100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Elvira Godeanu

Social (Categoria articolului)

Una dintre marile actrițe ale României, care a făcut parte din generația de aur a artiștilor interbelici, Elvira Godeanu, a avut o legătură de suflet cu Câmpina, oraș în care și-a petrecut multe zile, în casa familiei Crăciun, de pe Câmpinița.

Nu se ştie foarte exact când a venit prima dată Elvira Godeanu la Câmpina sau când a început prietenia ei cu fiicele lui Ion Crăciun. Cert este că, prin anii ’30, Elvira Godeanu era o obişnuită a casei Crăciun. Prietenia, mai ales cu Olimpia Crăciun, s-a păstrat şi după cel de-al doilea război mondial, inclusiv în anii grei ai comunismului. Olimpia Crăciun şi Elvira Godeanu se vizitau reciproc chiar şi când ajunseseră amândouă la vârste octogenare, ultimele vizite ale Elvirei Godeanu la Câmpina fiind la finalul anilor ’80.
Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904 la Bucureşti, dar provenea dintr-o familie din Gorj. A fost o artistă de excepție, o mare vedetă a teatrului și filmului românesc, dând viață unor roluri memorabile, cum ar fi rolul „Zoe” din „O scrisoare pierdută” a lui I.L. Caragiale, rol pe care l-a jucat începând cu anul 1942, pe scena Teatrului Naţional, în regia celebrului Sică Alexandrescu. A fost o femeie foarte frumoasă, acea frumusețe care conferă rang și blazon, o “aură” care a însoțit-o de la prima apariție scenică și până la final. Foarte apreciată şi pe scenele lumii, mai ales la Paris, a preferat întotdeauna să se întoarcă acasă, în România, încetând din viaţă la Bucureşti, pe 3 septembrie 1991, la venerabila vârstă de 87 ani.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o nouă rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dr. Constantin I. Istrati

2683 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1542 vizualizari
20 feb. 2019 08:40

Bilanțul pe 2018 și planurile pe 2019 la Asociația Cultul Eroilor "Regina Maria" Câmpina

Anual, membrii Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", subfiliala Câmpina, se întâlnesc în cadrul unei adunări generale pentru a trece în revistă realizările anului anterior și pentru a face planurile pentru anul abia început. Adunarea generală a avut loc marți, 19 februarie, la Casa de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina.

4560 vizualizari
19 feb. 2019 11:30

Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi, acasă, la Câmpina. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie 2019

Trupul neînsuflețit al lui Dan Ștefan Chițu va fi adus astăzi la Câmpina și va fi depus la domiciliul fostului mare sportiv și om de fotbal. Familia anunță că toți cei care doresc să își ia rămas bun de la Dan Chițu o pot face începând din această după-amiază, la reședința de pe Strada Ion Heliade Rădulescu, nr. 95, din Cartierul Muscel. Înmormântarea va avea loc joi, 21 februarie. Slujba religioasă se va desfășura la Biserica "Sfinții Voievozi" (de la lac), iar la ora 12.00 cortegiul funerar va pleca de la biserică spre Cimitirul "Învierea lui Lazăr" din Cartierul Câmpinița.

Alte stiri recente

914 vizualizari
20 feb. 2019 20:47

Nou la Ozon Clinic Therapy Câmpina - consultații pediatrice

Centrul Medical Ozon Clinic Therapy funcționează în Câmpina într-un sediu situat pe Strada 1 Mai, nr. 31, iar din aceste zile a pregătit o noutate pentru câmpineni și pentru locuitorii comunelor limitrofe - consultații pediatrice acordate de medicul specialist Adriana Mihăescu.

2907 vizualizari
19 feb. 2019 21:46

De parcă nu aveau suficientă mizerie pe stradă, câmpinenii de pe Bobâlna s-au trezit cu pământ și în apa "potabilă"

Despre modul în care arată Strada Bobâlna din municipiul Câmpina știm cu toții. Este una dintre cele mai distruse străzi din localitate. O stradă găurită, fără canalizare, inclusă parțial în zona de impozitare A și parțial în zona de impozitare B. Ca și cum nu ar fi suficient, astăzi, la robinetele locuitorilor de pe Strada Bobâlna a curs apă cu pământ, lucru pentru care oamenii sunt profund "recunoscători" societății HidroPrahova. (foto de la cititori)