Punctele de vedere ale partidelor cu reprezentare în CL Câmpina despre construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii, lângă Primărie

Actualitate (Categoria articolului)

Am scris, într-un articol anterior, despre intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina, pe terenul unde s-a aflat cândva grădina de vară și care astăzi aparține firmei respective. Aceste teren este la doi pași de sediul Primăriei Câmpina, care este o clădire monument istoric de clasa A - Vila Ștefănescu sau Casa cu Grifoni. Referitor la această situație am cerut un punct de vedere liderilor partidelor cu reprezentare în Consiliul Local, precum și Primăriei Câmpina. 

Iată care sunt părerilor liderilor politici câmpineni despre acest subiect:
Biroul de conducere al USR Câmpina:Având în vedere efervescența din spațiul public a subiectului privind intenția de elaborare a Planului urbanistic zonal pentru zona Câmpina, B-dul. Culturii nr. 20”, USR Câmpina aduce în atenția opiniei publice următoarele aspecte:
- anunțul respectiv reprezintă intenția unui investitor privat de a modifica reglementări urbanistice în zona respectivă și, implicit, condițiile în care se poate construi un imobil în zona menționată.
- conform normelor în vigoare, această propunere va fi supusă avizării Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, după primirea observațiilor din partea publicului.
Menționăm că această comisie este formată din 13 membri, dintre care 7 arhitecți - membri ai Ordinului Arhitecților din Romania şi ai Registrului Urbaniştilor din Romania, 4 membri ai executivului primăriei și 2 consilieri locali, conform H.C.L. 39 din 31.03.2021.
- ulterior, se poate întocmi acest Plan Urbanistic Zonal, acesta urmând a fi avizat atât în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, cât și în Consiliul Local al Municipiului Câmpina în cadrul unei ședință publică unde poate fi votat sau nu.
USR Câmpina consideră inoportună construirea unui imobil cu 2 sau mai multe etaje în vecinătatea Casei cu Grifoni. USR Câmpina respectă dreptul fiecărui proprietar de teren de a-și edifica construcții, cu respectarea normelor și regulilor urbanistice stabilite în zona respectivă. USR Câmpina va milita prin consilierii locali și prin președintele Comisiei de Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Ecologie și Protecția Mediului din Consiliul Local, dl. Valentin Crețu, pentru respectarea reglementărilor urbanistice
.
Marian Nistor (președinte PNL Câmpina): ”Zona despre care vorbim este o zonă construită protejată și reprezintă aria de maximă reprezentativitate administrativă şi istorică pentru municipiul Câmpina. Ea menţine în mare măsură elemente de identitate istorică, culturală (monumente istorice clasate cu valori semnificative), dar şi clădiri cu valoare ambientală care susţin cadrul construit al unei zone omogene. Dezvoltarea în timp a orașului nu a afectat caracteristicile esenţiale ale zonei. Până acum, administrația publică locală a luat măsuri în vederea unor acțiuni de protecție, conservare și punere în valoare a acestora. Prin PUG au fost impuse restricții și limitări în acest sens. Consider că prin avizarea și aprobarea acestei solicitări, dar și prin procedura lipsită de transparență în acest caz, este pus în pericol aspectul arhitectural al zonei, iar derogarea de la normele locale de urbanism nu este oportună”.
Adrian Pițigoi (președinte PMP Câmpina): ”PMP Câmpina amintește faptul că sediul Primăriei Municipiului Câmpina se află într-o clădire-monument istoric de clasa A (monument de importanță națională) și conform legii nu se pot edifica construcții la o distanță mai mică de 100m. Dacă condiția imperativă menționată mai sus este îndeplinită, menționăm faptul că, în conformitate cu HG 525/1996 actualizată, orice intervenție într-o zonă protejată se poate realiza în urma întocmirii unui PUZ, după obținerea unui aviz de la Direcția Județeană de Cultură, în baza unei documentații tehnice care conține și un studiu istoric întocmit de către un arhitect cu drept de semnătura, atestat ca specialist pentru întocmirea studiilor istorice de către Ministerul Culturii (indicativ G6). În plus față de aspectele legale menționate, considerăm inoportună această inițiativă care generează disconfort în zonă, poate crea precedent și ne permite să ne întrebăm retoric dacă cineva din conducerea urbei se mai gândește și la câmpineni? Având în vedere cele de mai sus, PMP solicită pe această cale o poziție oficială și publică cu privire la cele menționate mai sus de la arhitectul șef și secretarul general al Câmpinei”.
Dan Mușat (președinte PSD Câmpina): ”Reprezentanții PSD în Consiliul Local Câmpina nu vor accepta o astfel de inițiativă, considerând că acest proiect nu este decât o altă etapă în procesul de degradare gravă a imaginii orașului din punct de vedere arhitectural”.
Liviu Briciu, consilier local (președinte Partidul Oamenilor Liberi Câmpina): ”Trebuie să vedem certificatul de urbanism ca să vedem de ce este nevoie de un plan urbanistic zonal și abia apoi vom putea avea un punct de vedere în deplină cunoștință de cauză. Deocamdată nu avem informații complete pentru a putea avea o părere fermă asupra acestui subiect. Numai dacă Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei va cere în Consiliul Local aprobarea unui PUZ pentru zona respectivă vom putea spune dacă suntem sau nu de acord și să venim cu argumente în justificarea deciziei”.

Acestea au fost afirmațiile liderilor politici locali. Facem precizarea că am cerut un punct de vedere și de la Primăria Câmpina. În momentul în care îl vom primi, îl vom publica.

2980 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 12.12.2021 20:37 Îi vedem la vot...

Actualitate

2764 vizualizari
18 ian. 2022 09:46

2.891 locuri suplimentare pentru admiterea la școlile postliceale ale MAI. Modificări importante în probele de examen

1 comentarii

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 67/2022, care modifică HG 477/2021 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și cel superior de stat. Conform noului act normativ, numărul de locuri pentru anul I, la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, este de 5.559, mai mult decât dublu față de numărul de locuri aprobat inițial (2.668). Cele 2.891 de locuri suplimentare vor fi alocate celor șase școli postliceale ale MAI, pentru o sesiune de admitere care va avea loc în luna martie a acestui an.

6675 vizualizari
17 ian. 2022 19:20

O câmpineancă este noul ambasador al României la Uniunea Europeană

La finalul anului trecut, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire a noului ambasador al României la Uniunea Europeană, în persoana Iuliei Raluca Matei.

Alte stiri recente

459 vizualizari
18 ian. 2022 20:09

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inventatorul Carol Przybilla

Continuăm seria prezentării unor câmpineni de foarte mare valoare, astăzi, din păcate, foarte puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia este Carol Przybilla.

957 vizualizari
18 ian. 2022 18:57

Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Salariații din învățământ, membri ai sindictelor FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și FSE (Federația Sindicatelor din Educație) ”Spiru Haret”, se vor afla miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment cu încetarea lucrului. Printre unitățile de învățământ afectate se numără și grădinițele, școlile și liceele din Câmpina.