Inițiativă la nivelul administrației câmpinene: parteneriate cu investitori privați pentru punerea în valoare a unor spații publice

Actualitate (Categoria articolului)

Se anunță vremuri complicate din punct de vedere al investițiilor publice. Bugetul local se duce, în cea mai mare parte, pe salarii și cheltuieli cu funcționarea instituțiilor publice, veniturile stau pe loc, iar accesarea unor credite bancare reprezintă o soluție pe termen scurt, cu îndatorare pe termen lung. În acest context, la nivelul administrației locale a fost organizată o întâlnire pentru găsirea unor soluții privind încheierea unor parteneriate cu investitori privați în vederea punerii în valoare a unor spații publice din Câmpina, pe care Primăria nu are bani să le modernizeze și să le găsească apoi o utilitate publică. Întâlnirea a fost organizată la inițiativa consilierilor locali Monica Clinciu - președintele Comisiei de Urbanism și Florin Frățilă - președintele Comisiei de Cultură, Sănătate și Sport.

La întâlnirea care a avut loc la sediul Primăriei Câmpina au participat, în afara celor doi inițiatori, consilierii locali Adrian Dochia, Lucian Cercel, Dragomir Enache, Andrei Duran, Gabriel Dima, consilierul județean Marian Nistor, consilierul juridic al CL - Laurențiu Olărașu și omul de afaceri Florin Abagiu. În absența primarului Horia Tiseanu (aflat la ora respectivă la Tribunalul Prahova, la procesul în care este acuzat de DNA de fapte de corupție), Executivul a fost reprezentat de viceprimarul Adrian Pițigoi, secretarul Elena Moldoveanu, directorul Direcției Economice - Alice Tudorache, șeful Serviciului Juridic - Monica Voicu, consilierii personali ai primarului - Ioana Bumbăcea și Marian Dulă.
Rând pe rând, cei prezenți și-au spus punctul de vedere asupra subiectului, rezultând o discuție interesantă, care poate fi un prim pas spre realizarea unor obiective în Câmpina folosindu-se mai puțin banii publici și mai mult resursele private. (video)
Florin Frățilă, consilier local: "Suntem un grup de oameni care ne mai gândim și la oraș. Ideea de bază este că avem foarte multe zone încă nefolosite sau nemodernizate în Câmpina și, în condițiile în care bugetul public este din ce în ce mai sărac, administrația locală nu a avut niște proiecte foarte clare pentru aceste zone și vrând-nevrând trebuie să schimbăm destinul economic al localității noastre dintr-unul industrializat într-unul orientat mai mult spre turism, noi propunem o altă perspectivă. Adică, anumite zone să le aducem în atenția investitorilor privați, poate sub forma unor parteneriate sau orice altă formă legală. O primă listă a acestor zone, listă care rămâne deschisă, cuprinde ștrandul și hotelul de la Casa Tineretului, terenul din zona bazinului didactic, zona Bulevardului Culturii, Satul de Vacanță, Parcul Istrati, Fântâna cu Cireși și fosta unitate militară din zonă, Podul cu Tei, zona Căminului Petrol".
Monica Clinciu, consilier local: "Cred că, după ce stabilim oportunitatea acestei idei, trebuie să ne gândim la forma juridică. Când vine cineva să discute cu noi, trebuie să știm exact ce putem să facem noi din punct de vedere legal. Când avem stabilite oportunitatea și forma juridică a colaborării, putem să promovăm ideea. Zone sunt multe în oraș, ar putea să iasă lucruri frumoase, dar trebuie să vedem cum putem să facem acest lucru".
Lucian Cercel, consilier local: "Ar trebui să stabilim prioritățile, iar din punctul meu de vedere primele ar trebui să fie ștrandul de la Casa Tineretului și zona Fântâna cu Cireși - Satul de Vacanță, mai ales că aici vom începe cât de curând modernizarea Drumului Taberei și cred că ar trebui realizat ceva poate chiar simultan cu această lucrare".
Dragomir Enache, consilier local: "La lista prezentată inițial eu aș mai adăuga zona de pe IREP, unde un specialist poate crea ceva deosebit de frumos și util, dar și Strada Câmpineanu, care poate deveni un al doilea bulevard al Câmpinei, mai ales dacă legăm cu zona Lacului Curiacul".
Gabriel Dima, consilier local: "Aș adăuga pe lista noastră și fostul sediu al Institutului de pe Strada Schelelor, acum o proprietate privată, care la un moment dat era și de vânzare. Cred că am putea împreună cu privatul care deține clădirea să realizăm acolo un cămin de bătrâni".

Andrei Duran, consilier local: "Este clar că provocări și bariere există, dar în condițiile în care orașul se stinge pentru că industrie nu prea mai există, ca să continuăm dezvoltarea ar trebui să ne reorientăm. Primăria ar trebui să aibă mintea un pic mai deschisă la nou, la inovație, adică mi-ar plăcea foarte mult să nu ne întâlnim aici de șapte ori și să spunem apoi că nu e nimic de făcut, cum s-a întâmplat în cazul proiectului de modernizare a transportului public. Pentru dezvoltarea turismului putem începe cu niște pași mai mici - punerea la punct a site-ului Primăriei și al Centrului de Promovare Turistică. Vă dau ca exemplu orașul Sinaia, care s-a branduit foarte tare, putem și noi să facem o sumedenie de lucruri, dar ar trebui ca Primăria să fie mai deschisă. Oricine vrea să facă ceva cu ceva care este al nostru ar trebui încurajat și să nu ne mai gândim că ăla face profit prea mare cu ceva care e al nostru, dar oricum era dărăpănat sau stătea degeaba".
Adrian Dochia, consilier local: "Ar trebui să facem o campanie prin care să anunțăm potențialii parteneri de intenția noastră, pentru că degeaba vrem noi ceva dacă nu știe nimeni. Am mai avut niște intenții, au mai apărut cereri, inclusiv cu ștrandul, dar nu i-am băgat în seamă".
Marian Nistor, consilier județean: "Este pentru prima dată din 2016 când sunt invitat oficial la o discuție la Primăria Câmpina în calitate de consilier județean. Am încercat să trec această invitație prin filtrul unei posibile asocieri și cu Consiliul Județean. Din păcate, ordonanța care reglementează parteneriatul public-privat are un caracter foarte restrictiv. Pentru administrația locală, cred că ar trebui făcută o prioritizare a acestor obiective, văzute care sunt posibilitățile de finanțare și ca o ultimă soluție parteneriatul public-privat, pentru că, din păcate, cadrul legal este destul de ambiguu și pentru că din punct de vedere legal obiectivele trebuie să fie profitabile pentru a face obiectul unui parteneriat public-privat".
Adrian Pițigoi, viceprimar: "Nu este o discuție nouă, pentru că noi avem un fel de parteneriat de acest gen și vă reamintesc demersurile pentru realizarea unui parc industrial la 21 Decembrie cu un partener privat. Din păcate, legislația este delicată în domeniu, dar în principiu ideile exprimate aici sunt benefice. Câmpina nu are nici muntele în spate, nici marea la picioare, dar cu siguranță avem unele avantaje pe care trebuie să le fructificăm într-un turism de nișă. Dintre toate obiectivele prezentate aici, cred că ar trebui să începem cu cele care în momentul de față consumă bani de la bugetul local. Și mă refer aici la hotelul de la Casa Tineretului și la Căminul Petrol".
Florin Abagiu, om de afaceri: "Câmpina are un potențial turistic extraordinar. Acum suntem o zonă de tranzit, dar se poate face mult mai mult. Noi avem deja un parteneriat mutual cu administrația. De trei ani de când am făcut Hotelul Seva, noi am beneficiat de apropierea de terenul de sport de la Căminul Petrol și de bazin, iar acestea au un sprijin existând hotelul nostru lângă ele. Vreau să vă spun că facem tabere școlare, axate pe sport, iar în vară avem deja sold out, nu mai avem niciun loc liber. Deci, există oportunități. Noi le facem un program mai amplu, punându-le la dispoziție autocare pentru a vizita muzeele din oraș, Parcul Socercam, Breaza și alte împrejuirimi. Se pot face foarte multe, idei există, dar trebuie să existe o coordonare și o strategie comună, pe care doar administrația locală o poate realiza".
În concluzie, o idee interesantă, care poate fi începutul unei serii de proiecte frumoase și sănătoase pentru Câmpina. De-a lungul timpului s-a demonstrat că implicarea mediului privat duce la rezultate mult mai bune decât atunci când la mijloc e doar banul public. Important este ca interesul comunității să fie cel urmărit de toate părțile implicate.

5278 vizualizari
3

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • bla 15.02.2019 16:14 Bla,bla,bla, suntem plictisiti de vorbe si intentii,nimic concret ,de ce nu aveti o harta marcata cu potentiale zone ,vorbiti fara sens decat sa treaca timpul,de fapt nu vreti responsabilitate ci doar vorbarie politica.Ne-ti plictisit si de data asta.Rusinicaaaaaa.
  • radu 16.02.2019 10:14 Consiliul local si administartia Primariei seamana cu un grup infractional,promite in campanie marea cu sarea si apoi doar vorbe goale,pentru care incaseaza salarii si indemnizatii din banii nostri,deci ii platim sa ne minta.Chiar nu putem sa ii dam in judecata pentru excrocherie?si declaratii mincinoase?Pt .cateva ore de vorbarie goala incaseaza bani pt.care mediul privat munceste din greu sa mentina excrocheria numita administratie locala.Ce au visat ei noaptea,coloane imense de turisti din China ,America,Europa, si incasari mai mari ca la Monte Carlo.PENIBIL
  • Ionescugabi90210@gmail.com 24.02.2019 14:51 Concluziile dvs.domnule Radu coincid cu ale majoritatii campinenilor! Asa se intampla cand politicienii,inainte de a fi alesi,nu sunt verificati din punct de vedere medical,caracterial,educational,religios si al faptelor ce ar fi trebuit sa fie cunoscute de intreaga populatie! Iata ce se intampla cand isi da mana: incompetenta-hotia-minciuna-lacomia-ura-lipsa de caracter.Precum si trufia (care este radacina si izvorul tuturor pacatelor),cea ce permite celor fara frica de dumnezeu si de lege sa comita fapte inimaginabile intr-o tara civilizata. Asa ca noi suntem principalii vinovati ca nu trecem prin filtrul mintii alegerea conducatorilor,ce trebuie sa asigure bunastare si fericire populatiei,ci nu oameni submediocrii,bolnavi dupa putere si inavutire, dusmani ai oamenilor de valoare,care doresc sa ajute campinenii. Constatand ca justitia le-a fost subordanata,aparand cazuri de crime,otraviri,etc nu ramane decat vigilenta si monitorizarea din partea societatii civile.Astfel incat in Campina sa apara mass-media cinstita,care sa fie in slujba populatiei ci nu a grupurilor politice distructive!

Actualitate

2283 vizualizari
25 iun. 2019 13:54

88% dintre elevii câmpineni au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională. Anul acesta sunt și patru medii de 10

Pe site-ul Ministerului Educației Naționale au fost publicate astăzi rezultatele la Evaluarea Națională. La nivelul județului Prahova, 12 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media generală 10, printre ei numărându-se și patru elevi din Câmpina. Este vorba despre o elevă de la Școala Gimnazială Centrală - Andreea Maria Neacșu și trei eleve de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu - Irina Larisa Coman, Iris Ionescu și Tania Maria Mincu.

1862 vizualizari
25 iun. 2019 12:21

Drumul județean 214, dintre Brebu și Pietriceaua, în pericol de surpare

De la o zi la alta, drumul județean 214, care face legătura între Brebu și satul Pietriceaua, este tot mai afectat de alunecările de teren reactivate de ploile torențiale din ultima vreme. Acest drum are probleme de foarte mulți ani, indiferent de anotimp, ba se inundă, ba se transformă în pârtie înghețată, iar acum, iată arată ca în imaginile trimise de un cititor. Drumul se rupe, efectiv.

Alte stiri recente

1720 vizualizari
24 iun. 2019 22:17

Câmpineanul Rareș Hodoiu, de la AIKO, trei medalii la o competiție mondială în Slovacia

Câmpineanul Rareș Hodoiu, legitimat la CS AIKO, a fost singurul sportiv al clubului câmpinean prezent, în perioada 20-23 iunie, la Bratislava, capitala Slovaciei, la Cupa Mondială WUKF. Sportivul câmpinean a avut o prestație foarte bună, atât la individual, cât și cu echipa națională a României, obținând în total trei medalii.

2741 vizualizari
24 iun. 2019 12:46

Autovehiculele de tip "Școală" nu vor mai avea acces permanent pe unele străzi din Câmpina și Ploiești și pe unele tronsoane de drumuri naționale

Pentru creșterea gradului de siguranță și fluență în traficul rutier, precum și pentru diminuarea tensiunilor ce pot apărea între participanții la trafic, mai ales în zonele aglomerate, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a stabilit străzile din Câmpina și Ploiești, precum și sectoarele de drumuri naționale unde se interzice pregătirea sau examinarea candidaților în vederea obținerii permisului de conducere. Mai exact, se interzice accesul autovehiculelor de tip „Școală conduse de cursanți în timpul săptămânii, în anumite intervale orare.