Punctul de vedere al liderilor politici câmpineni cu privire la proiectul prin care se încalcă libertatea presei și dreptul la informare al cetățeanului

Politică (Categoria articolului)

Am solicitat liderilor locali ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Câmpina un punct de vedere privind proiectul referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina, inițiat de consilierii Adina Gârbăcică (USR), Valentin Crețu (PLUS) și Dan Nica (PNL). Este vorba despre acel proiect care conține prevederi prin care se încalcă libertatea presei (nu se permite filmarea, iar fotografierea este permisă doar în primele cinci minute ale ședinței) și dreptul la informare al cetățeanului. Acel proiect prin care se dorește introducerea unei prevederi fără bază legală - “Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”. Detalii - aici.

Nu au răspuns toți liderii locali la întrebările noastre, ceea ce nici nu ne miră. Iată răspunsurile pe care le-am primit:
Dan Mușat - președinte PSD Câmpina: ”În urma lecturării proiectului, consilierii locali ai PSD au constatat că anumite articole nu respectă legislația în vigoare, urmând ca să formuleze amendamente cu ocazia desfășurării ședinței. Pentru noi, libertatea presei reprezintă un drept fundamental al omului, drept recunoscut și protejat de legislația țării noastre. Pentru ca această libertate să fie reală, publicul și mass-media trebuie să aibă acces neîngrădit la informații”
Roxana Gheorghe - consilier local, președinte Partidul Verde Prahova: ”Proiectul de hotărâre al Consiliului Local, referitor la Regulamentul de Organizare și Funcționare, a fost transmis către consilierii locali pe 23 iulie, ora 17.44 și atunci am aflat că, printr-un referat din 22 iunie, trei consilieri locali inițiază acest proiect. Nu a avut loc nicio discuție cu toți consilierii, noi, cei din partea Partidului Verde nici măcar nu am avut cunoștință de vreo minimă discuție pe acest subiect care are impact asupra activității tuturor consilierilor locali. Se pare că totul s-a dorit a fi în mare secret și nu înțelegem de ce. Regulamentul de Organizare și Funcționare ar fi trebuit elaborat cu consultarea întregului Consiliu, în condiții de transparență și colaborare. Noi îl vom analiza zilele acestea și dacă sunt prevederi nelegale și dacă nu se votează anumite amendamente necesare, cu siguranță nu-l vom vota. Nu suntem sub nicio formă pentru îngrădirea accesului presei la ședintele Consiliului Local, acestea fiind publice conform legii. Din păcate, mulți dintre colegii consilieri nu înțeleg că activitatea Consiliului Local ar trebui să se bazeze pe colaborare, transparență și să se efectueze spre binele cetățenilor care ne-au ales, nu spre rezolvarea problemelor trasate de partid”.
Liviu Briciu - consilier local, președinte Partidul Oamenilor Liberi: ”Înțelegem necesitatea revizuirii Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Câmpina și a actualizării acestuia în conformitate cu prevederile legale, dar nu suntem de acord cu folosirea acestui moment pentru introducerea unor condiții restrictive privind accesul liber al presei la ședințele de Consiliu Local. Numărul mic de reprezentanți ai presei (doi, trei jurnaliști prezenți în cadrul ședinței) nu justifică introducerea noilor prevederi în regulament, iar prezența acestora nu a afectat niciodată buna desfășurare a ședințelor. Este o încercare evidentă de obstrucționare a presei locale și de îngrădire a dreptului la informare al cetățenilor. Principiul transparenței promovat de către inițiatorii proiectului în campania electorală este anulat prin aceste modificări, iar energia și eforturile domniilor lor sunt canalizate către lucruri minore în detrimentul proiectelor importante ale urbei. Reamintim inițiatorilor caracterul public al funcției de Consilier Local, precum și al ședințelor de Consiliu. Acțiunile și faptele acestora nu pot fi trecute în anonimat prin invocarea prevederilor legale privind protecția datelor personale. Asemenea modificări, în aparență neînsemnate, pot deveni periculoase pentru democrația locală. De altfel, POL Câmpina a semnalat în repetate rânduri derapajele acestor consilieri manifestate prin acțiuni de blocare a proiectelor folositoare pentru comunitate”.
Adrian Pițigoi - președinte PMP Câmpina: ”În cursul zilei de marți ne vom întâlni cu cei trei consilieri PMP, vom analiza proiectele care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 29 iulie și vom decide. Până atunci nu pot să fac nicio altă precizare privind niciunul dintre subiectele din cadrul ședinței Consiliului Local”.
Marian Nistor, noul președinte al PNL Câmpina, ales în urmă cu câteva zile, dorește ca mai întâi să aibă o discuție cu consilierii locali ai PNL, înainte de a formula un punct de vedere oficial. 
Liviu Dumitrache - viceprimar, președinte USR Câmpina nu a răspuns solicitării noastre, așa cum nu a făcut-o niciodată de când a intrat în administrația locală, indiferent de subiectul asupra căruia doream să-i aflăm punctul de vedere.

6939 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

907 vizualizari
21 nov. 2023 11:48

Drept la replică din partea AUR Câmpina

3 comentarii

În urma apariției articolului "Ce avem noi aici? Cezar Grama revine în politică, alături de Alexandru Anghel, la AUR Câmpina", publicat pe site-ul nostru în data de 17 noiembrie 2023, am primit din partea Biroului de comunicare al AUR Câmpina un drept la replică pe care în prezentăm integral. 

1619 vizualizari
17 nov. 2023 19:46

Ce avem noi aici? Cezar Grama revine în politică, alături de Alexandru Anghel, la AUR Câmpina

2 comentarii

Pe măsură ce se apropie alegerile, după cum ne așteptam cu toții, pe scena politică locală se produc mișcări interesante, apar nume noi sau se reactivează nume vechi în... partide noi. În această din urmă categorie îi putem include și pe Alexandru Anghel și Cezar Grama, de câteva zile președinte, respectiv vicepreședinte la AUR Câmpina.

Alte stiri recente

221 vizualizari
30 nov. 2023 07:44

La Școala Centrală Câmpina s-a auzit urarea ”La mulți ani, țara mea!”

La Școala Gimnazială Centrală a devenit tradiție organizarea întâlnirilor dintre foști și actuali elevi de la clasa profesoarei de învățământ primar Rodica Zăvoianu. 

1100 vizualizari
29 nov. 2023 21:28

Primim de la cititori. Dezastru ecologic pe albia râului Doftana - tone de griblură, pietriș și asfalt de-a valma

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o serie de imagini cu ceea ce cititorul nostru numește ”dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana”.