În ziua în care Jenica Tabacu ar fi împlinit 53 de ani, PSD Câmpina propune să i se acorde titlul de "Cetățean de onoare post-mortem"

Actualitate (Categoria articolului)

30 iulie 2021, ziua în care Jenica Tabacu, fostul director al Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" din Câmpina, ar fi împlinit 53 de ani. O zi în care au fost mulți cei care și-au adus aminte de unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură ai Câmpinei, un om care s-a identificat cu Muzeul Hasdeu, dar mai presus de toate, un om care a iubit Câmpina și a făcut enorm pentru imaginea Câmpinei în țară și chiar dincolo de hotarele ei.

Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Câmpina, Dan Ioan Mușat, a anunțat intenția consilierilor PSD Câmpina de a iniția un proiect de hotărâre pentru acordarea titlului de "Cetățean de onoare post-mortem" Jenicăi Tabacu. ”Pentru a răsplăti tot ceea ce a făcut Jenica Tabacu pentru Câmpina, în scurta sa viață, organizația locală a partidului nostru, prin consilierii săi, a hotărât să inițieze și să propună Consiliului Local Câmpina un proiect de hotărâre prin care doamnei Jenica Tabacu să îi fie acordat, post mortem, titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al orașului nostru. Dacă și alți consilierii locali în funcție, indiferent de apartenența politică, doresc să participe ca inițiatori ai acestui proiect, îi invităm să îl contacteze pe liderul grupului consilierilor noștri”, este mesajul liderului câmpinean al social-democaților.
Jenica Tabacu ar merita o astfel de recunoaștere din partea Câmpinei și ar fi minunat dacă proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de "Cetățean de onoare" ar fi inițiat de întreg Consiliul Local, ca un omagiu adus unui om care a îmbogățit cultura câmpineană și cultura națională. Jenica Tabacu a avut o menire pe acest pământ și și-a îndeplinit-o. O misiune clară și grea legată de Castelul Hasdeilor. L-a scos din anonimat și l-a transformat în ceea ce este astăzi – un simbol al Câmpinei, un muzeu adevărat, un loc de poveste. L-a salvat din mâna unor presupuși moștenitori ai savantului și l-a redat orașului, comunității. A tradus manuscrisele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu dând culturii naționale și internaționale o incredibilă "Arhivă spiritistă" în cinci volume. În acea perioadă în care a tradus manuscrisele lui Hasdeu a cercetat și descoperit istoria nespusă și nescrisă a Castelului, aspecte legate de construirea edificiului, dar mai ales de simbolismul monumentului, lucruri care până atunci nu erau cunoscute sau despre care se știau mult prea puțin. A tradus "O corespondență pentru eternitate", cele 157 de scrisori ale Iuliei Hasdeu către tatăl său și ale tatălui către fiică, în perioada în care Iulia studia la Paris. O carte care a stat la baza primei piese de teatru despre destinul tragic al Iuliei Hasdeu. 
Jenica Tabacu a fost consilier local, consilier județean, dar și director al Muzeului Memorial ”B.P. Hasdeu” timp de două decenii. A fost cercetător științific, doctor în filologie ”Magna cum laudae”. În decembrie 2018, Jenica Tabacu a plecat dintre noi, iar noi, în loc să o judecăm, trebuie să vedem mai bine ce a lăsat în urmă și cât de mult îi datorează Câmpina acestui om care a ars ca o flacără pentru Castelul Iuliei, Castelul Câmpinei.

4656 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

2819 vizualizari
26 oct. 2021 20:54

Poliția Locală Câmpina a împărțit gratuit măști de protecție și o informare cu măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate

5.000 de măști de protecție sunt distribuite gratuit de Primăria municipiului Câmpina, prin Poliția Locală. Marți, 26 octombrie, a avut loc o primă acțiune de acest gen, fiind avute în vedere zonele centrelor comerciale, ale piețelor, precum și stațiile de transport public.

2291 vizualizari
26 oct. 2021 18:42

Un bărbat din Brebu a fost prins băut la volan pe Calea Doftanei, din Câmpina

Luni, 25 octombrie, în jurul orei 11.00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina au oprit pe Calea Doftanei, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, un autoturism care circula din direcţia Străzii Ecaterina Teodoroiu spre Strada Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Alte stiri recente

34 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

61 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.