Jenant. Primăria Câmpina explică arborarea greșită a drapelului național inventând noțiunea de "catarg orizontal"

Actualitate (Categoria articolului)

Drapelele de pe catargele de la intrările în municipiul Câmpina din DN1 și dinspre Cornu au generat multe dezbateri după ce noi am prezentat modul în care acestea au fost arborate. De pe rețelele de socializare, discuțiile s-au mutat în plenul Consiliului Local, la ședința din 21 noiembrie 2018. Și este foarte bine că s-a întâmplat așa pentru că, astfel, am avut și noi ocazia să aflăm că drapelele sunt montate corect, verticale, pe catarg... orizontal. A spus-o chiar Iulian Anton, directorul Direcției Juridice și de Personal din Primăria Câmpina.

Vă reamintim că problema cu noile drapele este la tricolor, acesta fiind arborat cu culorile aliniate una sub alta și nu una lângă alta, cu albastru lângă lance (sau catarg), galben la mijloc și roșu în exterior, așa cum prevede clar Constituția României, la Art. 12.
În plenul Consiliului Local, subiectul a fost deschis de consilierul Daniel Ioniță, care a menționat prevederea din Constituția României și a întrebat dacă nu cumva s-ar impune schimbarea modului în care a fost arborat drapelul național. După ce viceprimarul Adrian Pițigoi și secretarul Elena Moldoveanu au evitat elegant răspunsul, a venit momentul serii. Directorul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Câmpina, Iulian Anton, a încercat să-i convingă pe consilieri că nu e nicio problemă, pentru că există o prevedere într-o lege din 1994 care permite o astfel de arborare a drapelului național. Iulian Anton a mai vorbit și despre "catargul care poate fi și orizontal", iar argumentele supreme au fost: "m-am consultat și cu colegul meu Grigore" (n.r. - Grigore Crijanovschi, șeful Serviciului ADPP) și că "drapelele au fost montate de o firmă specializată". (video)
Din păcate, consilierii locali nu au reacționat la această intervenție, doar au zâmbit. Nu i-a spus nimeni directorului juridic al Primăriei Câmpina că nu există lege mai presus de Constituție, că Legea 75/1994, pe care a invocat-o, nu spune nicăieri că drapelul național poate fi arborat pe verticală, ci prevede exact ceea ce se stipulează și în Constituția României, cu precizarea suplimentară că "drapelul României are formă dreptunghiulară, lăţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâşiilor culorilor sunt egale". Nu i-a spus nimeni lui Iulian Anton că un catarg este un stâlp vertical (DEX). De asemenea, nu a sesizat nimeni un lucru extrem de important - drapelul României se pune în poziția verticală, cu albastru în partea de sus, atunci când este coborât în bernă... Iar firmelor de specialitate, de care vorbește Iulian Anton, ar trebui să li se atragă atenția asupra acestor lucruri. 
Celor care consideră că nu avem alt subiect de scris, le spunem două lucruri. Tricolorul este un simbol național și cu simbolurile naționale nu te joci! În al doilea rând, priviți tricolorul de pe Bulevardul Carol I, la Spitalul Municipal. O să vedeți cât este de frumos și cât de mândru flutură în vânt!

6008 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei 28.11.2018 11:21 Să intre AICI directorul juridic al primăriei și să scrie textul de lege invocat. Unde scrie că se poate arbora drapelul cum susține dumnealui? În caz contrar, având în vedere că a mințit în plenul ȘEDINȚEI CONSILIULUI LOCAL, din calitatea de director juridic, să explice la următoarea ședință. Este inadmisibil să inventezi legi și induci în eroare un întreg consiliu local.
  • Ovidiu 28.11.2018 16:20 Lăsând deoparte inepția "catargului orizontal" inventat de domnia sa, domnul director dă dovadă clară că nu s-a sinchist să lectureze Legea 75/1994 măcar un pic mai departe de titlul ei și ar trebui să știe că legea invocată are și norme de aplicare, conform cărora fapta săvărșită constituie contravenție. Este inadmisibil modul în care autoritățile noastre, dovedindu-și incompetența crasă, au ajuns să batjocorească simboluri fundamentale ale statului. Rușine!!!
  • Andrei 07.12.2018 09:32 Revin cu problema drapelului. Am văzut că și pe soclul soldatului pitic au pus drapelul greșit. Ați primit vreun răspuns de la Directorul Juridic al Primăriei?
  • Admin 07.12.2018 18:14 Nu am primit niciun răspuns. Nici măcar drept la replică... Cât despre bietul soldat, el a văzut multe și a trecut prin multe. Și va mai trece, probabil.

Actualitate

1142 vizualizari
05 dec. 2023 20:14

Accident pe DN1, la Nistorești. Un bărbat de 71 ani și-a pierdut viața

În urmă cu puțin timp, pe DN1, la Nistorești, a avut loc un accident grav de circulație.

1533 vizualizari
04 dec. 2023 20:19

Reabilitarea Blocului 7ABC din centrul Câmpinei, aproape de finalizare în mai puțin de nouă luni de la începerea lucrărilor

Unul dintre proiectele care a beneficiat de deblocarea fondurilor europene la Câmpina este cel privind reabilitarea Blocului 7ABC, situat pe Bulevardul Carol I, în zona centrală a Câmpinei. După aproximativ nouă luni de la începerea efectivă a lucrărilor, reabilitarea blocului a fost finalizată, schelele au fost scoase, blocul arată ca nou, iar singurele lucrări care mai sunt de realizat sunt la interior - vopsirea holurilor și înlocuirea lifturilor.

Alte stiri recente

2171 vizualizari
04 dec. 2023 19:30

Darius Coman, de la Barracuda Câmpina, va concura la Campionatul European de Seniori, de la Otopeni, 6-9 decembrie 2023

2 comentarii

Performanță de excepție pentru natația câmpineană - Darius Coman, antrenat de Gabriel Cojocaru, sportiv la Clubul Barracuda Câmpina, va concura la Campionatul European de Seniori, care are loc la Otopeni, în perioada 6-9 decembrie 2023.

1676 vizualizari
04 dec. 2023 12:52

Sistemul de returnare – garanție începe să funcționeze și la Câmpina. Cam ca-n toată țara...

1 comentarii

Din 30 noiembrie 2023, în toată țara ar fi trebuit să intre în vigoare sistemul de returnare – garanție, al cărui principal scop este de a crește reciclarea, de a contribui la protejarea mediului.