Revoluție fiscală cu... închisoare. PSD pune în pericol mediul privat și apără cu disperare capitalismul de stat

Actualitate (Categoria articolului)

După ce a eliberat din pușcărie criminali, violatori și tâlhari, PSD vrea acum să populeze penitenciarele cu patroni și administratori de firme. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, încasarea și neplata a 32 de taxe, impozite și contribuții în 30 de zile de la termenul scadent prevăzut de lege se sancționează cu închisoare de la 1 la 6 ani, fapta fiind incriminată ca și evaziune fiscală. O evaziune la care, bineînțeles, nu există prag. Poate fi 500 de lei, sau poate 5 milioane. Puterea vrea prag doar la abuzul în serviciu...

Concret, dacă angajatorul nu plătește sumele datorate bugetului până la termenul scadent, este pasibil de pedeapsa cu închisoarea până la șase ani. Iar sumele datorate bugetului pot fi: impozitul pe venitul din salarii și asimilat salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobanzi și dividende, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor etc. În total, 32 de impozite, taxe și contribuții.
Aceasta este măsura găsită de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa (foto), pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat. După split TVA (blocarea banilor din TVA într-un cont special), trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, schimbarea legislației muncii și reintroducerea pontajului, Guvernul vine acum cu... amenințarea cu pușcăria pentru antreprenori, încă o măsură controversată, care bulversează și mai mult o economie pe care numai PSD și ALDE o aud cum duduie.

Poate că unii dintre dvs. veți spune că este o măsură bună, patronii să plătească sau să meargă la închisoare, să crească încasările la bugetul de stat și să fie bine ca să nu fie rău. Totuși, haideți să privim realitatea. Dacă această ordonanță de urgență s-ar aplica de mâine, 157.798 de angajatori ar intra în pușcărie. Pentru că acesta este numărul firmelor din România care au acum restanțe doar la plata contribuțiilor sociale (șomaj, pensii, sănătate) - 155.102 firme private și 2.696 de stat. Iar aceste firme au în total peste 2 milioane de angajați. Sunt date publice, prezentate de Ministerul Finanțelor. Să zicem că 10, 20, 50, 100 de patroni au banii, dar nu vor să-i dea la stat. Dar ceilalți peste 150.000?
Pentru foarte multe companii, neplata contribuţiilor la timp nu se face din rea voinţă, ci din faptul că nu au cash în momentul în care trebuie să plătească salariile angajaţilor. Şi atunci plătesc salariile nete. Dacă mai au bani plătesc creditele la bancă, plătesc furnizorii la care au restanţe de 6 luni şi care ameninţă cu insolvenţa şi, în final, plătesc TVA şi contribuţiile sociale, cu tot cu penalizări. Într-o economie în care termenele de plată sunt până la 120 de zile, creditele furnizor depășesc creditele bancare, deficitul de lichidități este tot mai mare, banii se încasează foarte greu, iar cercul vicios se strânge ca un laț de gâtul firmelor, cum s-ar mai putea plăti la timp sumele datorate statului?! Și atunci, ce să facă patronul ca să nu ajungă la închisoarea promisă de PSD și ministrul Ionuț Mișa? Fie reduce salariile angajaților, fie dă afară oameni, fie își închide afacerea și se angajează la stat, că acolo sunt salarii bune și locuri călduțe. Și uite așa PSD curăță de tot mediul de afaceri, adică acest sector privat greu încercat, care produce bani pentru capitalismul de stat susținut de PSD.

3793 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1112 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

1579 vizualizari
14 aug. 2022 12:28

Un bărbat de 33 ani, din Câmpina, a fost prins băut la volan la Valea Doftanei

Noaptea trecută, chiar cu puțin timp înainte de miezul nopții, polițiștii din Valea Doftanei au oprit pentru control un autoturism care circula pe DJ 102I, din direcția Teșila către satul Trăisteni.

Alte stiri recente

2192 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.

1535 vizualizari
13 aug. 2022 07:25

Piața Centrală Câmpina organizează licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale din Corpul C1

Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina anunță organizarea următoarei licitații publice deschise cu strigare pentru închiriere spații comerciale din Complexul CORP C1 al Pieței Centrale, după cum urmează:
CORP C1 TARABE:
Închirierea a 2 (două) amplasamente pentru comercializare legume-zarzavat
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (9A/10A)
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (17A/18A)