Panică la Telega, după ce un urs a intrat în gospodăriile oamenilor şi a ucis mai multe oi

Actualitate (Categoria articolului)

De mai bine de o săptămână, în comuna Telega, în zona Băilor Sărate, este agitaţie mare printre localnici, după ce un urs şi-a făcut un obicei din a coborî în fiecare zi din pădure și a intra în gospodăriile oamenilor. Până acum a ucis opt oi, iar oamenii se tem inclusiv pentru viața lor, nu doar a animalelor din curte.

Gospodăriile lui Cătălin Brezeanu şi Ionel Apostol au fost cele mai expuse la vizitele ursului, din prima gospodărie fiind ucise cinci oi, iar din cea de-a doua, trei oi. Locuitorii din zonă sunt îngroziţi, unii dintre ei trezindu-se efectiv cu ursul în mijlocul curţii, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.
În mod firesc, sătenii din zona vizitată de urs s-au adresat primarului Gheorghe Ilie, care tot încearcă să găsească o soluție. "De sâmbătă, 24 iunie, a început să tot vină un urs la gospodăriile oamenilor din zona Băilor. Dincolo de panica îndreptăţită în rândul oamenilor, problema este că ursul a ucis până acum opt oi şi miei din două gospodării. În această situaţie, la începutul săptămânii trecute ne-am adresat Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor, care ne-au trimis miercurea trecută un vânător să pândească sosirea ursului. Acesta a venit ca de obicei, în jurul aceleiaşi ore, iar vânătorul a tras doar pentru a-l speria. Joi ursul a venit din nou. Vineri a revenit şi vânătorul, care a tras din nou mai multe focuri de armă pentru a-l speria pe urs. În acest week-end, din informaţiile pe care le am, ursul nu a mai venit. Acum, problema este ceva mai complicată. Există un ghid-cadru privind măsurile pe care le putem lua noi ca administraţie locală în astfel de situaţii. Ştiţi că s-au făcut tot felul de demersuri şi un urs nu mai poate fi împuşcat atât de uşor, chiar dacă el produce pagube. Este o întreagă procedură de urmat... Acum, speranţa noastră este că poate ursul s-a speriat şi a plecat spre alte zări", ne-a declarat primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie.
Am discutat cu mai mulţi oameni din Telega şi teama încă mai domneşte în rândurile lor. În plus, sunt foarte supăraţi că un urs care produce pagube nu poate fi vânat. "Aşteptăm să omoare pe cineva?!" - este întrebarea lor, la care nu poate da nimeni un răspuns, deocamdată, oricât ai căuta în ghidurile și procedurile legale pentru astfel de situaţii. Iar faptul că ei trebuie să trăiască doar cu speranţa că ursul s-a speriat şi nu va mai reveni, numai viață normală nu mai e asta.

16125 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • L 04.07.2017 01:37 Tranchilizare si relocare nu se mai poate sau tre sa impuste vanatorasii colonei prahoveni toti ursii?
  • Boghy 04.07.2017 07:57 ... astia nu au auzit de tranchilizante? Tot spera sa-l poata impusca. Poate au facut-o deja. Cine stie? La cat sunt de nemernici nu m-as mira.

Actualitate

1303 vizualizari
08 iun. 2023 21:29

Alin Moldoveanu, primarul Câmpinei, s-a întors în PNL

1 comentarii

Anunțul revenirii primarului municipiului Câmpina în Partidul Național Liberal a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, susținută de Alin Moldoveanu împreună cu Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean și președinte al PNL Prahova.

1770 vizualizari
06 iun. 2023 08:02

Consilierii câmpineni vor avea o nouă discuție pentru a stabili soarta blocului de necesitate

4 comentarii

Blocul de necesitate din Câmpina a fost finalizat în anul 2016, iar de atunci niciuna dintre administrațiile câmpinene nu a reușit să găsească soluții pentru îndeplinirea scopului pentru care a fost construit acest bloc - mutarea oamenilor din blocurile cu risc seismic, pe perioada desfășurării lucrărilor de consolidare a acelor blocuri.

Alte stiri recente

1645 vizualizari
08 iun. 2023 20:29

”Vis de copil”, concert cu și pentru copii, la Câmpina

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Tineretului din municipiul Câmpina va avea loc un concert intitulat ”Vis de copil”.

1895 vizualizari
08 iun. 2023 19:41

CS Câmpina a ajuns în primele opt echipe din țară. Vineri dimineață va juca în fața campioanei naționale, CSM București

După cum v-am informat în premieră, CS Câmpina a trecut de faza grupelor la turneul final al Campionatului Național de Handbal Feminin juniori IV și va juca în faza a doua, calificându-se între primele opt echipe din România.