Documentația pentru concesionarea Muzeului Doftana unui investitor privat, în dezbaterea Consiliului Local Telega

Actualitate (Categoria articolului)

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 20 octombrie 2021, a Consiliului Local Telega se află un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de oportunitate, raportului de evaluare și redevenței minime în vederea concesionării Muzeului Doftana (fosta închisoare) unui investitor privat. 

Fosta închisoare Doftana, transformată în muzeu în perioada de glorie a comunismului, este un monument istoric de clasa A, care se află în proprietatea Consiliului Local Telega. Întreaga clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, iar administrația locală din comuna Telega nu dispune de fondurile necesare unei reabilitări complete. Vorbim despre o construcție principală de 6.000 mp, alte șapte construcții de mici dimensiuni și un teren în suprafață totală de 110.163 mp. În anii trecuți s-a încercat concesionarea prin licitație publică a fostei închisori, dar nu au existat investitori interesați. Ei bine, acum a apărut o firmă privată interesată de această concesionare - SC Phoenicia Express SRL București, societate controlată de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România în domeniul HoReCa, deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia.
Conform raportului de evaluare întocmit de o firmă specializată, Muzeul Doftana este evaluat la 5.111.900 lei, iar nivelul minim al redevenței, ca bază de pornire la licitație, este propus la 104.324 lei pe an, la o durată a concesiunii de 49 de ani. Muzeul va trebui reabilitat în conformitate cu statutul său de monument istoric, iar pe terenul liber ar putea fi construit un complex turistic, cel puțin aceasta fiind intenția investitorului privat, dispus să investească 10 milioane euro doar pentru reabilitarea fostei închisori. Consiliul Local va aproba în ședința de mâine documentele menționate mai sus, apoi va trebui să aprobe caietul de sarcini și contractul de concesiune și apoi va putea fi organizată licitația publică în vederea concesionării.

Penitenciarul Doftana a fost ridicat la ordinul regelui Carol I, în perioada 1894-1896, după planurile unui arhitect belgian. Clădirea era dotată cu instalații de apă, încălzire și electricitate, ultimele două fiind dispuse doar pe holuri. Corpul închisorii a fost construit în formă de U și împărțit în opt sectoare (marcate cu litere de la A la H), trei luminoase și cinci întunecate. A fost supranumit "Bastilia României" pentru că, se spune, de aici nu a reușit nimeni să evadeze. Inițial erau 308 celule, apoi, prin modificarea unor camere s-a ajuns la 397 celule. Secția H era cea mai dură, fiind folosită pentru deținuții periculoși. În penitenciarul Doftana au fost închiși, pe lângă hoți și criminali, țărani care au participat la răscoala din 1907, comuniști și ulterior legionari. La cutremurul din noiembrie 1940, o parte din zidurile închisorii s-au prăbușit peste deținuți, atunci fiind luată și decizia închiderii penitenciarului. După 1960 a fost transformat în muzeu de către regimul comunist, iar în 1990 a fost preluat de Ministerul Culturii, care, practic, a abandonat clădirea. În anul 2011, fostul penitenciar a fost trnsferat din domeniul public în domeniul privat al comunei Telega.

3633 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 22.10.2021 09:48 Văd că tot se perpetuează mitul cu arhitectul belgian. Am arătat pe toate căile avute la îndemână și nu voi obosi să repet de câte ori va fi nevoie: Doftana a fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu (1847-1902), care era pe atunci arhitectul-șef al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, precum și președintele Societății Arhitecților Români. Este autorul Palatului Poștelor din capitală, printre altele.

Actualitate

1361 vizualizari
08 dec. 2021 20:15

Punctele de vedere ale partidelor cu reprezentare în CL Câmpina despre construirea unui bloc pe Bulevardul Culturii, lângă Primărie

Am scris, într-un articol anterior, despre intenția unei firme private de a construi un bloc pe Bulevardul Culturii din municipiul Câmpina, pe terenul unde s-a aflat cândva grădina de vară și care astăzi aparține firmei respective. Aceste teren este la doi pași de sediul Primăriei Câmpina, care este o clădire monument istoric de clasa A - Vila Ștefănescu sau Casa cu Grifoni. Referitor la această situație am cerut un punct de vedere liderilor partidelor cu reprezentare în Consiliul Local, precum și Primăriei Câmpina. 

3582 vizualizari
08 dec. 2021 13:35

Pe locul fostei grădini de vară de pe Bulevardul Culturii din Câmpina se intenționează construirea... unui bloc

3 comentarii

Bulevardul Culturii aproape că a rămas singura zonă din localitate care ne mai amintește de Câmpina de altădată, cu case elegante, cu mult spațiu verde, cu liniște. O zonă aparte de care câmpinenii sunt legați sufletește. Numai că, iată, o firmă din Năvodari, care deține un teren pe Bulevardul Culturii, dorește să construiască aici un bloc. Dacă se va întâmpla acest lucru, dacă autoritățile vor permite, atunci putem considera deschisă cutia Pandorei și pe Bulevard vom putea construi orice.

Alte stiri recente

8 vizualizari
09 dec. 2021 08:48

FORJA NEPTUN angajează controlor calitate

Societatea FORJA NEPTUN SRL angajează CONTROLOR CALITATE.

1196 vizualizari
08 dec. 2021 22:58

Andreea Lungu și Marius Vasile și-au încheiat activitatea la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina și vor continua pentru... CSM Brașov

1 comentarii

Câmpina are de câțiva ani o problemă, pe care niemni nu pare dispus să o rezolve. Copiii care activează la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina își termină perioada de juniorat, trebuie să treacă la nivelul următor - tineret și apoi seniori, dar pentru că în Câmpina nu există preocupare pentru a-i menține pe acești copii la un club local, ei sunt nevoiți să cute alte cluburi din țară pentru a-și continua activitatea.