Schițele lui Grigorescu, evaluate la 680.000 euro și asigurate pentru 517.000 euro

Actualitate (Categoria articolului)

Cele 202 schițe și desene ale pictorului Nicolae Grigorescu, câștigate în instanță de Primăria Câmpina și expuse pentru prima dată la sfârșitul anului trecut, au fost evaluate la 680.000 euro. Evaluarea a fost făcută la comanda Primăriei, de către un expert evaluator autorizat.

Este vorba despre Doina Păuleanu, conferențiar universitar, doctor, directorul Muzeului de Artă din Constanța. Iar din raportul de evaluare a reieșit suma menționată - 680.000 euro. După finalizarea evaluării, Primăria Câmpina a asigurat colecția de lucrări ale maestrului Grigorescu. Suma pentru care au fost asigurate schițele (adică suma pe care o va primi administrația locală în cazul furtului sau deteriorării lucrărilor) este de 2.329.950 lei, adică aproximativ 517.000 euro, cu mult sub suma la care au fost evaluate aceste lucrări. Contractul de asigurare s-a încheiat cu Allianz Țiriac Asigurări prin intermediul unui broker de asigurări - Mela Distinct Asig SRL Băicoi. Conform anunțului publicat pe SEAP, prima de asigurare anuală pe care o va plăti Primăria Câmpina este de 9.986 lei și se va achita în patru rate trimestriale.

Vă reamintim că aceste schițe și desene au fost achiziționate de Primărie la 6 noiembrie 1939, de la fiul marelui pictor, cu suma de 600.000 lei. După achiziționare au fost expuse la Muzeul Toma Stelian din București, apoi, în 1950 au trecut în patrimoniul statului și au fost expuse rareori la Muzeul Național de Artă. Nu s-a știut despre aceste lucrări că aparțin Câmpinei până când secretarul Primăriei, Paul Moldoveanu, a descoperit în vechea arhivă actul de vânzare-cumpărare a lucrărilor, cel încheiat în 1939. Apoi a început procesul pentru recuperarea schițelor și desenelor, un proces lung și greu, de aproape 11 ani, pe la diferite instanțe, între Primăria Câmpina, pe de o parte și Ministerul Culturii împreună cu Muzeul Național de Artă, de cealaltă parte. Procesul a fost câștigat de Primăria Câmpina, sentința definitivă și irevocabilă fiind dată în anul 2013. Cele 202 schițe și desene în creion, peniță și laviu sunt ultimele realizate de Nicolae Grigorescu înainte de moartea acestuia, la 21 iulie 1907, la Câmpina.

3682 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2452 vizualizari
04 iul. 2022 12:24

Adevărul din spatele proiectului privind înființarea Bibliotecii Municipale Câmpina. Sau cum să înființezi ceva ce deja există

4 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 iunie 2022 s-a aflat și proiectul privind înființarea Bibliotecii Municipale, instituție de drept public, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, proiect inițiat de consilierii PSD Horațiu Zăgan, Livia Lupu și Andrei Duran și ProRomânia - Liviu Davidescu.

1892 vizualizari
03 iul. 2022 11:54

5-7 iulie, o nouă acțiune de dezinsecție în parcurile și spațiile verzi din Câmpina

Primăria municipiului Câmpina anunță programul stabilit împreună cu operatorul Floricon Salub pentru etapa a doua de dezinsecție în parcurile și spațiile verzi din Câmpina. Precedentaa campanie de dezinsecție a avut loc în perioada 24-27 mai.

Alte stiri recente

649 vizualizari
05 iul. 2022 23:01

Emoții și o premieră la festivitatea de absolvire pentru a 21-a promoție a Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina

Elevii celor două clase de asistenți de medicină generală ale Școlii Postliceale ”Louis Pasteur” Câmpina, promoția 2022, au trăit emoții deosebit de intense la festivitatea de absolvire, care a avut loc marți seară, la Terasa ”Muntenia”. Au absolvit 45 de elevi ai celor două clase, la care diriginți au fost Nicoleta Manta și Alina Brătulescu. Festivitatea s-a bucurat de o premieră - primul elev din afara granițelor României care devine absolvent al acestei școli: Valeria Dicusar, din Republica Moldova, din orașul Cahul, înfrățit cu Câmpina.

662 vizualizari
04 iul. 2022 20:32

Anunț public privind decizia etapei de încadrare

Municipiul Câmpina, titular al proiectului ”Înlocuire rețea de apă și reabilitare Strada Alexandru Vlahuță”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de a nu se supune evaluării impactului asupra mediului, a nu se supune evaluării adecvate și a nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul ”Înlocuire rețea de apă și reabilitare Strada Alexandru Vlahuță”, propus a fi amplsat în Câmpina, Strada Alexandru Vlahuță.