Proiectul de lege privind grațierea a fost modificat. În Parlament a ajuns sub o altă formă decât cea supusă dezbaterii publice

Actualitate (Categoria articolului)

Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, adoptat de Guvern în celebra ședință de marți seară și trimis Parlamentului pentru aprobare, a fost publicat pe site-ul Senatului. Proiectul este diferit de cel care a fost postat inițial pe site-ul Ministerului Justiției și supus dezbaterii publice. Vă prezentăm cele mai importante modificări, iar documentul îl puteți studia integral.

Proiectul inițial prevedea: 
- grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 5 ani și a pedepselor cu amendă aplicate de instanțele de judecată, aici existând 50 de excepții (infracțiuni pentru care nu se aplica grațierea); în acest caz, grațierea era condiționată de achitarea despăgubirilor prevăzute în hotărârea judecătorească, în termen de un de la punerea în libertate
- reducerea la jumătate a pedepselor cu închisoarea (indiferent de tipul infracțiunilor comise) pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, femeile însărcinate, persoanele care au în întreținere minori cu vârsta până la cinci ani și persoanele diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale (la reducerea pedepselor nu se mai punea problema plății despăgubirilor).

Proiectul adoptat de Guvern și trimis Parlamentului prevede:
- grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanțele de judecată
- reducerea la jumătate a pedepselor cu închisoarea pentru femeile însărcinate și persoanele care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani
- în ambele cazuri, grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor
- cele două măsuri nu se aplică recidiviștilor
- în ambele cazuri există 57 de excepții/infracțiuni

În facsimil aveți proiectul de lege în forma adoptată de Guvern marți seară și trimisă apoi Parlamentului.

4033 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

964 vizualizari
24 mai 2022 20:00

O autospecială a Poliției a lovit un motociclist pe DN1, la Nistorești

Cu puțin timp în urmă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați despre faptul că pe DN1, în zona cartierului Nistorești s-a produs un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că accidentul a avut loc între o autospecială de poliție și o motocicletă. 

2249 vizualizari
22 mai 2022 19:04

Au început lucrările la noua grădiniță din cartierul Uniunea Europeană, din Câmpina

Zilele trecute au început lucrările la o nouă grădiniță în Câmpina, care va fi realizată pe Strada Uniunea Europeană, în apropierea terenului sintetic de fotbal de la Căminul Petrol. Investiția este realizată din fonduri europene și se numără printre proiectele fostei administrații locale, blocate de Ministerul Dezvoltării și deblocate de primarul Alin Moldoveanu împreună cu actualul Consiliu Local, la începutul acestui mandat.

Alte stiri recente

586 vizualizari
24 mai 2022 20:59

Liga A Prahova, etapa a 31-a. Rezultate și clasament

Marți, 24 mai 2022, în cadrul etapei a 31-a din Liga A Prahova, la fotbal, etapă intermediară, s-au înregistrat o serie de rezultate mai puțin așteptate. Iată rezultatele etapei, clasamentul la zi, precum și programul etapei viitoare:

1581 vizualizari
24 mai 2022 10:42

Sâmbătă, 28 mai, alegeri la PSD Câmpina. Actual președinte, Dan Mușat, este singurul candidat la șefia filialei locale

Sâmbătă, 28 mai, cu începere de la ora 10, la Casa Tineretului, va avea loc ședința de alegeri a PSD Câmpina, invitat fiind și președintele social-democraților prahoveni, deputatul Bogdan Toader.