Intervenții chirurgicale deosebite la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina

Sănătate (Categoria articolului)

La Spitalul SanConfind se realizează intervenții chirurgicale deosebite, printre acestea numărându-se cele care vizează litiazele renale și urinare, precum și tumorile pleoapelor. 

Ureterorenoscopia flexibilă
Ureteroscopia semirigidă și ureterorenoscopia flexibilă reprezintă procedee chirurgicale prin care se tratează litiaza renală și litiaza urinară. Intervenția de ureterorenoscopie flexibilă se realizează cu ajutorul unei fibre laser ce poate pulveriza piatra de la rinichi în fragmente submilimetrice care, după aceea, se elimină spontan odată cu urina.
Așadar, ureterorenoscopul flexibil este folosit într-o intervenție endoscopică, deci abordul se face prin orificiile naturale ale organismului. Împreună cu laserul, aparatul este folosit pentru fragmentarea și extragerea calculilor renali fără incizie, cu beneficii maxime pentru pacient, fără durere și cu posibilitatea de externare a pacientului în 24 de ore. O altă întrebuințare a acestui echipament este de cauterizare a tumorilor mici ale căilor urinare. Există mai multe setări ale aparatului laser care permit fragmentarea în bucăți mai mari sau mai mici. Indicația utilizării uneia dintre cele două metode o face însă diagnosticul.

Ureteroscopia rigidă
Cea mai frecventă indicaţie a ureteroscopiei rigide este litiaza rinichiului şi a ureterului. Intervenţia presupune ascensionarea aparatului până la nivelul unde se află calculul, sub control vizual endoscopic şi radiologic. În continuare, calculul se tratează prin diverse proceduri. Dintre multiplele metode de a fragmenta un calcul amintim litotriţoarele hidropneumatice, care încă se mai folosesc în prezent. Acestea, totuşi, îşi arată limitările în cazul calculilor duri.

Spargerea pietrelor cu ajutorul laserului
Soluţia universală pentru tratamentul tuturor calculilor este laserul Holmium, pe care îl are în dotare spitalul de la Poiana Câmpina. Acesta permite atât fragmentarea calculului în fragmente mai mici, ce se extrag ulterior una câte una, cât şi o fragmentare foarte fină („dusting”). În această din urmă metodă, piatra devine un nisip fin ce se elimină în cea mai mare parte în timpul intervenţiei, dar şi ulterior, în lungul unei sonde. Alegerea tehnicii de fragmentare ţine de particularităţile anatomice, duritatea calculului, dar şi de experienţa chirurgului.
Ureteroscopia se poate folosi şi ca metodă de diagnostic a tumorilor căilor urinare superioare, care astfel pot fi vizualizate. Prin acest aparat se poate introduce o pensă de biopsie pentru prelevarea mucoasei anormale în vederea obţinerii unui rezultat anatomo-patologic. O altă indicaţie o reprezintă stenozele ureterale. Cel mai adesea, stenozele joncţiunii pielo-ureterale operate (pieloplastie), în situaţia recidivei, beneficiază de tratament prin ureteroscopie, ce permite incizarea zonei de stenoză.
În prezent, la Centrul Medical SanConfind se realizează ureteroscopie semirigidă şi tratament prin laser Holmium, adică se acoperă patologia ureterului, urmând ca, în curând, să se realizeze şi ureterorenoscopie flexibilă.
În noiembrie 2021, s-a realizat la SanConfind prima ureteroscopie, tratându-se prin litotriţie-laser un calcul de 10/6mm situat la nivelul ureterului lombar. Calculul a fost fragmentat şi eliminat complet. Intervenţia s-a realizat prin anestezie generală, iar externarea a avut loc a doua zi, pacienta reluându-şi imediat activităţile obişnuite.

Extirpare carcinom bazocelular cu reconstrucția pleoapei
Intervențiile chirurgicale SanConfind în zona oftalmologiei sunt foarte apreciate. Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă tumoră maligna a pleoapelor, reprezentand 90% din totalul cancerelor palpebrale. Afectează cel mai frecvent pleoapa inferioară, vârsta medie a celor diagnosticați fiind în jur de 60 de ani. Metastazează rar, dar are un mare potențial invaziv și distructiv local. Forma nodulară, cea mai frecventă, se prezintă ca un nodul acoperit de vase dilatate de sânge. Pe măsură ce crește în dimensiuni, apare o ulcerație centrală cu margini ieșite in relief.

Operația de carcinom bazocelular
Diagnosticul de carcinom bazocelular se realizează pe baza aspectului clinic, în special în forma nodular-ulcerativă, cu  marginile sale perlate și craterul ulcerat central. Însă diagnosticul definitiv se stabilește numai după examinarea histopatologică. Scopul tratamentului este extirparea în totalitate a tumorii, urmată de reconstrucția pleoapei. Există multiple tehnici reconstructive adaptate localizării și mărimii defectului postoperator restant. Este important de subliniat faptul că toate tumorile sunt mici la început. Principala cauză a întârzierii intervențiilor chirurgicale asupra cancerelor de piele de la nivelul pleoapelor este că ele nu dor. Așadar, din acest motiv, pacienții se prezintă prea târziu la medic, fie atunci când apar complicații oculare, fie când  sunt foarte deranjati de aspectul estetic. Cu cât tumora este mai redusă, cu atât operația este mai ușoară și vindecarea este mai rapidă. Pentru că, în general, nu metastazează (acest lucru se întâmplă foarte rar), operația duce la vindecarea cancerului! La SanConfind puteti beneficia de consult și tratament de specialitate în cabinetul de oftalmologie al medicului Ioana Popteanu, unul dintre puținii specialiști în chirurgia pleoapelor din România.

Reconstrucția pleoapei în două faze
Un pacient de la SanConfind a prezentat o formațiune tumorală care a crescut în dimensiuni în ultimii doi ani. Pentru că tumora afecta peste două treimi din pleoapă, reconstrucția acesteia a fost complexa și s-a realizat în două faze. În prima fază s-a scos tumora și s-a refăcut pleoapa inferioară cu ajutorul celei superioare (pacientul a stat o lună cu ochiul închis). În faza a doua, s-a deschis fanta palpebrală. Examenul histopatologic a arătat prezența unui carcinom bazocelular ulcerat, scos în totalitate. (P)

2788 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2831 vizualizari
17 iun. 2022 21:23

Herniile de disc se vor putea opera la Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina

La Spitalul SanConfind, din Poiana Câmpina, vor fi posibile, în curând, operațiile de hernie de disc. Aceste intervenții chirurgicale de mare complexitate vor fi realizate de doi dintre cei mai reputați specialiști în ortopedie și traumatologie, care s-au desăvârșit profesional în spitale din țări occidentale, printre cele mai dezvoltate din lume. Este vorba de doctor Viorel Albu, angajat de mai mulți ani la SanConfind, și de doctor Stelian Anghel, un mai recent angajat al spitalului. Ambii lucrează cu normă întreagă, astfel că de activitatea lor vor beneficia cât mai mulți pacienți.

2501 vizualizari
12 mai 2022 06:37

La SanConfind, noi servicii medicale cofinanțate de CJAS pentru spitalizarea de zi

(P) Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina, cel mai mare spital privat prahovean, este într-o continuă dezvoltare nu doar în ceea ce privește personalul medical de înaltă calificare, ci și din punct de vedere al serviciilor oferite, toate cu o calitate deja recunoscută și care face întotdeauna diferența. Din acest an, pentru spitalizarea de zi în relație cu CJAS Prahova, SanConfind vine cu o serie de servicii/proceduri medicale de mare interes pentru pacienți.

Alte stiri recente

1442 vizualizari
24 iun. 2022 10:37

93,56% dintre elevii din Câmpina, care au susținut Evaluarea Națională, au obținut media generală peste 5

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate, joi după-amiază, rezultatele la Evaluarea Națională și sunt rezultate bune pentru elevii câmpineni. 270 elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională în Câmpina. Dintre aceștia, șase nu s-au prezentat la susținerea celor două probe ale examenului (limba și literatura română, respectiv matematică). Dintre cei 264 elevi care au susținut examenul, 247 au obținut media generală peste 5.00 (adică 93,56%), iar 17 - sub 5.00. Nu s-a obținut nicio medie generală de 10, în schimb, patru elevi au avut nota 10 la matematică și un elev a obținut 10 la română. La nivelul județului Prahova, șapte absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media generală 10, șase dintre ei sunt din Ploiești, iar unul de la Filipeștii de Pădure.

4433 vizualizari
24 iun. 2022 07:32

Circulație oprită pe Bulevardul Bălcescu din Câmpina, de la sensul giratoriu până la Casa Tineretului, sâmbătă, 25 iunie 2022, de la 9.00 la 13.00

Primăria Câmpina anunță că traficul rutier va fi oprit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, între intersecțiile cu străzile Câmpului și Orizontului, sâmbătă 25 iunie 2022, în intervalul orar 9.00-13.00.