Planurile Ecogen Power privind fosta rafinărie din Câmpina. Istoria locului nu va fi ștearsă

Actualitate (Categoria articolului)

A trecut mai bine de un an de când Direcția Județeană de Cultură Prahova a anunțat declanșarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a fostei rafinării “Steaua Română”. Un demers făcut la solicitarea unei asociații din Ploiești. Din păcate, s-a făcut doar un anunț, nu au fost făcuți și pașii pe care i-ar fi implicat această procedură. În toată această perioadă, proprietarului fostei rafinării, societatea Ecogen Power, i-a fost blocată orice intervenție asupra obiectivului. Detaliem acest subiect împreună cu Elena Albu, reprezentantul grupului de firme Neptun – Soceram, din care face parte și Ecogen Power.

“La nouă zile după semnarea contractului de vânzare-cumpărare a fostei rafinării, am fost anunțați de declanșarea procedurii de clasare. Se întâmpla la 9 decembrie 2021 și a fost o primă surpriză. O altă surpriză a fost luna trecută, în februarie 2023, când am primit o altă adresă de la Direcția Județeană de Cultură, prin care eram anunțați că oricum nu putem face nimic, pentru că procedura de clasare va continua, deși statutul de monument istoric al rafinăriei s-a încheiat. Este surprinzător, pentru că legea spune foarte clar că o nouă procedură de clasare se poate demara doar după trei ani de la procedura anterioară. În toată această perioadă în care noi am fost blocați, am plătit sume importante reprezentând taxe și impozite locale”, a afirmat Elena Albu.
Ecogen Power nu intenționează să intervină deocamdată asupra activelor fostei rafinării. În schimb, a fost finalizat cadastrul pentru întreaga proprietate, s-a făcut curățenie, s-au făcut defrișări, iar cei care au vizitat platforma fostei rafinării înțeleg despre ce e vorba, s-a început scanarea exterioară (cu drone) a întregului amplasament în perspectiva înființării unui muzeu virtual, lucru cu adevărat extraordinar.
De asemenea, reprezentanții Ecogen Power au avut discuții cu Ordinul Arhitecților din România prin intermediul căruia va fi organizat un concurs de soluții pentru dezvoltarea zonei, cu un juriu internațional. “Soluția pentru întreaga zonă ve veni din partea specialiștilor, în urma acestui concurs. Cert este că acolo nu va mai exista o industrie poluantă, poate ceva modern, gen IT, parcuri, spații de recreere, depinde și de ceea ce va trebui să păstrăm acolo, se va ține cont și de ceea ce își doresc cetățenii și și-au exprimat dorința la acel sondaj care s-a făcut cu ocazia Porților Deschise. Va fi un proiect de durată, cu costuri mari, dar cu siguranță va fi ceva extraordinar, la kilometrul zero al Câmpinei”, a mai spus Elena Albu.

Despre discuțiile purtate la Direcția Județeană de Cultură, despre deplasarea unor specialiști la fața locului și identificarea a două clădiri și a unor rezervoare care ar fi putut face obiectul unui studiu istorico-arhitectural, dar și despre presiunile făcute asupra proprietarului rafinăriei și despre unele amenințări mai mult sau mai puțin subtile cu “exproprierea”, lucru ilegal, de altfel, puteți afla urmărind integral emisiunea cu Elena Albu. Tot din emisiune veți afla despre achiziționarea de către Ecogen Power a suprafeței de aproape 5.000 mp de pe platforma fostei rafinării, suprafață deținută de omul de afaceri Bogdan Cord, precum și despre planurile noului proprietar legate de stadionul rafinăriei.
Ar mai trebui menționat un lucru. Societatea Ecogen Power nu poate fi consierată în vreun fel “urmașul” rafinăriei “Steaua Română”. Ecogen a cumpărat proprietatea de la o altă firmă privată, după falimentul rafinăriei și radierea acesteia din Registrul Comerțului.

2269 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1938 vizualizari
03 iun. 2023 09:36

Fântâna din fața sălii de sport de la Colegiul ”Grigorescu” Câmpina este într-o stare deplorabilă

2 comentarii

În fața sălii de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina se află o fântână arteziană. Din păcate, aceasta este o pată pe imaginea instituției și chiar a orașului.

1606 vizualizari
02 iun. 2023 20:34

Două intervenții dificile ale salvamontiștilor în Bucegi. A fost nevoie și de elicopter

Salvamontiștii prahoveni au avut în cursul zilei de vineri, 2 iunie, solicitări pentru două intervenții dificile.

Alte stiri recente

689 vizualizari
03 iun. 2023 18:49

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor

Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

897 vizualizari
03 iun. 2023 16:40

Liga A Prahova. CS Câmpina - Avântul Măneciu 3-0

Meci cu aer de vacanță la ultima reprezentație a CS Câmpina pe teren propriu. A fost o victorie care nu folosește nimănui, iar la final, părea că nimeni nu pleacă acasă fericit, după cele aproape două ore petrecute la terenul sintetic de la Căminul Petrol din Câmpina.