Câmpina, România 100. Biserica Evanghelică de ieri, Biserica Adventistă de azi

Social (Categoria articolului)

La sosirea la Câmpina a străinilor specialişti în domeniul petrolului, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, printre clădirile care au fost ridicate s-au numărat şi mai multe biserici, de diferite confesiuni. Cea mai cunoscută şi mai reprezentativă, poate şi mai bine păstrată, este Biserica Catolică, dar probabil că mai puţină lume ştie că în Câmpina a existat şi o Biserică Evanghelică.

Biserica Evanghelică se afla în capătul Străzii Mărăşeşti, spre Strada Plevnei, iar comunitatea evanghelică la Câmpina, în prima jumătate a secolului trecut era una destul de importantă. Treptat, comunitatea aceasta a scăzut foarte mult, astfel că la un moment dat, prin anii '50, mai rămăsese o singur persoană, pentru care venea special de la Bucureşti un preot.
Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, iar în zilele noastre, în clădirea fostei Biserici Evanghelice se află o altă biserică. Este Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, clădirea fiind extinsă şi modernizată, dar păstrând şi unele elemente arhitectonice, cel mai clar fiind turnul.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Biserica Catolică "Sfântul Anton de Padova", ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Centrul localității în perioada interbelică, în anii '70-'80 și astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

3139 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dumitru Laurențiu Costin 01.09.2018 19:49 Este vorba de Biserica Evanghelică-Luterană! Dacă se folosește doar termenul de Evanghelică este vorba despre neoprotestanții evangheliști, ori aceștia sunt protestanți! https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Biserica_Evanghelică-Luterană

Social

24 vizualizari
21 feb. 2019 08:45

"Caravana isteților - Alege viața", un proiect educațional pus în practică la Școala "Al.I. Cuza" din Câmpina

La Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din municipiul Câmpina este în derulare proiectul educațional "Caravana isteților - Alege viața", care are ca obiective educația rutieră a copiilor din ciclul primar și informarea lor cu privire la unele riscuri sociale. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Poliția Română și include mai multe acțiuni pe tot parcursul anului. Miercuri, doi reprezentanți ai Poliției Municipale Câmpina au avut o întâlnire interactivă cu aproximativ 50 de copii de la Școala "Cuza", subiectele fiind - comportamentul social și regulile de circulație pentru pietoni.

1855 vizualizari
20 feb. 2019 08:40

Bilanțul pe 2018 și planurile pe 2019 la Asociația Cultul Eroilor "Regina Maria" Câmpina

Anual, membrii Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", subfiliala Câmpina, se întâlnesc în cadrul unei adunări generale pentru a trece în revistă realizările anului anterior și pentru a face planurile pentru anul abia început. Adunarea generală a avut loc marți, 19 februarie, la Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina.

Alte stiri recente

1282 vizualizari
20 feb. 2019 20:47

Nou la Ozon Clinic Therapy Câmpina - consultații pediatrice

Centrul Medical Ozon Clinic Therapy funcționează în Câmpina într-un sediu situat pe Strada 1 Mai, nr. 31, iar din aceste zile a pregătit o noutate pentru câmpineni și pentru locuitorii comunelor limitrofe - consultații pediatrice acordate de medicul specialist Adriana Mihăescu.

2920 vizualizari
19 feb. 2019 21:46

De parcă nu aveau suficientă mizerie pe stradă, câmpinenii de pe Bobâlna s-au trezit cu pământ și în apa "potabilă"

Despre modul în care arată Strada Bobâlna din municipiul Câmpina știm cu toții. Este una dintre cele mai distruse străzi din localitate. O stradă găurită, fără canalizare, inclusă parțial în zona de impozitare A și parțial în zona de impozitare B. Ca și cum nu ar fi suficient, astăzi, la robinetele locuitorilor de pe Strada Bobâlna a curs apă cu pământ, lucru pentru care oamenii sunt profund "recunoscători" societății HidroPrahova. (foto de la cititori)