Revoluție fiscală cu... închisoare. PSD pune în pericol mediul privat și apără cu disperare capitalismul de stat

Actualitate (Categoria articolului)

După ce a eliberat din pușcărie criminali, violatori și tâlhari, PSD vrea acum să populeze penitenciarele cu patroni și administratori de firme. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, încasarea și neplata a 32 de taxe, impozite și contribuții în 30 de zile de la termenul scadent prevăzut de lege se sancționează cu închisoare de la 1 la 6 ani, fapta fiind incriminată ca și evaziune fiscală. O evaziune la care, bineînțeles, nu există prag. Poate fi 500 de lei, sau poate 5 milioane. Puterea vrea prag doar la abuzul în serviciu...

Concret, dacă angajatorul nu plătește sumele datorate bugetului până la termenul scadent, este pasibil de pedeapsa cu închisoarea până la șase ani. Iar sumele datorate bugetului pot fi: impozitul pe venitul din salarii și asimilat salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobanzi și dividende, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor etc. În total, 32 de impozite, taxe și contribuții.
Aceasta este măsura găsită de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa (foto), pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat. După split TVA (blocarea banilor din TVA într-un cont special), trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, schimbarea legislației muncii și reintroducerea pontajului, Guvernul vine acum cu... amenințarea cu pușcăria pentru antreprenori, încă o măsură controversată, care bulversează și mai mult o economie pe care numai PSD și ALDE o aud cum duduie.

Poate că unii dintre dvs. veți spune că este o măsură bună, patronii să plătească sau să meargă la închisoare, să crească încasările la bugetul de stat și să fie bine ca să nu fie rău. Totuși, haideți să privim realitatea. Dacă această ordonanță de urgență s-ar aplica de mâine, 157.798 de angajatori ar intra în pușcărie. Pentru că acesta este numărul firmelor din România care au acum restanțe doar la plata contribuțiilor sociale (șomaj, pensii, sănătate) - 155.102 firme private și 2.696 de stat. Iar aceste firme au în total peste 2 milioane de angajați. Sunt date publice, prezentate de Ministerul Finanțelor. Să zicem că 10, 20, 50, 100 de patroni au banii, dar nu vor să-i dea la stat. Dar ceilalți peste 150.000?
Pentru foarte multe companii, neplata contribuţiilor la timp nu se face din rea voinţă, ci din faptul că nu au cash în momentul în care trebuie să plătească salariile angajaţilor. Şi atunci plătesc salariile nete. Dacă mai au bani plătesc creditele la bancă, plătesc furnizorii la care au restanţe de 6 luni şi care ameninţă cu insolvenţa şi, în final, plătesc TVA şi contribuţiile sociale, cu tot cu penalizări. Într-o economie în care termenele de plată sunt până la 120 de zile, creditele furnizor depășesc creditele bancare, deficitul de lichidități este tot mai mare, banii se încasează foarte greu, iar cercul vicios se strânge ca un laț de gâtul firmelor, cum s-ar mai putea plăti la timp sumele datorate statului?! Și atunci, ce să facă patronul ca să nu ajungă la închisoarea promisă de PSD și ministrul Ionuț Mișa? Fie reduce salariile angajaților, fie dă afară oameni, fie își închide afacerea și se angajează la stat, că acolo sunt salarii bune și locuri călduțe. Și uite așa PSD curăță de tot mediul de afaceri, adică acest sector privat greu încercat, care produce bani pentru capitalismul de stat susținut de PSD.

3923 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

279 vizualizari
09 dec. 2023 11:47

Scandal cu iz politic în Consiliul Local Câmpina pe tema prelungirii finalizării mai multor proiecte cu fonduri europene

1 comentarii

La începutul acestei săptămâni, luni, 4 decembrie, a avut loc o ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Câmpina, una foarte importantă având în vedere subiectul - prelungirea finalizării mai multor proiecte cu fonduri europene.

2226 vizualizari
08 dec. 2023 19:51

La Tribunalul Prahova începe procesul în care autoarea accidentului din aprilie 2022, de la trecerea de pietoni de la Salcie, este acuzată de omor

1 comentarii

În aprilie 2022, Câmpina era zguduită de un accident teribil - o tânără spulbera pe trecerea de pietoni de la Salcie un adolescent de 17 ani, Paul Alexandru Dragomir, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, care și-a pierdut viața pe loc.

Alte stiri recente

134 vizualizari
09 dec. 2023 13:08

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - CSO Mizil 35-22 (12-8)

La ultimul meci oficial pe teren propriu în anul 2023, fetele de la CS Câmpina, pregătite de Daniel Vasile, au obținut o nouă victorie categorică, impunându-se în fața formației CSO Mizil la o diferență de 13 goluri.

161 vizualizari
09 dec. 2023 12:28

La Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina s-a sărbătorit Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun

Pe 9 decembrie este Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun. Momentul a fost sărbătorit în avans, vineri, 8 decembrie, la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina, sub îndrumarea colectivului didactic de la această instituție.