Ia tradițională, sărbătorită la ea acasă, la Breaza, de doamnele din PNL
Actualitate (Categoria articolului)
A devenit o tradiție ca, în preajma Zilei Universale a Iei, doamnele din PNL să-și îmbrace iile, să se întâlnească și să sărbătorească împreună această zi specială, dedicată celei mai importante piese a costumului tradițional românesc. Anul acesta a fost ales orașul Breaza pentru marcarea Zilei Universale a Iei, adică exact locul unde te poți bucura mai mult de păstrarea tradiției. Iar invitat de onoare a fost profesorul de istorie și etnografie de la Liceul "Aurel Vlaicu" din Breaza, Vasile Focșeneanu.
Ia a fost ridicată la rang de valoare națională de Regina Maria, dar puțini sunt cei care știu că printre ținutele preferate ale Majestății Sale se număra o ie primită cadou de la localnicii din Breaza, în timpul unei vizite prin anul 1926. O ie atipică, în culori pastelate, între care predomina violetul. La Breaza și astăzi se coase respectându-se modelul tradițional specific zonei. De altfel, după cum spunea profesorul Vasile Focșeneanu, mai sunt trei centre importante în țară unde ia tradițională a supraviețuit timpului - Breaza (Prahova), Topoloveni (Argeș) și Tismana (Gorj).
"De când cos brezencele ii? Dintotdeauna. Cel puțin de la începutul secolului al XVI-lea, de când Breaza este atestată documentar. De la 1503, fără întrerupere, brezencele au cusut și au purtat iile tradiționale", a afirmat profesorul Focșeneanu, care a vorbit apoi despre tipurile de ii care se realizează la Breaza, despre modelele specifice iei de Breaza și semnificația lor. (video)
S-a discutat apoi despre iile comerciale, dar și despre iile industriale, care au invadat piața în ultimii ani și care "aș spune eu că sunt fără suflet, deoarece sunt realizate de mașini și nu de mâna artizanului", după cum a mai spus profesorul Vasile Focșeneanu.
"Atât prezentarea făcută de dl. profesor, cât și discuțiile ulterioare au fost extrem de interesante. Am aflat lucruri deosebite despre ia românească, despre ia tradițională realizată la Breaza, despre coloristica specifică și mai ales despre semnificația modelelor cusute pe ie, lucruri mai puțin cunoscute, dar foarte interesante și care au fost transmise din generație în generație și respectate cu sfințenie de femeile care au dus tradiția mai departe. Ia tradițională nu mai reprezintă de mult doar o cămașă cu altiță, doar un obiect vestimentar. Este o adevărată carte de istorie. Este un element de identitate națională și noi o sărbătorim în fiecare an cu mare drag și bucurie în suflet", ne-a declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.
Comentarii
- 26.06.2018 07:42 Opaaa, consiliera primarului are voie in PNL ? intreb pentru o prietena care poate vrea si ea la un partid .....
- 26.06.2018 18:35 Consilierul personal al primarului (din Câmpina sau de oriunde) poate fi membru al unui partid politic. Doar înalților funcționari publici le este interzisă apartenența la un partid.
Actualitate

Desființarea Pieței, înființarea Centrului Cultural și organigrama primăriei revin pe masa consilierilor locali din Câmpina
Miercuri, 29 martie, de la ora 17.00, Consiliul Local Câmpina este convocat în ședință ordinară.

HIDRO PRAHOVA SA – Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 24 martie 2023
Societatea HIDRO PRAHOVA SA informează abonații și autoritățile locale din aria de operare că apa distribuită se încadrează în parametrii de potabilitate, conform cerințelor Legii 458/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Alte stiri recente

Comunicat de presă. Începere proiect „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social” în municipiul Câmpina
UAT Municipiul Câmpina, în calitate de beneficiar, derulează proiectul „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social”, cod SMIS 155461, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1 – DLRC (CLLD) – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.

Ziua Porților Deschise la Poliția Județeană Prahova și Poliția Municipală Câmpina
Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii și a fost preluat ulterior pe actualul drapel al Poliţiei Române. Anul acesta se împlinesc 201 ani de la înființarea Poliției Române, iar cu această ocazie, vineri, 24 martie, porțile Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și Poliției Municipale Câmpina au fost deschise pentru copii.