Panică la Telega, după ce un urs a intrat în gospodăriile oamenilor şi a ucis mai multe oi

Actualitate (Categoria articolului)

De mai bine de o săptămână, în comuna Telega, în zona Băilor Sărate, este agitaţie mare printre localnici, după ce un urs şi-a făcut un obicei din a coborî în fiecare zi din pădure și a intra în gospodăriile oamenilor. Până acum a ucis opt oi, iar oamenii se tem inclusiv pentru viața lor, nu doar a animalelor din curte.

Gospodăriile lui Cătălin Brezeanu şi Ionel Apostol au fost cele mai expuse la vizitele ursului, din prima gospodărie fiind ucise cinci oi, iar din cea de-a doua, trei oi. Locuitorii din zonă sunt îngroziţi, unii dintre ei trezindu-se efectiv cu ursul în mijlocul curţii, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.
În mod firesc, sătenii din zona vizitată de urs s-au adresat primarului Gheorghe Ilie, care tot încearcă să găsească o soluție. "De sâmbătă, 24 iunie, a început să tot vină un urs la gospodăriile oamenilor din zona Băilor. Dincolo de panica îndreptăţită în rândul oamenilor, problema este că ursul a ucis până acum opt oi şi miei din două gospodării. În această situaţie, la începutul săptămânii trecute ne-am adresat Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor, care ne-au trimis miercurea trecută un vânător să pândească sosirea ursului. Acesta a venit ca de obicei, în jurul aceleiaşi ore, iar vânătorul a tras doar pentru a-l speria. Joi ursul a venit din nou. Vineri a revenit şi vânătorul, care a tras din nou mai multe focuri de armă pentru a-l speria pe urs. În acest week-end, din informaţiile pe care le am, ursul nu a mai venit. Acum, problema este ceva mai complicată. Există un ghid-cadru privind măsurile pe care le putem lua noi ca administraţie locală în astfel de situaţii. Ştiţi că s-au făcut tot felul de demersuri şi un urs nu mai poate fi împuşcat atât de uşor, chiar dacă el produce pagube. Este o întreagă procedură de urmat... Acum, speranţa noastră este că poate ursul s-a speriat şi a plecat spre alte zări", ne-a declarat primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie.
Am discutat cu mai mulţi oameni din Telega şi teama încă mai domneşte în rândurile lor. În plus, sunt foarte supăraţi că un urs care produce pagube nu poate fi vânat. "Aşteptăm să omoare pe cineva?!" - este întrebarea lor, la care nu poate da nimeni un răspuns, deocamdată, oricât ai căuta în ghidurile și procedurile legale pentru astfel de situaţii. Iar faptul că ei trebuie să trăiască doar cu speranţa că ursul s-a speriat şi nu va mai reveni, numai viață normală nu mai e asta.

16214 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • L 04.07.2017 01:37 Tranchilizare si relocare nu se mai poate sau tre sa impuste vanatorasii colonei prahoveni toti ursii?
  • Boghy 04.07.2017 07:57 ... astia nu au auzit de tranchilizante? Tot spera sa-l poata impusca. Poate au facut-o deja. Cine stie? La cat sunt de nemernici nu m-as mira.

Actualitate

983 vizualizari
29 sept. 2023 22:21

Două ședințe de Consiliu în mai puțin de 24 de ore pentru schimbarea destinației fostei grădinițe din cartierul Câmpinița

UPDATE - Ulterior apariției articolului, consilierul local Adina Gârbăcică ne-a precizat că s-a referit la o altă sumă, de 476.000 lei, solicitată de partenerul administrației în GAL pentru aducerea clădirii la stadiul necesar autorizării.
Pe masa Consiliului Local Câmpina, la ședința ordinară din 27 septembrie, a apărut un proiect suplimentar - cel privind schimbarea destinației fostei grădinițe din Cartierul Câmpinița și înființarea aici a unui Centru Comunitar Integrat, proiect care va fi derulat de municipalitate cu fonduri europene, prin GAL.

1217 vizualizari
29 sept. 2023 20:16

Economistul Marius Niculescu, nota 10 la concursul pentru funcția de manager al Spitalului Municipal Câmpina

Miercuri, 27 septembrie 2023, a avut loc concursul pentru funcția de manager al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

77 vizualizari
30 sept. 2023 13:41

Liga A Prahova, etapa a 9-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață au avut loc primele jocuri din cadrul etapei a 9-a din Liga A Prahova. Runda se va încheia duminică. Iată rezultatele întregistrate până acum și clasamentul la zi:

222 vizualizari
30 sept. 2023 11:44

Christina Beelen și Valentin Bălan, doi pictori care ne-au oferit bucuria culorii la un vernisaj special

La Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina a avut loc vernisajul unei expoziții internaționale de pictură. O putem numi așa având în vedere faptul că au expus un artist plastic din Belgia – Christina Beelen și unul din România, chiar de la Câmpina – Valentin Bălan. Vernisajul a fost onorat de Excelența Sa, dl. John Cornet d’Elzius – ambasadorul Regatului Belgiei la București și atașatul cultural al Ambasadei Belgiei, dl. Remy Roussel. Din partea administrației locale a participat primarul municipiului, Alin Moldoveanu.