, de un alt mare Inventator HENRY COANDĂ) ce a fost introdusă în acest circuit de promovare și comemorare a marelui inventator, constructor și pilot, ilustrul *AUREL VLAICU*

Eveniment

4906 vizualizari
25 oct. 2021 19:32

De Ziua Armatei și la Centenarul Regelui Mihai I, la Breaza a fost dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”

La Breaza a fost luni, 25 Octombrie 2021, o sărbătoare cu totul și cu totul specială, fiind dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”, dedicat Centenarului Regelui Mihai I. Este vorba despre un monument restaurat, care a fost realizat în anul 1934 de sculptorul Ion T. Aldea, dar ”ascuns” după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Acum, monumentul a fost restaurat cu sprijinul sculptorilor Elena Surdu Stănescu, Elena Boby Dumitrescu și Cosma Dumitru și cu contribuția Primăriei orașului Breaza.

1833 vizualizari
25 oct. 2021 12:36

Ziua Armatei Române, sărbătorită și în acest an sub semnul pandemiei

Ziua Armatei Române a fost marcată la Ploiești în cadrul unei ceremonii restrânse, fără public, dat fiind contextul pandemic. Din partea Consiliului Județean Prahova a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud, de către vicepreședinții Dumitru Tudone și Cristian Apostol, dar și câțiva aleși județeni. De asemenea, prefectul județului, Cristian Ionescu, a fost prezent la ceremonie. La Câmpina, o delegație a Primăriei și Consiliului Local a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (statuia soldatului) din Parcul Trandafirilor.

Alte stiri recente

1 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

14 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.