O câmpineancă este noul ambasador al României la Uniunea Europeană

Actualitate (Categoria articolului)

La finalul anului trecut, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire a noului ambasador al României la Uniunea Europeană, în persoana Iuliei Raluca Matei.

Născută pe 23 august 1978, Iulia Raluca Matei este originară din Câmpina, fiind absolventă, în anul 1996, a actualului Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina. A absolvit, în anul 2001, Facultatea de Științe Politice și Administrative, secția franceză, din cadrul Universității București și ulterior a obținut o diplomă de master în instituții și politici UE, la Institutul de Studii Europene din cadrul Universității Libere din Bruxelles. A participat la numeroase cursuri de formare în domeniul relațiilor internaționale și afacerilor europene. Vorbește fluent limbile engleză şi franceză. Este căsătorită și are doi copii.
Până la numirea ca ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, câmpineanca Iulia Raluca Matei a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe. În perioada 2003-2007 a făcut parte din echipa Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea pregătirii aderării României la Uniunea Europeană, pe aspectele vizând îndeplinirea criteriului politic de aderare şi gestionarea dialogului politico-diplomatic cu instituțiile europene, în special cu Parlamentul European. După aderarea României la Uniunea Europeană, începând cu aprilie 2007 și până în iulie 2012, și-a desfășurat activitatea în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană de la Bruxelles, unde a gestionat relațiile cu Parlamentul European. A coordonat activitatea Departamentului Uniunea Europeană pe durata pregătirii și exercitării primei Președinții a României la Consiliul UE, desfășurate în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Rezultatele Președinției României la Consiliul UE au avut un rol important pentru creșterea vizibilității României la nivelul Uniunii Europene și promovarea proiectului european. A deținut, începând cu aprilie 2013, funcția de director general adjunct și ulterior, din 2016, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În această calitate, a fost responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE, atât din perspectiva rolului Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al sistemului național de gestionare a afacerilor europene, cât și a dialogului politico-diplomatic bilateral cu statele membre ale Uniunii Europene. Pe 8 noiembrie 2019 a fost numită în funcția de secretar de stat pentru Afaceri Europene. Este diplomat de carieră din anul 2003 și a parcurs toate etapele profesionale până la gradul diplomatic de ambasador, pe care îl deține în prezent. Cariera sa diplomatică a fost asociată în mod constant de relațiile cu Uniunea Europeană şi statutul României de stat membru al Uniunii Europene.

7759 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

108 vizualizari
24 mai 2022 20:00

O autospecială a Poliției a lovit un motociclist pe DN1, la Nistorești

Cu puțin timp în urmă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați despre faptul că pe DN1, în zona cartierului Nistorești s-a produs un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că accidentul a avut loc între o autospecială de poliție și o motocicletă. 

1846 vizualizari
22 mai 2022 19:04

Au început lucrările la noua grădiniță din cartierul Uniunea Europeană, din Câmpina

Zilele trecute au început lucrările la o nouă grădiniță în Câmpina, care va fi realizată pe Strada Uniunea Europeană, în apropierea terenului sintetic de fotbal de la Căminul Petrol. Investiția este realizată din fonduri europene și se numără printre proiectele fostei administrații locale, blocate de Ministerul Dezvoltării și deblocate de primarul Alin Moldoveanu împreună cu actualul Consiliu Local, la începutul acestui mandat.

Alte stiri recente

1206 vizualizari
24 mai 2022 10:42

Sâmbătă, 28 mai, alegeri la PSD Câmpina. Actual președinte, Dan Mușat, este singurul candidat la șefia filialei locale

Sâmbătă, 28 mai, cu începere de la ora 10, la Casa Tineretului, va avea loc ședința de alegeri a PSD Câmpina, invitat fiind și președintele social-democraților prahoveni, deputatul Bogdan Toader.

1782 vizualizari
23 mai 2022 19:57

Trei concursuri derulate la Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza” au trecut de etapa de jurizare

La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina se derulează în acest moment nu mai puțin de trei concursuri școlare inter-județene, cu diverse tematici. Zilele trecute a avut loc jurizarea lucrărilor transmise, iar în ultima zi a acestei luni va avea loc festivitatea de premiere.