Ediție de excepție a Seratelor Culturale Elstar de la Câmpina, printre “scriitori și iubirile lor”

Eveniment (Categoria articolului)

Seratele Elstar înseamnă întâlnirea nu doar cu cartea, ci și cu scriitorul. Înseamnă lecturi publice, discuții, întrebări și răspunsuri. Cuvinte rostite. Prieteni regăsiți, fie ei reali sau în pagini de carte. Seratele Elstar înseamnă cultură. Acel tip de cultură autentică în care se cultivă omul și cartea. La Câmpina. Seratele Culturale Elstar, inițiate de scriitorul Codruț Constantinescu și găzduite de Elstar (mai mult decât o librărie) au ajuns la ediția a XX-a. O ediție specială, dedicată “Scriitorilor români și iubirilor lor”, dedicată unui om minunat – profesorul și scriitorul Gherasim Rusu Togan.

Povestea a început, de fapt, în februarie 2018, când Lorena Crintea, managerul Elstar Group, a creat o librărie... altfel, un spațiu unic în Câmpina, unde să se întâmple lucruri frumoase. Iar lucrurile frumoase nu au întârziat să apară. În martie 2018, aici a avut loc prima Serată Culturală Elstar, inițiator și amfitrion fiind Codruț Constantinescu. Pe 7 noiembrie 2019, Seratele Culturale Elstar au ajuns la ediția a XX-a. O ediție excepțională, organizată la Vila Barbizon din Câmpina, pentru prieteni de azi și de ieri. Și a fost o ediție excepțională în primul rând pentru că a fost dedicată unui “munte de cultură”, unui om extraordinar, unui profesor aproape în tot și-n toate, dar mai ales în literatură și în viață – scriitorul Gherasim Rusu Togan, de la a cărei dispariție se vor împlini cinci ani la jumătatea lunii decembrie. Au vorbit despre Gherasim Rusu Togan, atât Codruț Constantinescu, cât și scriitorul Florin Dochia, dar și soția lui Gheri, doamna Carmen Rusu, iar profesorul Christian Crăciun a făcut o superbă prezentare a ultimei cărți scrisă de Gherasim Rusu Togan – “Scriitori români și iubirile lor”. (video
Istoricul Alin Ciupală a încântat publicul prezent cu povești intersante despre iubirile unor scriitori precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu sau George Topârceanu, dar și despre “furtunoasa” poveste de dragoste a lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată momentului aniversar - a XX-a Serată Culturală Elstar. Lorena Crintea și Codruț Constantinescu au povestit cum au luat naștere Seratele.
“La 11 februarie 2018 am deschis noua librărie și am fost foarte fericită să observ că librăria nu a trecut neobservată și relativ rapid am primit mai multe reacții pozitive. Iar pe 14 februarie, de ziua îndrăgostiților de... carte, am primit propunerea lui Codruț Constantinescu de a organiza evenimente în incinta librăriei, o propunere pe care am îmbrățișat-o cu mult drag. Peste o lună aveam să găzduim prima lansare de carte, care ulterior avea să îmbrace termenul mai generos de serată culturală: pentru că are loc seara, în ideea de a permite cât mai multor câmpineni activi să participe și pentru că aceste serate sunt dedicate culturii”, a spus Lorena Crintea. (video)
“Vorbim despre serate culturale în care trebuie să primeze fenomenul cultural. De aceea, de exemplu, nu am inclus aici lansarea unei cărți despre minunatul fenomen al nunților sau o carte despre dietă și stil de viață sănătos. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea, e clar. Dar conștiința îmi este împăcată, căci am acoperit mulțumitor dinamica culturală: am lansat cărți de poezie, de critică literară, de istorie, de memorialistică, de călătorie, chiar și cartea unor adolescenți de la unul dintre liceele câmpinene. De asemenea, am încercat să aducem și să prezentăm atât autori câmpineni sau prahoveni, ceea ce este ușor, cât și personalități culturale de anvergură națională și nu numai, aici este vorba despre Ana Blandiana, prezența domniei sale fiind punctul culminant al Seratelor”, a afirmat Codruț Constantinescu. (video)

5661 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4913 vizualizari
25 oct. 2021 19:32

De Ziua Armatei și la Centenarul Regelui Mihai I, la Breaza a fost dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”

La Breaza a fost luni, 25 Octombrie 2021, o sărbătoare cu totul și cu totul specială, fiind dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”, dedicat Centenarului Regelui Mihai I. Este vorba despre un monument restaurat, care a fost realizat în anul 1934 de sculptorul Ion T. Aldea, dar ”ascuns” după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Acum, monumentul a fost restaurat cu sprijinul sculptorilor Elena Surdu Stănescu, Elena Boby Dumitrescu și Cosma Dumitru și cu contribuția Primăriei orașului Breaza.

1836 vizualizari
25 oct. 2021 12:36

Ziua Armatei Române, sărbătorită și în acest an sub semnul pandemiei

Ziua Armatei Române a fost marcată la Ploiești în cadrul unei ceremonii restrânse, fără public, dat fiind contextul pandemic. Din partea Consiliului Județean Prahova a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud, de către vicepreședinții Dumitru Tudone și Cristian Apostol, dar și câțiva aleși județeni. De asemenea, prefectul județului, Cristian Ionescu, a fost prezent la ceremonie. La Câmpina, o delegație a Primăriei și Consiliului Local a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (statuia soldatului) din Parcul Trandafirilor.

Alte stiri recente

42 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

64 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.