Abuzul în serviciu, cum este pedepsit în prezent și care sunt modificările propuse de Guvern

Actualitate (Categoria articolului)

Proiectele de ordonanță de urgență inițiate de actualul Guvern sunt subiectele începutului de an. Noi vă propunem să încercați, măcar pentru scurt timp, să lăsați la o parte orice simpatie sau antipatie politică, orice influență din orice direcție ar veni ea și să citiți cu atenție cele două proiecte de acte normative. Vi le prezentăm pe rând, integral, așa cum au fost ele publicate pe site-ul Ministerului Justiției. Nu sunt mari, dar sunt importante. Primul proiect este cel de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Cum principala temă de discuție la acest proiect este abuzul în serviciu, insistăm pe acest subiect și vă prezentăm, prin comparație, cum pedepsește actualul Cod Penal abuzul în serviciu și cum ar sta lucrurile dacă proiectul de ordonanță al Cabinetului Grindeanu ar fi aprobat și ar intra în vigoare. 
- În prezent, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcție publică.
- Conform de modificare al Codului Penal, abuzul în serviciu s-ar pedepsi doar dacă prejudiciul ar depăși 200.000 lei. Sub această sumă, nu există pedeapsă. Peste această sumă, pedeapsa ar fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Vă lăsăm să judecați singuri cum ar fi mai bine.
Același proiect prevede abrogarea articolului 298 din Codul Penal, cel referitor la neglijența în serviciu. Cu alte cuvinte, neglijența în serviciu a unui funcționar public nu va mai constitui o infracțiune penală.

În facsimil aveți întreg proiectul de ordonanță, pe care îl puteți citi și eventual comenta, dacă doriți.

3163 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • paraschiv ion 24.01.2017 19:23 Referitor la noile modificări: - ,, ......nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii ......" ---ar însemna că pentru fiecare domeniu de activitate al funcţionarului public să fie o prevedere în legislaţie, cu referire la fiecare act ce ar intra în îndeplinirea obligaţiei sale, ceea ce nu există în majoritatea actelor normative. -Dacă paguba materială trebuie să fie peste 200.000 lei , înseamnă că majoritatea funcţionariilor publicii (probabil 95 %) nu vor mai răspunde penal?

Actualitate

724 vizualizari
25 sept. 2022 09:52

Consiliul Local Câmpina va aproba miercuri, 28 septembrie, noua hartă de impozitare. Vlahuță și Buciumului sunt în zona A de impozitare

Miercuri, 28 septembrie 2022, este programată ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina, unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi fiind stabilirea și delimitarea noilor zone de impozitare. Un subiect sensibil, despre care se discută de ani buni și despre care, cu siguranță, se va mai discuta. Proiectul este inițiat de consilierii Valentin Crețu, Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Liviu Briciu și Horațiu Zăgan.

411 vizualizari
24 sept. 2022 14:04

Demersuri pentru includerea Muzeului memorial ”B.P. Hasdeu” în viitorul Centru cultural al Câmpinei

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 28 septembrie 2022, se află și o informare privind corespondența purtată de Primăria Câmpina pentru includerea Muzeului memorial ”B.P. Hasdeu” în viitorul Centru cultural al Câmpinei.

Alte stiri recente

0 vizualizari
25 sept. 2022 20:41

Liga B Prahova. Muscelul Câmpina - Viitorul Provița de Sus 2-0

FC Muscelul a revenit în fața propriilor suporteri spernd într-o evoluție cât mai bună în fața unui adversar imprevizibil - Viitorul Provița de Sus.

120 vizualizari
25 sept. 2022 18:40

Medalii prahovene la Campionatul Național de Bob. Câmpineanca Georgeta Popescu, din nou pe podium

La finalul acestei săptămâni, la Câmpulung Muscel, acolo unde a avut loc zilele trecute Cupa României la bob, s-au desfășurat finalele Campionatului Național de Bob.