Câmpina, la 514 ani de la prima atestare documentară și 22 de ani de când localitatea a fost ridicată la rang de municipiu

Actualitate (Categoria articolului)

Sat, vamă, târg, oraş, apoi municipiu. Practic, istoria Câmpinei de la 1503 până astăzi, 8 ianuarie 2017. Probabil că localitatea este mult mai veche, dar nu au fost găsite documente care să demonstreze acest lucru. Avem doar hrisovul descoperit de regretatul Silviu Dan Cratochvil în arhiva de la Braşov şi în care se menţionează pentru prima dată numele Câmpinei ca localitate liberă la 8 ianuarie 1503. 

În 1503, moşneanul Mansul ducea ceară de albine spre vânzare la Braşov şi a fost consemnat în registrul de taxă vamală la poarta cetăţii. De-a lungul timpului, Câmpina a cunoscut mai multe forme de organizare administrativă. În 1783 a devenit târg, iar 1864, prin decret domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, localitatea a fost ridicată la rang de oraş. Din 1994, Câmpina este municipiu. Un drum lung şi greu, o istorie frumoasă.

Pentru că astăzi este Ziua Câmpinei, am dorit să vă prezentăm (sau să le reamintim celor care știu deja) şi lucruri mai puţin cunoscute despre localitatea noastră şi ne-am oprit la episodul în care Câmpina a devenit municipiu. S-a întâmplat în 1994, după numeroase demersuri făcute de administrația locală pe lângă autoritățile centrale. Legea prin care Câmpina trecea la o formă superioară de organizare administrativă se împotmolise undeva la Camera Deputaţilor şi nu mai ştia nimeni nimic de acest proiect. “Nu mai primeam nicio veste, nu ne mai spunea nimeni nimic şi am trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor, instituţie condusă la acel moment de Adrian Năstase. Nu am primit un răspuns imediat, în schimb, l-am primit pe… Adrian Năstase. A venit la Câmpina împreună cu senatorul Victor Apostolache, a cerut mai multe informaţii şi am discutat atunci pe larg despre dorinţa noastră ca localitatea să devină municipiu. Am discutat la mine în birou şi cu această ocazie am deschis şi Cartea de Onoare a Câmpinei, Adrian Năstase fiind prima personalitate care a semnat în această Carte”, ne-a povestit Mihai Stănescu, primarul Câmpinei în mandatul 1992-1996. 
Ulterior, Primăria Câmpina a primit o adresă din partea Guvernului României în care se menționa că a fost aprobată Legea 104/1994 prin care orașul Câmpina a fost ridicat la rang de municipiu, iar pentru organizarea unor acțiuni menite să marcheze acest eveniment, de la bugetul de stat se alocă 10 milioane lei. În decembrie 2016 s-au împlinit 22 de ani de când Câmpina este municipiu.
La mulți ani, Câmpina! La mulți ani, tuturor câmpinenilor!

10325 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin 08.01.2017 23:24 Defapt alaturi de Campina s-au declarat atunci si alte orase drept municipii. Merita sa ne mentionam "fratii" - mai ales ca erau orase cu traditii administrative mai bogate: Aiud; Câmpulung Muscel; Dorohoi; Râmnicu Sărat; Medgidia; Caracal; Reghin; Fălticeni; Rădăuţi. Dintre toate aceste orase, doar Campina, Medgidia si Reghin n-au fost niciodata capitale de judet (insa Reghinul mai fusese municipiu in epoca moderna).

Actualitate

723 vizualizari
30 ian. 2023 22:36

În bugetul Câmpinei pentru anul 2023 este inclusă și amenajarea unui traseu de motocros

Joi, 2 februarie 2023, de la ora 17.00, este programată ședința extraordinară de îndată pentru aprobarea bugetului local al municipiului Câmpina pentru anul 2023. Sunt multe lucruri interesante în proiectul bugetului local, despre unele dintre ele chiar am scris în ultimele săptămâni, dar în rândurile de față vom detalia un alt punct din buget - realizarea unui studiu de oportunitate pentru amenajarea unui teren pentru motocros.

1278 vizualizari
30 ian. 2023 19:37

Tarifele pentru utilizarea bazelor sportive de la Câmpina au fost majorate de Consiliul Local. Creșterile ajung până la 54%

1 comentarii

După cum v-am informat deja, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 25 ianuarie, au fost discutate și votate noile tarife de închiriere pentru bazele sportive din Câmpina, administrate de Clubul Sportiv. Noile tarife au fost aprobate aproape fără nicio discuție, iar inițiatorii proiectului au fost Roxana Gheorghe (Partidul Verde), Liviu Briciu (POL), Liviu Dumitrache (USR) și Andrei Duran (PSD).

Alte stiri recente

436 vizualizari
30 ian. 2023 23:25

Ziua Internațională a Nonviolenței, marcată de elevii Școlii Centrale Câmpina prin desene cu mesaje puternice

Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală a fost marcată la Școala Gimnazială Centrală din Câmpina. Elevii au realizat afişe tematice, picturi și desene care au fost înscrise în cadrul Concursului Judeţean Interdisciplinar „ZEN - Zâmbeşte, Educă-te, fii Nonviolent”, care face parte din Calendarul activităţilor educative judeţene. Partenerii Școlii Centrale în acest proiect sunt: Școala Gimnazială „Prof. Cristea Stănescu” din comuna Cornu, Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu” din Câmpina, Liceul Teoretic ”Şerban Vodă” din Slănic, Liceul “Carol I” din Plopeni și Şcoala Gimnazială din comuna Scorţeni.

3143 vizualizari
30 ian. 2023 21:45

Câmpinenii sunt invitați să depună copii ale actelor de proprietate la primărie pentru finalizarea Cadastrului General

2 comentarii

Primăria municipiului Câmpina îi invită pe cetățeni să depună copii legalizate ale documentelor de proprietate pentru realizarea și finalizarea Cadastrului General. Este vorba despre cetățenii care locuiesc în zonele unde s-au efectuat lucrări cadastrale.