”Solitar sau solidar?”, volumul doctorului Dan Gavrilescu, lansat în cadrul Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Cea de-a 26-a ediție a Seratelor Culturale Elstar a prilejuit lansarea volumului "Solitar sau solidar? Un medic între Politică și Biserică", avându-l ca autor pe medicul câmpinean Dan Decebal Gavrilescu. Ca de fiecare dată la lansările de carte, Librăria Elstar s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de lectură, pentru oamenii de cultură și prietenii veniți să fie alături de autor, cu toții dând valoare evenimentului al cărui amfitrion a fost scriitorul și istoricul Codruț Constantinescu.

”O carte profundă și acută despre lumea românească (și nu numai) de astăzi, despre raportul fundamental dintre Biserică - Societate și Stat. Doctorul Gavrilescu pune un diagnostic precis și mărturisește credința. Este un om care privește din perspectiva celor trei coline despre care amintește la un moment dat: Acropole, Capitoliul și Golgota. Provocată în esența de acel eveniment care a scindat societatea românească și a cărei importanță istorică încă nu a fost evaluată, rămânând o sarcină a viitorului, Referendumul pentru definirea familiei, această carte exprimă o dorință dureroasă de limpezire și certitudini în vremuri de atrofie și distrugere premeditată a valorilor. În această ramă sunt prinse amintiri, crochiuri cotidiene și sociale, observații ale unui om interogativ. Notate alert, într-o permanentă frământare sufletească, o neliniște care este a creștinului prins într-o istorie tulbure. Aș observa că astfel de mireni întăresc mult biserica și astfel de doctori vindecă mai mult decât boli trupești”, a scris profesorul Christian Crăciun pe ultima copertă a volumului lansat vineri seară la Librăria Elstar. 
De altfel, Christian Crăciun a fost și unul dintre cei care au prezentat volumul, alături de Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon, cea care a publicat această carte.
"Această carte este ca un triunghi, căci dezbate trei mari subiecte: medicina, politica și credința. Este o carte care se citește cu o mare participare dacă ești de acord cu mesajul ei, dar chiar și când nu ești de acord. Domnul doctor Gavrilescu este un creștin modern într-o lume românescă ce este caracterizată atât de mult de falii la tot pasul. De altfel, o astfel de falie, Referendumul pentru familie de acum vreo doi ani, a provocat și această carte. Scrisul său are și umor, are sare și piper", a spus profesorul Christian Crăciun la lansarea volumului. (video)
"Cartea domnului doctor este una foarte spumoasă, practic fiecare capitol este o invitație la dialog social. În fapt, este un raport de activitate intelectuală și, nu în ultimul rând, este o spovedanie publică de mare curaj!", a afirmat și Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon. (video)
Vădit emoționat, a vorbit, apoi, asistenței și autorul volumului "Solitar sau solidar?" - doctorul Dan Gavrilescu, cel care pledează "pentru o demnitate relaxată a cetățeanului român ortodox și fără să desconsider celalalte biserici, consider că doar în cadrul Bisericii Ortodoxe poți trăi cea mai intimă comuniune spirituală în timpul Liturghiei". Dan Gavrilescu avea notate câteva idei pe o... rețetă, pentru că, între Politică și Biserică, medicul tot medic rămâne, iar la final a citit un sonet al lui Vasile Voiculescu, reprodus și în volumul lansat vineri seară. Apoi, în vreme ce afară se așterneau primii fulgi de nea din această iarnă, doctorul Gavrilescu a acordat autografe celor prezenți.

6116 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gavrilescu Dan 10.02.2020 15:45 Mulțumesc pentru probitatea profesională. Chiar așa o fi fost? Eu eram cam amețit...
  • Gavrilescu Dan Decebal 10.02.2020 15:46 N. B. ...amețit de emoții!

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2699 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

1800 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2987 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.