'Sărbătoarea celor 2 Iulii', sub semnul corespondenței pentru eternitate dintre Iulia Hasdeu și tatăl său, B.P. Hasdeu

Eveniment (Categoria articolului)

Pentru al 26-lea an consecutiv, astăzi, 2 iulie, la Castelul Hasdeu a avut loc Sărbătoarea celor 2 Iulii, un eveniment dedicat celor două Iulii din viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Anul acesta, sărbătoarea a stat sub semnul 'Corespondenței pentru eternitate', o carte - document care include 365 de scrisori, corespondența dintre Iulia Hasdeu și tatăl său.

În toamna anului trecut, pe 14 noiembrie, în ziua în care se împlineau 146 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, geniala fiica a savantului B.P. Hasdeu, prima româncă admisă la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Sorbona din Paris, directorul Muzeului Hasdeu din Câmpina, Jenica Tabacu, lansa volumul 'Iulia Hasdeu - epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu'. O carte remarcabilă, care cuprinde 186 de scrisori ale Iuliei, toate cele care s-au conservat în timp (29 în limba română, iar restul în limba franceză). Scrisori trimise tatălui său de la Paris, unde Iulia era plecată la studii, în perioada 1881-1888.
Iată că acum, după aproape opt luni, Jenica Tabacu a reușit să închidă cercul, dacă ne putem exprima așa, și aduce în fața cititorilor, a iubitorilor de Hasdeu, volumul complet, cel care cuprinde nu doar epistolele Iuliei, ci și pe cele ale tatălui și chiar pe ale mamei. O corespondență pentru eternitate, așa cum este și numele cărții.
O carte - document, după cum spuneam, cu 365 de scrisori traduse în limba română, o corespondență absolut remarcabilă. Sunt scrisori amuzante, scrisori foarte serioase, altele foarte triste, dureroase, impresionante. Ultima epistolă semnată de Iulia Hasdeu datează din mai 1888, cu doar câteva luni înainte să se stingă din cauza tuberculozei. Iar ultima epistolă din carte este semnată de Iulia Hasdeu - mama și este trimisă pe 11 iunie 1888, când deja fiica era mult prea bolnavă pentru a mai putea scrie. Se aflau la un hotel din Viena, unde s-au oprit pe drumul lor spre casă, spre București. 'O corespondență pentru eternitate' este un tablou de viață. Viața familiei Hasdeu, viața politică, socială, culturală din Parisul și Bucureștiul acelor ani.
Volumul are 734 de pagini și a fost publicat la Editura Vestala din București. De mâine, cartea poate fi găsită la Muzeul Hasdeu.

'Sărbătoarea celor 2 Iulii' a inclus, pe lângă lansările de carte, mai multe prelegeri, o superbă expoziție de pictură - 'Ruine' a pictorului Codruț Radi, o expoziție de sculptură - 'Reflexii din lumină' a artistului plastic Alfred Dumitriu, dar și spectacolul de teatru 'E ppur si muove' cu o distribuție remarcabilă: Monica Davidescu, Tomi Cristin, Ovidiu Cuncea și Sara Cuncea (actori ai Teatrului Proiect Câmpina). La întregul eveniment, desfășurat ca de obicei în superba grădină a Castelului, a participat un public numeros - mulți oameni de cultură, dar și foarte mulți oameni simpli, iubitori de cultură. De asemenea, au fost prezenți senatorul George Severin, primarul Horia Tiseanu și mai mulți consilieri locali.

9199 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1005 vizualizari
03 mar. 2024 11:24

Proiect româno-moldovean pe tema Mărțișorului la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina

După cum v-am informat deja, pe 1 Martie 2024, Grădinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina a derulat o activitate foarte frumoasă - ”Mărțișorul, între tradiție, creativitate și Patrimoniul UNESCO”, în cadrul proiectului transfrontalier ”Grădinițele prieteniei”, la care participă unități de învățământ preșcolar din România și Republica Moldova. 

1769 vizualizari
29 feb. 2024 20:38

Spectacol de revistă la Casa de Cultură din Câmpina, susținut de artiștii Teatrului “Toma Caragiu” din Ploiești

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, la Casa de Cultură “Geo Bogza” din Câmpina va avea loc spectacolul “Dă, Doamne, cântec!”, susținut de artiștii Secției de Revistă a Teatrului “Toma Caragiu”din Ploiești. Evenimentul va avea loc marți, 12 martie 2024, de la ora 19.00.

Alte stiri recente

545 vizualizari
04 mar. 2024 12:00

Sute de câmpineni s-au închinat la moaștele Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou

La bisericile Sf. Nicolae și Sf. Parascheva a fost luni, 4 martie, forfotă mare. Sute de credincioși de la toate parohiile din Câmpina, dar și din localitățile limitrofe, au venit să se închine la moaștele Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou.

177 vizualizari
04 mar. 2024 11:01

Consilierul local Marius Anghelescu: ”Dacă nu ești în relații bune cu conducerea Primăriei, s-ar putea ca proiectul tău să rămână mai la urmă”

Invitat la o emisiune la CâmpinaTV.ro, consilierul local Marius Anghelescu a făcut o analiză a acestui mandat, afirmând că ”tendința în partid era să nu votezi cu Alin Moldoveanu”.