Ediție de excepție a Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina, printre “scriitori și iubirile lor”

Eveniment (Categoria articolului)

Seratele Elstar înseamnă întâlnirea nu doar cu cartea, ci și cu scriitorul. Înseamnă lecturi publice, discuții, întrebări și răspunsuri. Cuvinte rostite. Prieteni regăsiți, fie ei reali sau în pagini de carte. Seratele Elstar înseamnă cultură. Acel tip de cultură autentică în care se cultivă omul și cartea. La Câmpina. Seratele Culturale Elstar, inițiate de scriitorul Codruț Constantinescu și găzduite de Elstar (mai mult decât o librărie) au ajuns la ediția a XX-a. O ediție specială, dedicată “Scriitorilor români și iubirilor lor”, dedicată unui om minunat – profesorul și scriitorul Gherasim Rusu Togan.

Povestea a început, de fapt, în februarie 2018, când Lorena Crintea, managerul Elstar Group, a creat o librărie... altfel, un spațiu unic în Câmpina, unde să se întâmple lucruri frumoase. Iar lucrurile frumoase nu au întârziat să apară. În martie 2018, aici a avut loc prima Serată Culturală Elstar, inițiator și amfitrion fiind Codruț Constantinescu. Pe 7 noiembrie 2019, Seratele Culturale Elstar au ajuns la ediția a XX-a. O ediție excepțională, organizată la Vila Barbizon din Câmpina, pentru prieteni de azi și de ieri. Și a fost o ediție excepțională în primul rând pentru că a fost dedicată unui “munte de cultură”, unui om extraordinar, unui profesor aproape în tot și-n toate, dar mai ales în literatură și în viață – scriitorul Gherasim Rusu Togan, de la a cărei dispariție se vor împlini cinci ani la jumătatea lunii decembrie. Au vorbit despre Gherasim Rusu Togan, atât Codruț Constantinescu, cât și scriitorul Florin Dochia, dar și soția lui Gheri, doamna Carmen Rusu, iar profesorul Christian Crăciun a făcut o superbă prezentare a ultimei cărți scrisă de Gherasim Rusu Togan – “Scriitori români și iubirile lor”. (video
Istoricul Alin Ciupală a încântat publicul prezent cu povești intersante despre iubirile unor scriitori precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu sau George Topârceanu, dar și despre “furtunoasa” poveste de dragoste a lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată momentului aniversar - a XX-a Serată Culturală Elstar. Lorena Crintea și Codruț Constantinescu au povestit cum au luat naștere Seratele.
“La 11 februarie 2018 am deschis noua librărie și am fost foarte fericită să observ că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit mai multe reacții pozitive. Iar pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților de... carte, am primit propunerea lui Codruț Constantinescu de a organiza evenimente în incinta librăriei, o propunere pe care am îmbrățișat-o cu mult drag. Peste o lună aveam să găzduim prima lansare de carte, care ulterior avea să îmbrace termenul mai generos de serată culturală: pentru că are loc seara, în ideea de a permite cât mai multor câmpineni activi să participe și pentru că aceste serate sunt dedicate culturii”, a spus Lorena Crintea. (video)
“Vorbim despre serate culturale în care trebuie să primeze fenomenul cultural. De aceea, de exemplu, nu am inclus aici lansarea unei cărți despre minunatul fenomen al nunților sau o carte despre dietă și stil de viață sănătos. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, e clar. Dar conștiința îmi este împăcată, căci am acoperit mulțumitor dinamica culturală: am lansat cărți de poezie, de critică literară, de istorie, de memorialistică, de călătorie, chiar și cartea unor adolescenți de la unul dintre liceele câmpinene. De asemenea, am încercat să aducem și să prezentăm atât autori câmpineni sau prahoveni, ceea ce este ușor, cât și personalități culturale de anvergură națională și nu numai, aici este vorba despre Ana Blandiana, prezența domniei sale fiind punctul culminant al Seratelor”, a afirmat Codruț Constantinescu. (video)

6232 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1515 vizualizari
26 sept. 2022 16:10

Vineri, 30 septembrie, va fi lansat cel mai nou volum al lui Alin Ciupală cu evocări despre Câmpina

Vineri, 30 septembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” va avea loc lansarea celui mai nou volum de evocări despre Câmpina al istoricului local Alin Ciupală.

2252 vizualizari
20 sept. 2022 17:19

Formația câmpineană ”Celesta” a cântat alături de Cristi Minculescu pe scena ”Serbărilor Toamnei”

A fost, probabil, cel mai frumos moment al ediției 2022 a ”Serbărilor Toamnei”, în special pentru tinerii de pe scenă și din fața scenei. La mijlocul recitalului susținut de IRIS - Cristi Minculescu & Valter & Boro, care încheia festivalul, a fost invitată pe scenă formația ”Celesta” a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, formație condusă de profesor Elisabeta Milea.

Alte stiri recente

1499 vizualizari
27 sept. 2022 17:28

Societatea Ecogen Power Câmpina a cumpărat și stadionul rafinăriei și anunță că nu-i va schimba destinația de bază sportivă

1 comentarii

Conform unui comunicat de presă primit la redacție, societatea Ecogen Power SRL Câmpina, proprietarul fostei rafinării “Steaua Română”, a cumpărat și stadionul care a aparținut rafinăriei, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

1220 vizualizari
27 sept. 2022 15:11

25 de sancțiuni în valoare de aproape 6.000 lei, bilanțul Poliției Rutiere Câmpina într-o singură zi

În cursul zilei de luni, 26 septembrie, în două intervale orare, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Câmpina au organizat și desfășurat acțiuni pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și creșterea gradului de vizibilitate al elementului polițienesc în segmentul stradal.