CÂMPINA CURATĂ, episodul I - o mobilizare fără precedent și o cantitate record de gunoaie strânsă în câteva ore

Actualitate (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina a avut loc sâmbătă, 24 aprilie 2021, prima acțiune de ecologizare din cadrul campaniei "CÂMPINA CURATĂ". O acțiune la care au participat peste 500 de persoane și la finalul căreia s-a strâns o cantitate record de gunoaie - peste 1.200 de saci, în doar câteva ore, din mai multe zone ale localității.

Așadar, peste 1.200 de saci cu gunoi care, evident, nu poate fi reciclat. Iar separat de acești saci s-au strâns probabil câteva tone de resturi de la materialele de construcții, mobilier uzat, chiuvete și toalete sparte, table, bucăți de acoperiș, cauciucuri etc. Toate acestea aruncate pe domeniul public, pe spații verzi, în zone de agrement, în albia pârâului Câmpinița, pe malurile râului Doftana. Astăzi, peste 500 de voluntari de la asociațiile neguvernamentale care au inițiat proiectul CÂMPINA CURATĂ, de la școli gimnaziale și licee, angajații Primăriei Câmpina în frunte cu primarul Alin Moldoveanu, viceprimarul Liviu Dumitrache și șefii mai multor compartimente, angajații instituțiilor subordonate administrației locale (inclusiv Poliția Locală, Clubul Sportiv, Piața Centrală), consilierii locali Cosmin Raț, Noemi Ionescu, Roxana Gheorghe și Costel Filip (dacă am omis pe cineva, nu a fost cu intenție), reprezentanți de la mai mulți agenți economici privați, de la Floricon Salub și Ocolul Silvic, o echipă a Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, condusă de comisarul șef Marian Iorga (câmpinean la origini), toți aceștia s-au împărțit în 22 de echipe și au strâns... gunoiul altora. Mult gunoi, o cantitate impresionantă și nici măcar nu putem spune că problema a fost rezolvată. Nu, dar măcar puteam spune că de astăzi, 24 aprilie 2021, Câmpina este MAI CURATĂ!
Trebuie să precizăm faptul că la acțiunea de ecologizare au participat și mai mulți membri ai comunității de romi din Câmpina, care au făcut curat în zonele în care locuiesc. În zona Lacul Peștelui și pe Oborului, s-a intervenit inclusiv cu buldoexcavatoare puse la dispoziție de agenții economici privați și cu două mașini de 10 mc, respectiv 18 mc, ale operatorului de salubritate. De altfel, la solicitarea romilor, Floricon Salub le-a pus la dispoziție și var pentru copaci și borduri.

A fost o mobilizare fără precedent și o cantitate enormă de gunoaie strânse în câteva ore. Gunoaie aruncate peste tot. O realitate dureroasă pentru Câmpina. "Avem atât de multe de făcut... Sunt atât de multe gunoaie chiar și în zone unde poate pare curat, dar dacă le iei la mână, umpli imediat un sac", spune directorul Liceului Tehnologic Energetic, profesor Stan Sârbu, care, împreună cu o echipă de elevi și cadre didactice, a ecologizat Fântâna cu Cireși. (video)
"15 saci cu gunoaie am strâns noi din zona Bisericii Voila și a platoului și văii din vecinătate. Este prima noastră activitate de clasă anul acesta, iar copiii au fost încântați că este o activitate în aer liber. Nici măcar unul nu s-a plâns că este greu. Sperăm ca acțiunea noastră să fie un imbold pentru cei care vor veni astăzi la picnic, mâine, de Paște, după Paște, să strângă în urma lor și să ia sacii cu ei", ne-a declarat Georgiana Moldoveanu, profesor la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", diriginta clasei a V-a B, care a făcut curățenie în zona menționată împreună cu elevii săi și câțiva părinți. (video)
"Acțiunea a decurs așa cum ne așteptam, sigur, nu am reușit să strângem toate gunoaiele, nici nu ar fi fost posibil, este nevoie de mai multe acțiuni de acest gen și nici atunci nu cred că reușita va fi deplină. Sunt mult prea multe gunoaie. Cei care au participat astăzi la acțiune, care au muncit foarte mult, care au văzut cu ochii lor câți saci s-au strâns, cu siguranță sunt mult mai indignați decât cei care văd doar în poze, care discută despre acest subiect doar teoretic. Noi am fost aici o echipă de 20 de oameni și am strâns 80 de saci, într-o primă fază, apoi am umplut încă 30 de saci. E dureros să știm că peste o vreme zona se va umple iar de gunoaie, de aceea va trebui să găsim o soluție pentru rezolvarea acestei probleme", ne-a declarat Clara Leica, președintele Asociației Frizzly, unul dintre inițiatorii campaniei. (video) Clara Leica și reprezentanții altor asociații din municipiu, alături de Ocolul Silvic Câmpina, au făcut curățenie în superba zona Podul cu Tei, dincolo de Spitalul Voila, aproape de ieșirea din Câmpina spre Șotrile. Din echipă a făcut parte și viceprimarul orașului Breaza, Emanuel Necula, care a dorit să fie, astfel, alături de prietenii săi.
"Alături de societatea civilă și Primăria Câmpina am participat la o acțiune de ecologizare în zona Muscel, împreună cu colegi din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și din Poliția Municipiului Câmpina. Ne-am dorim să fim alături de comunitatea locală și prin gestul nostru să-i încurajăm și pe alții să vină la astfel de acțiuni, să respecte și să protejeze mediul înconjurător", spune agent de poliție Maria Magdalena Rădulescu din cadrul IJP Prahova. (video)
"Asta înseamnă puterea civică, asta înseamnă atunci când câmpinenilor le pasă de orașul nostru și de curățenie. Sunt foarte bucuros că spiritul civic există în Câmpina. Eu am participat la curățenie în zona Muscel, fostul poligon de tragere și pârâul Câmpinița, ce am găsit aici aproape că nu vă vine să credeți. Ne întâlnim luna viitoare la o nouă acțiune de ecologizare în cadrul campaniei CÂMPINA CURATĂ și sper ca alături de noi să fie din ce în ce mai multe persoane. Haideți, câmpineni, să fim împreună, să fim uniți, pentru Câmpina!", a afirmat primarul municipiului, Alin Moldoveanu. (video)
Următoarea acțiune de ecologizare din cadrul campaniei CÂMPINA CURATĂ va avea loc pe 15 mai 2021.

12918 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mihai 25.04.2021 08:00 BRAVO , FELICITĂRI PENTRU CAMPANIE ! E bine că suntem uniți unii să mai curățăm gunoiul după bizonii nesimțiți;exemplu concludent pe drumul nou creat la podul DOFTANA , un nene de 50 de ani cu mașină de B a aruncat un sac de gunoi, i-am tras mașina în față și nu am plecat până nu a strâns , poate ne civilizăm TOTUȘI!
  • Adina R 26.04.2021 06:21 Este incredibil ceea ce s a reusit sambata la Campina ! Sunt impresionata de oamenii din orasul meu si recunosc ca este prima data cand sunt impresionata de implicarea administrației publice. S a facut curatenie, acum ramane de vazut cum se va pastra si aici eu cred ca depinde de fiecare dintre noi și depinde de modul in care primaria va reusi sa supravegheze zonele unde se arunca mult gunoi, probabil si de locuitori din vecinatati. Felicitari Campina pentru aceasta actiune !

Actualitate

6854 vizualizari
08 mai 2021 19:52

Lacul Bisericii din Câmpina a fost populat cu peste jumătate de tonă de pește

De ceva vreme, luciul apei Lacului Bisericii din Câmpina este acoperit într-o proporție importantă de o vegetație inestetică, aflată mai ales în apropierea malurilor și care conferă un aspect dezolant. Acum, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi împreună cu Primăria Câmpina au decis să populeze lacul cu o cantitate importantă de pește, principalul scop al acestei acțiuni fiind tocmai aducerea unor specii de pești care să contribuie la eradicarea vegetație care dă acum un aspect atât de urât lacului.

3074 vizualizari
07 mai 2021 11:24

47,68% - pierderile de apă în rețeaua HidroPrahova. La Câmpina, asta înseamnă o pierdere de peste 1.700 mc apă pe zi

2 comentarii

Faptul că există pierderi în rețeaua de transport și distribuția a apei, aparținând HidroPrahova, nu reprezintă o noutate. Este o problemă veche, pentru care HidroPrahova dă vina pe vechimea și uzura conductelor. După cum reiese dintr-o informare de presă a operatorului regional de apă și canal, pierderea de apă înregistrată în 2020, la nivelul județului, a fost de 47,68%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din cantitatea de apă furnizată de HidroPrahova se pierde în rețea.

Alte stiri recente

2040 vizualizari
09 mai 2021 11:52

Oferte speciale pentru Litoralul României și Bulgariei, cu Agenția Teron Intertur Câmpina

Vara bate la ușă, astfel că în condițiile speciale ale incertitudinilor determinate de pandemia de coronavirus, mulți turiști își îndreaptă atenția spre Litoralul României și Bulgariei. Venind în întâmpinarea dorinței turiștilor, Agenția de Turism Teron Intertur Câmpina a lansat o serie de oferte speciale, cu facilități noi și condiții cât mai bune pentru ca vacanța dumneavoastră să devină o amintire frumoasă.

2583 vizualizari
08 mai 2021 20:05

Imagini de la cititori. Natură invadată de gunoaie în spatele Școlii de Poliție din Câmpina

Inițiativa noastră de a oferi câmpinenilor posibilitatea să arate întregii comunități imagini surprinse în diverse locuri se bucură de tot mai mult succes. Zilnic primim atât pe paginile noastre de Facebook, cât și pe Whatsapp, la numărul 0733.388.425 diferite imagini, dar și sugestii și ne sunt semnalate unele probleme cu care se confruntă cetățenii. Acum, vă prezentăm o serie de imagini surprinse de Andreea Petcu în spatele Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr”, în prelungirea Străzii Crișuri și a Aleii Popasului.