Guvernul a dat Prahovei (și Câmpinei) 30% din suma necesară pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități naturale

Actualitate (Categoria articolului)

Scriam recent despre faptul că municipiul Câmpina  primit 2,75 milioane lei de la Fondul de Intervenție al Guvernului în caz de calamități pentru refacerea unor străzi afectate de alunecările de teren. Prin aceeași hotărâre de Guvern, suma totală alocată județului Prahova este de 118.332.000 lei, din care 25.824.000 lei sunt alocați Consiliului Județean, iar diferența de 92.508.000 lei este împărțită primăriilor. O sumă importantă la nivel de județ, dar insuficientă pentru toate problemele generate de inundațiile din vara acestui an. Practic, suma alocată este de 30% din suma solicitată.

Pentru refacerea celor patru străzi afectate de alunecările de teren (Plevnei, Pictor Grigorescu, Siretului și Bulevardul Carol I – la ieșirea spre Cornu), Primăria Câmpina a solicitat 9.174.685 lei și primește 2.752.000 lei. Pe lângă Câmpina, mai dăm și exemplul orașului Breaza, care a solicitat 17.633.932 lei și primește 6.221.000 lei. Sunt și localități care nu au primit niciun ban.
Evaluarea în privința lucrărilor și sumelor a fost făcută de o comisie tehnică în baza procesului-verbal încheiat de Comisia pentru situații de urgență de la nivelul Prefecturii Prahova. Așa s-a procedat în toate localitățile, precum și la toate obiectivele afectate de calamități naturale și care aparțin Consiliului Județean. La final, Prefectura a făcut un proiect de hotărâre pe care l-a transmis Guvernului. Numai că, la repartizarea sumelor, diferența între cea solicitată și cea primită este uriașă. Cum se explică acest lucru?

“Având în vedere disponibilitățile limitate ale Fondului de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la acordarea sumelor solicitate de către unitățile administrativ-teritoriale au fost avute în vedere următoarele criterii:
a) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, nu au depășit suma de 10.000 mii lei, a fost alocată integral suma solicitată;
b) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, au fost cuprinse între suma de 10.001 mii lei și 30.000 mii lei, a fost aplicat principiul 50% pro rata la suma solicitată;
c) pentru unitățile administrativ-teritoriale ale căror solicitări, centralizate la nivelul județului, au depășit suma de 30.001 mii lei, a fost aplicat principul 30% pro rata la suma solicitată.”

Aceasta este explicația Guvernului, inclusă în Nota de fundamentare a hotărârii aprobate vineri. Asta după ce, în urmă cu o lună, premierul Florin Câțu afirmase că trebuie suplimentat Fondul de intervenție pentru calamități, solicitările din teritoriu fiind de un miliard de lei.
Prahova se încadrează la punctul c), sumele solicitate, centralizate la nivelul județului, depășind 30.000.000 lei. 
Prin urmare, în cazul Câmpinei, va trebui ca din cele patru lucrări să se aleagă una sau două, astfel încât să ajungă banii alocați de la Fondul de intervenție. Asta după ce suma respectivă va fi inclusă în bugetul local, la rectificarea de săptămâna viitoare. Vă reamintim faptul că, pentru cele patru zone afectate de alunecări de teren, primarul Alin Moldoveanu a depus proiecte și la CNI. Poate vor veni și de acolo unele sume cu care să se poată realiza lucrările care nu vor fi “acoperite” de banii de la Guvern.

2603 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2821 vizualizari
26 oct. 2021 20:54

Poliția Locală Câmpina a împărțit gratuit măști de protecție și o informare cu măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate

5.000 de măști de protecție sunt distribuite gratuit de Primăria municipiului Câmpina, prin Poliția Locală. Marți, 26 octombrie, a avut loc o primă acțiune de acest gen, fiind avute în vedere zonele centrelor comerciale, ale piețelor, precum și stațiile de transport public.

2295 vizualizari
26 oct. 2021 18:42

Un bărbat din Brebu a fost prins băut la volan pe Calea Doftanei, din Câmpina

Luni, 25 octombrie, în jurul orei 11.00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina au oprit pe Calea Doftanei, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, un autoturism care circula din direcţia Străzii Ecaterina Teodoroiu spre Strada Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Alte stiri recente

46 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

65 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.