Zeci de mii de porci sănătoși tun, uciși pe capete. Pesta porcină, un sabotaj la adresa economiei naționale?

Actualitate (Categoria articolului)

În toate cele 104 localități din Prahova au fost activate Unitățile Locale de Sprijin pentru implementarea Planului de măsuri privind suravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane pe teritoriul județului. Prefectura Prahova a anunțat suspendarea temporară a târgului de animale de la Mizil și interzicerea comercializării de animale vii în incinta și zonele adiacente târgurilor de la Vălenii de Munte, Băicoi, Starchiojd, Urlați, Drăgănești, Măneciu și Aluniș. Sunt măsuri de prevenire pentru că, din fericire, până la această oră, în Prahova nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină. În țară, în schimb, e dezastru, iar tot mai multe voci susțin că este un sabotaj la adresa economiei naționale.

După cum a anunțat oficial Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la nivel național sunt confirmate 440 focare de pestă porcină africană, fiind sacrificați 66.300 de porci de la ferme sau crescători individuali. Potrivit autorităților, virusul pestei porcine africane a fost adus în România de porci mistreți infestați. Pesta porcină este o boală contagioasă specifică porcului și împotriva căreia nu există tratament.
„Cred că acest prim focar a fost provocat. În primul rând faptul că a apărut în Tulcea, unde era şi o mare fabrică de produse din carne, care a închis. Pe de o parte, respectivul investitor şi-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru că îi este foarte greu să revină, iar pe de altă parte, sunt locurile de muncă pierdute ale oamenilor. Acest focar s-a extins extraordinar de repede. Sau instituţiile statului nu şi-au făcut datoria şi nu au izolat focarul, sau într-adevăr discutăm despre altceva, pentru că extinderea asta înseamnă fie o neglijenţă din partea autorităţilor, fie o transmitere zonală la nivel de judeţe“, a declarat, pentru Mediafax, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
"Nu se salvează nimic, nu contează că este bolnav sau nu. Se ucide tot ce se numeşte specia porc. Ce voi face eu pe viitor? Nu mai fac niciodată această treabă, o să cumpăr din Austria carne şi de unde găsesc, în străinătate. Voi renunţa la activitatea de creştere a porcinelor, în condiţiile acestea, nimeni nu vrea să crească porci aici, deci nu se mai poate aşa ceva", a declarat tot pentru Mediafax Nicolae Ciuleac, patronul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, care a sacrificat deja, din cauza pestei porcine, aproape 30.000 de porci.

Un semnal de alarmă a fost tras de unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultură, arădeanul Dimitrie Muscă, a făcut un apel către guvernanți pentru a fi luate cât mai urgent toate măsurile ce se impun, cu scopul eradicării pestei porcine africane din România. "Cineva vrea să ne distrugă. Am văzut și în cazul crescătorului din Tulcea că a declarat presei locale că și-a luat măsuri de biosecuritate de la cer la pământ și totuși boala a apărut. De unde? Dumnezeu știe! Vorbim de o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei. Că oricum vaci din șapte milioane mai avem un milion, din porci câți am avut 14 milioane mai avem 3-4 milioane. Noi stăm acum cu circa 36.000 de porci la o distanță de sub 100 de kilometri de Oradea unde au fost 18 focare. Criminali suntem, repet, se știe cauza și nu vrem să o eliminăm! Nu vrea nimeni să își asume. Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească și să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector și până la urmă chiar a unei țări”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Agrointel.ro. 

De asemenea, una dintre cele mai cunoscute organizații care se ocupă cu apărarea intereselor consumatorilor, Asociația Pro Consumatori, afirmă că în România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană. "5,6 milioane kilograme de carne de porc au fost distruse prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor. Acțiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci. România a pierdut astfel statutul de țară liberă de pestă porcină și nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani. Avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!", se arată într-un comunicat de presă al Asociației Pro Consumatori.

(Sursă foto - Mediafax)

4886 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

255 vizualizari
03 dec. 2023 10:09

Accident pe DN1, la Bănești. Bărbatul care l-a produs se afla sub influența alcoolului

Duminică dimineață, în jurul orei 9, polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că pe DN1, s-a produs un accident rutier.

525 vizualizari
02 dec. 2023 19:42

Garda de Mediu, APM și Apele Române, sesizate în urma articolului nostru privind dezastrul ecologic de pe râul Doftana

2 comentarii

În baza unor informații și fotografii transmise de cititori ai Câmpinatv.ro, am scris recent despre dezastrul ecologic de pe albia râului Doftana, unde tone de deșeuri rezultate din decopertarea unor străzi au fost descărcate din mai multe basculate. Au fost aduse aici, pe albia râului Doftana, criblură, pietriș, bolovani, resturi de asfalt care ar putea conține substanțe periculoase pentru mediu. În urma articolului nostru, au fost sesizate instituțiile cu atribuții în domeniul protecției mediului.

Alte stiri recente

321 vizualizari
03 dec. 2023 08:38

Produse artizanale și obiecte de artă populară la micul Târg de Crăciun din grădina Castelului Iulia Hasdeu

Micul Târg de Crăciun din grădina Castelulului Iulia Hasdeu din Câmpina și-a deschis ieri porțile și a reprezentat o surpriză plăcută pentru vizitatorii Muzeului Memorial B.P. Hasdeu. Nu este un târg obișnuit, nu vă așteptați să găsiți aici vin fiert sau diverse mâncăruri tradiționale. Este un târg cu produse artizanale și obiecte de artă populară, realizate manual de meșteșugari din zona Câmpinei.

337 vizualizari
03 dec. 2023 06:48

Pe 18 decembrie 2023, la Câmpina are loc Gala ”Arte pentru viitor”, un eveniment caritabil organizat de Asociația Părinților de la Colegiul "Grigorescu"

Asociația Părinților de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina organizează luni, 18 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, un eveniment caritabil intitulat Gala ”Arte pentru viitor”.