115 ani de la sfințirea Bisericii Catolice de la Câmpina. Numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie de Hram

Eveniment (Categoria articolului)

Credincioșii catolici din Câmpina au sărbătorit duminică, 13 iunie 2021, hramul Bisericii Catolice "Sfântul Anton de Padova". Și tot duminică s-au împlinit 115 ani de la sfințirea superbei biserici de la Câmpina, ctitorie a inginerului petrolist Anton Raky.

Biserica catolică celebrează anual, în 13 iunie, comemorarea liturgică a Sfântului Anton de Padova, frate din Ordinul franciscan al minorilor conventuali, preot și învățător al Bisericii (1195-1231). Sfântul Anton de Padova este patronul spiritual al Bisericii Catolice de la Câmpina, iar la Sfânta Liturghie de Hram a fost prezent duminică și Monseniorul Cornel Damian, pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit, în anul 2003, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, locțiitorul arhiepiscopului în funcție. În predica sa, înaltul prelat a subliniat faptul că Sfântul Anton de Padova a făcut și minuni, dar mai ales, toată viața, a respectat cu strictețe Evanghelia și a trăit o adevărată viață creștinească, în dragoste față de Dumnezeu și față de semenii săi. Este un sfânt universal, fiind prețuit și de credincioșii ortodocși. De altfel, duminică la slujba de la Biserica Catolică au fost prezenți și mai mulți credincioși ortodocși din localitate și împrejurimi.
Așa cum este tradiția, la finalul slujbei au fost binecuvântați copiii, în amintirea faptului că pruncul Isus i-a apărut Sfântului Anton sub chip de prunc spre finalul vieții sale, când era suferind, și crinii, flori atribuite Sfântului Anton de Padova. Există credința că acești crini uscați ajută la tratarea bolilor, la trecerea cu bine a examenelor, la găsirea unor obiecte pierdute, la potolirea furtunilor sau a duhurilor rele. 
Parohia catolică Sf. Anton de Padova datează din anul 1899, dar actualul lăcaș de cult, ctitorie a inginerului petrolist Anton Raky, a fost construită între anii 1904 și 1906, clădirea fiind o bijuterie arhitecturală. Sfințirea Bisericii Catolice "Sfântul Anton de Padova" a avut loc la 13 iunie 1906.

4862 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2706 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

283 vizualizari
23 oct. 2021 11:22

Două sportive de la CS Câmpina, convocate la lotul național de baschet sub 14 ani

După succesul de la turneul de la Sibiu, care a marcat începutul Campionatului Național de baschet feminin pentru echipe sub 13 ani, au apărut și primele reacții. Iar acestea vin chiar de la vârf, de la nivel federal, ceea ce reprezintă un motiv de mare satisfacție pentru conducerea CS Câmpina, pentru președintele Adrian Stoican, dar și pentru antrenorul echipei feminine de baschet, Liviu Dochia.

2383 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.