Intervenții chirurgicale deosebite la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina

Sănătate (Categoria articolului)

La Spitalul SanConfind se realizează intervenții chirurgicale deosebite, printre acestea numărându-se cele care vizează litiazele renale și urinare, precum și tumorile pleoapelor. 

Ureterorenoscopia flexibilă
Ureteroscopia semirigidă și ureterorenoscopia flexibilă reprezintă procedee chirurgicale prin care se tratează litiaza renală și litiaza urinară. Intervenția de ureterorenoscopie flexibilă se realizează cu ajutorul unei fibre laser ce poate pulveriza piatra de la rinichi în fragmente submilimetrice care, după aceea, se elimină spontan odată cu urina.
Așadar, ureterorenoscopul flexibil este folosit într-o intervenție endoscopică, deci abordul se face prin orificiile naturale ale organismului. Împreună cu laserul, aparatul este folosit pentru fragmentarea și extragerea calculilor renali fără incizie, cu beneficii maxime pentru pacient, fără durere și cu posibilitatea de externare a pacientului în 24 de ore. O altă întrebuințare a acestui echipament este de cauterizare a tumorilor mici ale căilor urinare. Există mai multe setări ale aparatului laser care permit fragmentarea în bucăți mai mari sau mai mici. Indicația utilizării uneia dintre cele două metode o face însă diagnosticul.

Ureteroscopia rigidă
Cea mai frecventă indicaţie a ureteroscopiei rigide este litiaza rinichiului şi a ureterului. Intervenţia presupune ascensionarea aparatului până la nivelul unde se află calculul, sub control vizual endoscopic şi radiologic. În continuare, calculul se tratează prin diverse proceduri. Dintre multiplele metode de a fragmenta un calcul amintim litotriţoarele hidropneumatice, care încă se mai folosesc în prezent. Acestea, totuşi, îşi arată limitările în cazul calculilor duri.

Spargerea pietrelor cu ajutorul laserului
Soluţia universală pentru tratamentul tuturor calculilor este laserul Holmium, pe care îl are în dotare spitalul de la Poiana Câmpina. Acesta permite atât fragmentarea calculului în fragmente mai mici, ce se extrag ulterior una câte una, cât şi o fragmentare foarte fină („dusting”). În această din urmă metodă, piatra devine un nisip fin ce se elimină în cea mai mare parte în timpul intervenţiei, dar şi ulterior, în lungul unei sonde. Alegerea tehnicii de fragmentare ţine de particularităţile anatomice, duritatea calculului, dar şi de experienţa chirurgului.
Ureteroscopia se poate folosi şi ca metodă de diagnostic a tumorilor căilor urinare superioare, care astfel pot fi vizualizate. Prin acest aparat se poate introduce o pensă de biopsie pentru prelevarea mucoasei anormale în vederea obţinerii unui rezultat anatomo-patologic. O altă indicaţie o reprezintă stenozele ureterale. Cel mai adesea, stenozele joncţiunii pielo-ureterale operate (pieloplastie), în situaţia recidivei, beneficiază de tratament prin ureteroscopie, ce permite incizarea zonei de stenoză.
În prezent, la Centrul Medical SanConfind se realizează ureteroscopie semirigidă şi tratament prin laser Holmium, adică se acoperă patologia ureterului, urmând ca, în curând, să se realizeze şi ureterorenoscopie flexibilă.
În noiembrie 2021, s-a realizat la SanConfind prima ureteroscopie, tratându-se prin litotriţie-laser un calcul de 10/6mm situat la nivelul ureterului lombar. Calculul a fost fragmentat şi eliminat complet. Intervenţia s-a realizat prin anestezie generală, iar externarea a avut loc a doua zi, pacienta reluându-şi imediat activităţile obişnuite.

Extirpare carcinom bazocelular cu reconstrucția pleoapei
Intervențiile chirurgicale SanConfind în zona oftalmologiei sunt foarte apreciate. Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă tumoră maligna a pleoapelor, reprezentand 90% din totalul cancerelor palpebrale. Afectează cel mai frecvent pleoapa inferioară, vârsta medie a celor diagnosticați fiind în jur de 60 de ani. Metastazează rar, dar are un mare potențial invaziv și distructiv local. Forma nodulară, cea mai frecventă, se prezintă ca un nodul acoperit de vase dilatate de sânge. Pe măsură ce crește în dimensiuni, apare o ulcerație centrală cu margini ieșite in relief.

Operația de carcinom bazocelular
Diagnosticul de carcinom bazocelular se realizează pe baza aspectului clinic, în special în forma nodular-ulcerativă, cu  marginile sale perlate și craterul ulcerat central. Însă diagnosticul definitiv se stabilește numai după examinarea histopatologică. Scopul tratamentului este extirparea în totalitate a tumorii, urmată de reconstrucția pleoapei. Există multiple tehnici reconstructive adaptate localizării și mărimii defectului postoperator restant. Este important de subliniat faptul că toate tumorile sunt mici la început. Principala cauză a întârzierii intervențiilor chirurgicale asupra cancerelor de piele de la nivelul pleoapelor este că ele nu dor. Așadar, din acest motiv, pacienții se prezintă prea târziu la medic, fie atunci când apar complicații oculare, fie când  sunt foarte deranjati de aspectul estetic. Cu cât tumora este mai redusă, cu atât operația este mai ușoară și vindecarea este mai rapidă. Pentru că, în general, nu metastazează (acest lucru se întâmplă foarte rar), operația duce la vindecarea cancerului! La SanConfind puteti beneficia de consult și tratament de specialitate în cabinetul de oftalmologie al medicului Ioana Popteanu, unul dintre puținii specialiști în chirurgia pleoapelor din România.

Reconstrucția pleoapei în două faze
Un pacient de la SanConfind a prezentat o formațiune tumorală care a crescut în dimensiuni în ultimii doi ani. Pentru că tumora afecta peste două treimi din pleoapă, reconstrucția acesteia a fost complexa și s-a realizat în două faze. În prima fază s-a scos tumora și s-a refăcut pleoapa inferioară cu ajutorul celei superioare (pacientul a stat o lună cu ochiul închis). În faza a doua, s-a deschis fanta palpebrală. Examenul histopatologic a arătat prezența unui carcinom bazocelular ulcerat, scos în totalitate. (P)

3456 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2568 vizualizari
14 mai 2023 21:08

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind

La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.

2484 vizualizari
12 apr. 2023 15:17

Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind – o adevărată oază de sănătate

1 comentarii

De doi ani, Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind este coordonată de dr. Cosmin Preda. Domnul doctor a venit prima dată la SanConfind în aprilie 2015, la inaugurarea spitalului. La momentul respectiv nu se gândea că o să ajungă să lucreze în cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova. Oportunitatea s-a ivit în 2019, când i s-a propus un job în cadrul Bazei de Tratament. ”Știind ambițiile domnului Ioan Simion, administratorul acestui centru medical, cunoscând proiectul dânsului, am acceptat fără rezerve”, ne-a declarat dr. Cosmin Preda.

Alte stiri recente

1386 vizualizari
08 iun. 2023 21:29

Alin Moldoveanu, primarul Câmpinei, s-a întors în PNL

1 comentarii

Anunțul revenirii primarului municipiului Câmpina în Partidul Național Liberal a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, susținută de Alin Moldoveanu împreună cu Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean și președinte al PNL Prahova.

1675 vizualizari
08 iun. 2023 20:29

”Vis de copil”, concert cu și pentru copii, la Câmpina

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Tineretului din municipiul Câmpina va avea loc un concert intitulat ”Vis de copil”.