Un câmpinean premiat la TIFF 2021 - Cosmin Dumitrache. Pentru un documentar senzațional - "România sălbatică"

Eveniment (Categoria articolului)

Gala laureaților Festivalului Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca 2021, a avut loc sâmbătă seara, iar marea noastră bucurie este aceea că printre câștigători se numără și un câmpinean. Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență, a realizat, împreună cu Dan Dinu, un documentar senzațional - "România sălbatică", un amplu proiect de fotografie și film dedicat naturii din țara noastră. Iar acest documentar a câștigat Premiul publicului pentru "Cel mai popular film românesc". Succesul a fost pe măsura efortului realizatorilor. Pentru că "România sălbatică" a însemnat sute de ore de filmare, mii de kilometri parcurși și... 10 ani de pre-producție.

Da, Cosmin Dumitrache este câmpinean, a absolvit Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", a plecat în timpul facultății, apoi a revenit în orașul natal. Dar proiectele sale sunt... naționale. În 2015, împreună cu Dan Dinu, a pus bazele NTD (Nature & Travel Documentaries), proiect dedicat filmului documentar. A creat filme despre natură și protecția mediului alături de cele mai importante ONG-uri din domeniu. Filmul Natura Brașovului”, de exemplu, realizat împreună cu Dan Dinu și Propark - Fundația pentru Arii Protejate, a fost selectat și premiat la mai multe festivaluri de specialitate din țări precum: Portugalia, China, Rusia, India și Polonia.
"România Sălbatică", documentarul premiat la TIFF 2021, este de departe cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat țării noastre și, probabil, un proiect greu de egalat. "Pot să spun că prin implicarea în proiectul România Sălbatică am trecut prin experiențe noi și provocatoare în fiecare moment petrecut pe teren. Am descoperit un domeniu care mă atrage din ce în ce mai mult și care totodată m-a ajutat să îmi dezvolt calitățile vizuale. Dorința de a descoperi și surprinde zonele naturale și mai puțin cunoscute de la noi m-a motivat de fiecare dată când am pornit către o nouă aventură. Am început cu pași mărunți alături de Dan, dar am progresat an de an și am reușit să realizăm materiale unice despre România. Îmi doresc să realizez cât mai multe filme de acest fel, pe care să le împărtășesc cu iubitorii de natură. Este nevoie însă de multă perseverență și timp pentru a reuși să realizezi un material foarte bun", scrie Cosmin Dumitrache pe pagina web "România sălbatică".
După premiera națională de la TIFF, filmul "România Sălbatică" își va începe călătoria prin țară cu o serie de proiecții-eveniment open-air, unele din ele organizate chiar în rezervații naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de orașe și 90 de săli de cinema. Alături de Cosmin Dumitrache, din echipa acestui proiect extraordinar "România sălbatică" mai fac parte: Dan Dinu - fotograf, inițiatorul proiectului; Anca Hornoriu - editor social media; Codruța Florea - editor & fundraiser; Cristina Dogaru - editor social media; Daniela Sicaru - editor website.
Naratorul documentarului este actorul Adrian Titieni. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel.

(Sursă foto - pagina de facebook a lui Cosmin Dumitrache și pagina de Facebook a Festivalului TIFF 2021)

9137 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2706 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

283 vizualizari
23 oct. 2021 11:22

Două sportive de la CS Câmpina, convocate la lotul național de baschet sub 14 ani

După succesul de la turneul de la Sibiu, care a marcat începutul Campionatului Național de baschet feminin pentru echipe sub 13 ani, au apărut și primele reacții. Iar acestea vin chiar de la vârf, de la nivel federal, ceea ce reprezintă un motiv de mare satisfacție pentru conducerea CS Câmpina, pentru președintele Adrian Stoican, dar și pentru antrenorul echipei feminine de baschet, Liviu Dochia.

2383 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.