Ziua Câmpinei, altfel. Despre controversele și momentele importante din istoria Câmpinei, cu profesorul Marius Zaharia
Eveniment (Categoria articolului)
8 Ianuarie 2022 - se împlinesc 519 ani de la prima atestare documentară a Câmpinei. Consecvenți principiului nostru de a vă oferi altceva decât articole obișnuite cu astfel de ocazii, l-am invitat la o emisiune despre Câmpina și istoria ei pe Marius Zaharia, profesor de istorie la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” și membru al Societății de Științe Istorice, filiala Câmpina.
A fost o adevărată lecție deschisă despre istoria Câmpinei, plecând de la controversele din jurul datei de 8 ianuarie, concluzia fiind că ”în mod cert, existența Câmpinei este mult mai veche”. Profesorul Marius Zaharia a prezentat cele mai importante momente ale istoriei Câmpinei, vorbind inclusiv despre perioadele frumoase, înfloritoare din toate punctele de vedere, ale localității noastre. ”Fără a prezenta lucrurile în mod idilic, pentru că erau și destule probleme, totuși, perioada interbelică a fost, cred, cea mai frumoasă, chiar dacă foarte multe lucruri importante pentru Câmpina s-au întâmplat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și până la începutul primului război mondial”, a spus prof. Marius Zaharia.
De asemenea, Marius Zaharia ne-a vorbit despre un experiment foarte interesant pe care îl derulează la clasele la care predă - ”O zi din perioada comunistă”, în care le cere elevilor să afle de la membrii familiei lor cum era o zi din perioada comunistă. Rezultatele sunt foarte interesante și merită o întreagă discuție, chiar dacă, probabil, ar fi fost mult mai util să se găsescă o soluție pentru a se putea preda - fără manual sau programă școlară - măcar o oră pe semestru de istorie locală.
Nu am încheiat discuția noastră fără a-l provoca pe profesorul Marius Zaharia: ”Care considerați că a fost cea mai frumosă tradiție pe care Câmpina a pierdut-o și ar putea fi reluată acum, după mulți ani?” Răspunsul domnului profesor: ”Era un târg care s-a ținut ani la rând de Sf. Constantin și Elena, pe 21 mai. Apoi, erau o serie de serbări câmpenești, care aveau mare succes. Și ar mai putea intra în discuție tradiția sportivă - Câmpina avea la Poiana o echipă de fotbal în Divizia B, iar pe dealul Muscel se organizau periodic întreceri de motocros, inclusiv Cupa Prietenia, unde veneau mii de oameni din întreaga țară să vadă acest spectacol”.
Până una-alta, în ciuda tuturor controverselor privind ziua de 8 ianuarie, anul acesta Câmpina ajunge (oficial) la 519 ani de la prima atestare documentară.
La mulți ani, Câmpina! La mulți ani, câmpinenilor de acasă și de pretutindeni!
Comentarii
- 07.01.2022 13:47 Plăcut discursul dlui profesor Zaharia, și sunt onorat că mi-a citit cu atenție articolul de anul trecut de Ziua Câmpinei (vezi secunda 10:20), în care am luminat „controversa” asta legată de ziua de 8 ianuarie (ceea ce relatează dl profesor în primul sfert de oră al interviului). Am însă o mică observație legată de momentul când a devenit Câmpina oraș, și despre care vorbește la secunda 20:30: la anul 1864 când Cuza va fi promulgat prin decret domnesc Legea Comunală în care Câmpina era pusă în rândul comunelor urbane, statutul urban al localității avea deja un istoric - și dovezile am să le popularizez curând, pe lângă faptul că am atins acest aspect într-unul dintre studiile mele din proaspătul Anuar al filialei Câmpina a Societății de Științe Istorice ;)
- 08.01.2022 18:11 Domn profesor mereu la inaltime
Eveniment

La Câmpina, Ziua Națională a României va fi sărbătorită printr-un ceremonial militar și religios
Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va fi sărbătorită la Câmpina printr-un ceremonial militar și religios, care va avea loc începând cu ora 13.30, în Parcul Trandafirilor, la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire a României.

Târg de Crăciun la Castelul ”Iulia Hasdeu” din Câmpina
Dezamăgirea de a nu avea nici anul acesta un târg de Crăciun la Câmpina, organizat de municipalitate pentru bucuria celor mici și celor mari, este estompată, iată, de inițiativa conducerii Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu" de a organiza un astfel de târg chiar în grădina Castelului, în primele trei week-end-uri din luna decembrie. Este primul târg de Crăciun de la Castelul Hasdeu și va reuni artizani din zona Câmpinei și din alte localități din județul Prahova.
Alte stiri recente

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...
Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.

În Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții. Câți bani se strâng anual din această taxă și din amenzile pentru nerespectarea ei?
Probabil că nu știe prea multă lume că, printre altele, la nivelul municipiului Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții, taxă care variază în funcție de tonaj - de la 3,5 tone, la 5 tone și peste 7,5 tone.