Amintiri din copilăria... Laurei Arman, profesor la Școala Gimnazială Centrală

Social (Categoria articolului)

Luna decembrie, sărbători, brad, cadouri. Crăciunul. Dar decembrie poate fi și luna amintirilor frumoase din copilărie, din adolescență. Luna unor amintiri de neprețuit. De aceea, am lansat această provocare unor persoane dragi din Câmpina, persoane deosebite, din domenii diferite, să ne povestească amintiri dragi de Crăciun. Astăzi, LAURA ARMAN, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Centrală.

A portocale, mirosea copilăria mea în preajma sărbătorilor de iarnă... a portocale și a brad.
A cazemată ridicată din zăpadă, avea formă iarna mea. Cazemată cu ziduri groase, din zapădă grea, căzută fără încetare. Zăpadă multă, de oprea circulația. Cu picioarele ude, cu mâinile sloi, fără fes, stăteam afară până seara târziu și mă jucam.
A colinde, răsuna vacanța mea de iarnă. A colinde cântate în ceata mare de copii. Eu mi-am petrecut toate vacanțele la țară, la bunici. Acum 40 de ani, se colinda în cete. Colindam prin tot satul, cu o traistă cusută de bunica. Și abia așteptam să număr covrigii, nucile și merele. Covrigii erau înghețați, dar îi încălzeam pe plita sobei. Toți oamenii ieșeau în fața porților și așteptau ceata de colindători. Focuri mari luminau răspântiile. Azi par povești, chiar și pentru cei care au mai rămas în acel sat. Nu mai sunt copii, nu mai sunt cete, nici zăpadă pentru cazemate nu mai e...
A mai rămas miros de portocale. Și de brad. Și a rămas și acum ambalajul bomboanelor de pom, ca în copilărie, un ambalajul bine răsucit, dar gol. Bomboanele le-am mâncat de mult, dar nu trebuia să știe bunica. Și acum fac la fel: mănânc bomboanele din pom, dar nu arunc ambalajele, să pară că așteaptă cuminți să vină Moșul... hehe!
Puțin mai târziu, în primii ani de școală, cu a poezie de Crăciun rima decembrie. Mergeam la Institutul de Petrol și Gaze, unde lucra tata, și primeam un cadou de la Moș Crăciun, domnul Iosifescu, același Moș din fiecare an, și care voia mereu o poezie...
Pomul de Crăciun, traista pentru covrigi, colindele, toate le păstrez și le duc mai departe, sunt parte din mine. Reprezintă calea de a ne bucura împreună!
Sărbători fericite!

Laura Arman, decembrie 2022

2955 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andrei Simona 10.12.2022 15:58 Daa, cred că am avut cele mai frumoase vacante de iarnă! Povesti! Nu mi pot imagina vacante mai frumoase si bunici mai buni decât am avut noi!
  • Razvan 12.12.2022 00:43 Amintirele de Craciun si sarbatorile de iarna sunt de neuitat pentru ca nu au fost comercializate ca in ziua de azi. Eram cu gasca mea de zapaciti, ne bateam cu zapada si mai spargeam geamuri sau becurile de pe strada 'din greseala'. Mergeam cu saniile de pe bulavard jos spre IREP, ma mir ca niciunul nu a intrat in spital, de multe ori veneam cu vanatai, taieturi si ochi umflati din cauza accidentelor. Cand aveam ocazia, mergeam pe la prieteni si jucam carti sau remi toata noaptea, beam vin fiert cu scortisoara si zahar. Viata era mult mai simpla dar intensa.

Social

2306 vizualizari
01 oct. 2023 16:40

La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a fost creat Hub-ul educațional Științescu

Fondul Științescu ediția 4.0 continuă să facă științele distractive, iar Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a participat cu un proiect, declarat câștigător, prin care se creează la unitatea de învățământ un hub educațional.

2278 vizualizari
28 sept. 2023 06:28

Deea State, o tânără scriitoare din Cornu, a pus bazele Editurii OrhiDeea și a revistei cu același nume

1 comentarii

"Ambiția mea este să ofer oricărui autor șansa de a-și publica volumul ca un profesionist, luptând în același timp împotriva analfabetismului. Visul unora trebuie să servească celor care au nevoie. Promovez autori români contemporani și promovez lectura ca pilon esențial în formarea oamenilor", spune Deea State.

Alte stiri recente

226 vizualizari
02 oct. 2023 21:04

Superb meci demonstrativ de tenis la ”Premium Trophy Câmpina”

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2023, la baza sportivă Tenis Premium Club, din Câmpina, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, a avut loc turneul ”Premium Trophy Câmpina”, ediția 2023.

425 vizualizari
02 oct. 2023 19:51

Retragerea cu torțe, un eveniment dedicat împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" Câmpina

Defilarea cu torțe aprinse a promoției noiembrie 2023 a Școlii de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina a fost evenimentul care a încheiat, la 1 octombrie, Festivalul CâmpinArtelor și Sporturilor 2023. Această defilare cu torțe a viitorilor polițiști, cei care vor absolvi școala luna viitoare, a fost dedicată împlinirii a 55 de ani de la înființarea Școlii de Poliție de la Câmpina.