Numeroase probleme descoperite de Curtea de Conturi în derularea contractului de gestionare a câinilor fără stăpân de la Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

După cum reiese din raportul întocmit de inspectorii Curții de Conturi în urma controlului efectuat la Primăria Câmpina, încheierea contractului cu Alextib Construct SRL Telega s-a făcut fără respectarea legislației în vigoare. Și asta pentru că firma lui Alexandru Chirobocea nu îndeplinea condițiile minime de eligibilitate pentru a presta activitatea de gestionarea a câinilor fără stăpân. În plus, Alextib Construct a beneficiat și de alte avantaje, iar Primăria Câmpina a făcut tot posibilul să nu deranjeze prea tare această firmă. Nu a verificat dacă se respectă sau nu contractul, dacă firma plătește sau nu taxe și impozite locale pentru terenuri și clădiri, cum sunt folosiți banii de la buget. În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni că adăpostul de câini s-a transformat într-un lagăr de exterminare a animalelor chiar sub nasul administrației locale.

Pe lângă faptul că firma în cauză nu îndeplinea condițiile minime de eligibilitate, inspectorii Curții de Conturi consideră că nici caietul de sarcini pentru licitație nu a fost bine întocmit deoarece “nu a fost avută în vedere o fundamentare a tarifelor şi nici stabilirea cantităţilor prestate ceea ce a condus la decontarea unei sume globale de 9.000 lei/lunar fără TVA pentru capturarea, transportul, sterilizarea, vaccinarea antirabică, întreţinerea câini şi eutanasierea câinilor”. 
Redăm în continuare, punctual, alte probleme identificate de Curtea de Conturi în derularea acestui contract (anul 2016; vedeți și facsimilele): 
- Primăria nu a impus firmei în cauză să achite taxa pe teren persoane juridice (în valoare de 6.070,62 lei) şi taxa pe clădiri persoane juridice (în valoare de 449.63 lei) pentru terenurile şi clădirile predate de administrația locală firmei Alextib Construct SRL în cadrul contractului;
- Primăria nu a urmărit realizarea investiţiilor asumate de concesionar, în valoare totală de 30.300 euro. Cauza care a determinat producerea acestei abateri este neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către persoanele cu responsabilităţi în gestionarea contractului;
- Primăria a decontat, în cursul anului 2016, facturi în valoare de 118.000 lei, inclusiv TVA, fără o detaliere a serviciilor prestate de către Alextib Construct SRL, numai în baza unei anexe întocmite lunar cu titlul „Cheltuieli efectuate cu adăpostul canin”, nesemnate de reprezentanţii Primăriei şi fără alte documente justificative din care să reiasă realitatea informaţiilor scrise în aceste anexe;
- Primăria a efectuat plăţi nedatorate pentru decontarea utilităţilor aferente acestui serviciu în valoare de 33.080,52 lei, pentru care au fost calculate penalităţi în valoare de 5.775,37 lei. Cauza care a determinat abaterea este neurmărirea şi necunoaşterea clauzelor contractuale de către persoanele cu atribuţii; 
Valoarea totală a abaterilor constatate în cadrul derulării contractului pentru gestionarea câinilor fără stăpân se ridică la 163.376,14 lei şi 30.300 euro.
Pentru fiecare abatere în parte s-au fixat termene clare, astfel încât să se intre în în legalitate. Precizăm că, în cazul abaterilor constatate la acest contract de Curtea de Conturi, Primăria Câmpina nu a avut de formulat obiecţiuni. 
Iată câteva dintre măsurile stabilite de Curtea de Conturi și pe care administrația locală trebuie să le ia până la sfârșitul anului:
- Întocmirea unui act adițional la contractul cu Alextib Construct SRL, document care să corecteze acele prevederi neconforme cu legislația în vigoare. Fundamentarea tarifelor și decontarea serviciilor la aceste tarife calculate corect.
- Numirea unei comisii tehnice care să evalueze valoarea tuturor investițiilor realizate de Alextib Construct SRL la adăpostul pentru câini.
- Stabilirea și încasarea taxelor și impozitelor locale datorate bugetului local de Alextib Construct SRL Telega.

7100 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • edy 22.09.2017 18:24 Chirobocea primeste 90 milioane lunar pentru nimic?! Oare DNA ce zice, nea Tiseanu?!
  • Barbieru 23.09.2017 13:12 Ce zice Dna de faptul ca unele autoturisme de la primarie nu sunt inscriptionate cu PMC.De ex Jettra cu care face plimbari soferul Hintz? Si de faptul ca primarul nu se ia de Semcu in privinta marsului de melc a Hidro? Si pe aici bate vant de controale : Cast,Hidro,Concivic.or fi scris marunt niste clauze cu care maria sa Tiseanu nu ii face bine..Si de cainii maidanezi se ocupa Badulescu...care e in subordinea vicelui care e coleg de partid cu palarierul Chirobocea.O mana spala pe alta la DNA
  • Paul 24.09.2017 20:49 Sa vina procurorul Portocala , poate găsește un denunțător pentru Chirobocea, :)))
  • Gil 25.09.2017 00:15 Domnule Barbieru, sa va bucurați ca nu fură si câinii lui Chirobocea, va dați seama ce ieșea atunci . Pai daca ziceți ca fura de la primar pana la portar , Chirobocea, ... , doamne ferește ce țara ,

Actualitate

1959 vizualizari
28 iun. 2022 13:47

La Câmpina, polițiștii au prins un șofer de autobuz băut, la 6 dimineața!

Polițiștii câmpineni au oprit pentru control un autobuz, care efectua curse regulate de transport persoane, în cursul dimineții de luni, 27 iunie, pe Bulevardul Carol I.

4279 vizualizari
27 iun. 2022 17:53

BAC 2022. Cele patru eleve de 10 din Câmpina sunt de la ”Grigorescu” și toate își doresc să urmeze facultatea în România

Câmpina are patru eleve cu media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022. Toate sunt de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”: Ana Maria Gheorghiu Goga - de la profilul Științe Sociale, Anisia Mantu - de la profilul Filologie, Miruna Plopeanu și Bianca Buzilă - de la profilul Științele Naturii.

Alte stiri recente

1846 vizualizari
27 iun. 2022 20:45

CS Câmpina a încheiat turneul de juniori din Grecia pe locul 6 și cu titlul de cel mai bun portar al turneului

Luni, 27 iunie, în apropiere de Salonic, a avut loc ultimul act al turneului Balkan International Cup, o competiție pentru juniori, găzduită de Grecia și la care a participat în premieră și o grupă de juniori sub 14 ani a CS Câmpina, antrenată de Roberto Opatchi.

2416 vizualizari
26 iun. 2022 23:00

Marius Vasile - vicecampion național în proba de aruncarea greutății, la tineret

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care au avut loc la Craiova, pe arena ”Nicolae Mărășescu”, atleții câmpineni au câștigat noi medalii, cea mai strălucitoare fiind obținută de Marius Vasile (antrenor Mihaela Marin), legitimat la CSM Brașov.