"Basarabia, pământ românesc", un eveniment (online) dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 27 martie 2021 se împlinesc 103 ani de când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima provincie istorică adusă la Țara Mamă. Oficial, această unire nu a durat "de-a pururi și totdeauna" așa cum scria în Actul Unirii, ci până în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Dar în sufletele românilor de dincolo și dincoace de Prut, unirea de la 27 martie 1918 dăinuie și azi. Și o sărbătorim chiar și în această perioadă dificilă, marcată de pandemie.

Astfel, sâmbătă, 27 martie, de la ora 11.00, este programat evenimentul online ”Basarabia, pământ românesc”, cu participarea localităților din Republica Moldova înfrățite cu municipiul Câmpina - municipiul Cahul și orașul Cimișlia. De altfel, data de 27 martie mai are o semnificație aparte pentru Câmpina - înfrățirea cu orașul Cimișlia. Anul acesta se împlinesc opt ani de când s-au pus bazele acordului de colaborare și șase ani de la semnarea acordului de înfrățire.
Pe paginile de Facebook ale Bibliotecii Municipale ”Dr. C.I. Istrati”, Casei de Cultură ”Geo Bogza” și Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, subfiliala Câmpina, vor putea fi urmărite alocuțiuni și intervenții cu temă istorică, dansuri și cântece populare, precum și eseuri ale unor elevi de liceu din fiecare dintre cele trei localități înfrățite.

3632 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Rammstein 30.03.2021 22:00 Care țară, care mama??..basarabia nu a fost pământ românesc niciodată, a fost pământ moldovenesc!!...de fapt moldova a fost o provincie independentă, nu se putea vorbi atunci de noțiunea românesc!!..din simplul motiv ..nu exista !!..cel care a nenorocit în așa hal istoria româniei a fost nicolae iorga!!..un nationist feroce,practic cel ce a înfruntat legiunea...este cel care a schimbat denumirea Valahiei în țara românească!!...tot din considerente nationalist legionare...poate mulți care vor citi astea or zice ca sunt nebun...nu.domnilor..nu sunt...citiți adevarata istorie a celor trei provincii Moldova care era până la nistru pe timp lui ștefan,Valahia care era până la dunăre!!...nu ca în filmele lui nicolaescu până la mare!!...si Transilvania...deocamdată atât pentru azi...dar va rog citiți adevarata istorie a româniei...nu-i greu ,nu doare trebui să te duci la bibliotecă și....poate pe viitor sa scriu niște articole interesante despre acest subiect...la bună vedere

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2699 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

1800 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2987 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.