Ia tradițională, sărbătorită la ea acasă, la Breaza, de doamnele din PNL

Actualitate (Categoria articolului)

A devenit o tradiție ca, în preajma Zilei Universale a Iei, doamnele din PNL să-și îmbrace iile, să se întâlnească și să sărbătorească împreună această zi specială, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc. Anul acesta a fost ales orașul Breaza pentru marcarea Zilei Universale a Iei, adică exact locul unde te poți bucura mai mult de păstrarea tradiției. Iar invitat de onoare a fost profesorul de istorie și etnografie de la Liceul "Aurel Vlaicu" din Breaza, Vasile Focșeneanu.

Ia a fost ridicată la rang de valoare națională de Regina Maria, dar puțini sunt cei care știu că printre ținutele preferate ale Majestății Sale se număra o ie primită cadou de la localnicii din Breaza, în timpul unei vizite prin anul 1926. O ie atipică, în culori pastelate, între care predomina violetul. La Breaza și astăzi se coase respectându-se modelul tradițional specific zonei. De altfel, după cum spunea profesorul Vasile Focșeneanu, mai sunt trei centre importante în țară unde ia tradițională a supraviețuit timpului - Breaza (Prahova), Topoloveni (Argeș) și Tismana (Gorj). 
"De când cos brezencele ii? Dintotdeauna. Cel puțin de la începutul secolului al XVI-lea, de când Breaza este atestată documentar. De la 1503, fără întrerupere, brezencele au cusut și au purtat iile tradiționale", a afirmat profesorul Focșeneanu, care a vorbit apoi despre tipurile de ii care se realizează la Breaza, despre modelele specifice iei de Breaza și semnificația lor. (video
S-a discutat apoi despre iile comerciale, dar și despre iile industriale, care au invadat piața în ultimii ani și care "aș spune eu că sunt fără suflet, deoarece sunt realizate de mașini și nu de mâna artizanului", după cum a mai spus profesorul Vasile Focșeneanu.
"Atât prezentarea făcută de dl. profesor, cât și discuțiile ulterioare au fost extrem de interesante. Am aflat lucruri deosebite despre ia românească, despre ia tradițională realizată la Breaza, despre coloristica specifică și mai ales despre semnificația modelelor cusute pe ie, lucruri mai puțin cunoscute, dar foarte interesante și care au fost transmise din generație în generație și respectate cu sfințenie de femeile care au dus tradiția mai departe. Ia tradițională nu mai reprezintă de mult doar o cămașă cu altiță, doar un obiect vestimentar. Este o adevărată carte de istorie. Este un element de identitate națională și noi o sărbătorim în fiecare an cu mare drag și bucurie în suflet", ne-a declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.

4805 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • carcotas 26.06.2018 07:42 Opaaa, consiliera primarului are voie in PNL ? intreb pentru o prietena care poate vrea si ea la un partid .....
  • Admin 26.06.2018 18:35 Consilierul personal al primarului (din Câmpina sau de oriunde) poate fi membru al unui partid politic. Doar înalților funcționari publici le este interzisă apartenența la un partid.

Actualitate

279 vizualizari
09 dec. 2023 11:47

Scandal cu iz politic în Consiliul Local Câmpina pe tema prelungirii finalizării mai multor proiecte cu fonduri europene

1 comentarii

La începutul acestei săptămâni, luni, 4 decembrie, a avut loc o ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Câmpina, una foarte importantă având în vedere subiectul - prelungirea finalizării mai multor proiecte cu fonduri europene.

2226 vizualizari
08 dec. 2023 19:51

La Tribunalul Prahova începe procesul în care autoarea accidentului din aprilie 2022, de la trecerea de pietoni de la Salcie, este acuzată de omor

1 comentarii

În aprilie 2022, Câmpina era zguduită de un accident teribil - o tânără spulbera pe trecerea de pietoni de la Salcie un adolescent de 17 ani, Paul Alexandru Dragomir, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, care și-a pierdut viața pe loc.

Alte stiri recente

134 vizualizari
09 dec. 2023 13:08

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - CSO Mizil 35-22 (12-8)

La ultimul meci oficial pe teren propriu în anul 2023, fetele de la CS Câmpina, pregătite de Daniel Vasile, au obținut o nouă victorie categorică, impunându-se în fața formației CSO Mizil la o diferență de 13 goluri.

161 vizualizari
09 dec. 2023 12:28

La Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina s-a sărbătorit Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun

Pe 9 decembrie este Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun. Momentul a fost sărbătorit în avans, vineri, 8 decembrie, la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina, sub îndrumarea colectivului didactic de la această instituție.