Premieră la SanConfind: un cancer de pancreas, invaziv și extrem de agresiv, operat cu succes

Sănătate (Categoria articolului)

Intervenție chirurgicală de excepție la Secția de Chirurgie a Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina. Medicul primar Sebastian Grădinaru, unul dintre cei mai buni chirurgi bucureșteni care colaborează cu SanConfind, a reușit - împreună cu ceilalți membri ai echipei sale medicale - să ducă la bun sfârșit o complicată operație oncologică. Intervenția chirurgicală de rezecție pluriviscerală pentru cancer de pancreas nu a fost prima reușită de acest fel a doctorului Grădinaru, dar pentru Chirurgia SanConfind (nu cu vechi tradiții, dar cu reale performanțe) a reprezentat cu adevărat o premieră remarcabilă. "Nu credeam că voi ajunge să fac o astfel de intervenție într-un spital privat, dar nimic nu e imposibil. Toată lumea ar trebui să știe că la SanConfind există capacitatea de a susține cu succes intervenții oncologice majore", ne-a declarat dr. Sebastian Grădinaru, după ce a ieșit din această operație care a durat aproape șase ore.

Un cancer de pancreas cu invazia tuturor organelor învecinate
Pacienta operată, subponderală, relativ tânără (59 de ani), avea un cancer de pancreas deosebit de avansat. Tumora, care cuprinsese mai mult de jumătate din pancreas (corpul și coada pancreasului), invadase toate organele din jur: splină, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă. S-a observat, de asemenea, că această tumoră era aderentă la stomac și la colon (intestinul gros). Pentru mai multă siguranță, după ce a rezecat în bloc corpul și coada pancreasului, splina, rinichiul stâng, glanda suprarenală stângă și o parte din stomac, doctorul Grădinaru a extirpat și jumătate din intestinul gros. ”Invazia tumorii era până aproape de pereții stomacului și colonului, așa că nu am vrut să risc și am rezecat și o parte din peretele gastric, iar ulterior, jumătate din colon. Am observat că vena care drena jumătatea stângă a colonului era invadată de tumoră. Am refăcut ulterior continuitatea printr-o anastomoză colo-rectală. Aici vorbim despre o tumoră care a cuprins multe organe, cu invazie posterioară în vasele mari de sânge. Ar fi de menționat că prima parte a operației a fost realizată laparoscopic, iar abia spre final, în ultimele două ore, intervenția chirurgicală a fost clasică. Inițial, noi am intrat laparoscopic, dar după ce ne-am convins că fuseseră invadate vasele mari (vasele renale și nu numai), am convertit laparoscopia în operație deschisă. Avantajul laparoscopiei este că toate mobilizările acestor organe s-au făcut cu sângerare minimă. În situația dată, ar fi fost riscant să operăm în totalitate laparoscopic, deoarece s-ar fi putut întâmpla să derapeze o ligatură, o legare a vaselor mari. Acolo erau vase cu debit foarte mare și exista riscul ca ele să nu mai poată fi cusute la timp. Operația deschisă ne-a permis să coasem bine și vena, și artera. În operația clasică nu vezi mai bine decât în operația laparoscopică, dar ai mai mult spațiu de manevră și poți să te miști mai repede. Însă disecția optimă o faci tot laparoscopic, fără sângerări. Operația a avut o dificultate deosebită. În general, intervențiile oncologice de pancreas sunt cele mai complexe. Tumora pancreasului avea o dimensiune apreciabilă, peste 10 centimetri, lucru care ne-a determinat să extirpăm peste 60% din pancreas. Pacienta se simte excelent după operație. Starea ei postoperatorie ne-a dat motive de satisfacție și înainte de externare, dar după ce a fost externată, pacienta chiar m-a sunat și mi-a spus că mănâncă și se mișcă foarte bine", ne-a descris dr. Sebastian Grădinaru complicata operație pe care a efectuat-o.
Din echipa medicală implicată în operație au mai făcut parte medicul anestezist Alexandra Mihăilescu (din București) și medicul specialist în chirurgie generală Hussein Gebran, originar din Târgu Mureș, un fost rezident al doctorului Grădinaru. Nu putem să nu o amintim aici și pe Anca Maria Prodea, medic primar ATI, care i-a acordat pacientei toate îngrijirile în Terapie Intensivă. Se poate spune că doctorul Hussein Gebran este cel mai proaspăt colaborator al SanConfind, după ce a încheiat, zilele trecute, un contract de gărzi cu această unitate medicală. 

5234 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Cristian 23.03.2021 17:26 Buna ziua,am avut trimitere pentru analize de sânge și prin programarea prin telefon mi s-a dat un termen după expirarea trimiterii deși am precizat per.de valabilitate,dezamăgire totala și puncte minus

Sănătate

5484 vizualizari
04 aug. 2022 07:49

Primele operații pe coloana vertebrală, la Spitalul San Confind

Vă informam, nu cu mult timp în urmă, despre faptul că la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina vor fi posibile operațiile de hernie de disc. De două săptămâni, chiar se întâmplă acest lucru. Două astfel de intervenții chirurgicale, de mare complexitate și finețe, au fost realizate cu succes de dr. Stelian Anghel împreună cu dr. Viorel Albu.

2293 vizualizari
12 iul. 2022 10:24

Dr. Călin Tiu a coordonat un curs de ecografie pentru chirurgi în cadrul unui congres medical european desfășurat la Cracovia

1 comentarii

La finalul săptămânii trecute, la Cracovia, în Polonia, în cadrul Congresului Asociației Europene pentru Chirugie Endoscopică, dr. Călin Tiu a organizat și condus cursul de ecografie pentru chirurgi, unul dintre cele mai apreciate din cadrul congresului.

Alte stiri recente

201 vizualizari
12 aug. 2022 07:28

Marian Nistor, președintele PNL Câmpina: "Toți locuitorii municipiului vor fi afectați de acest PUZ privind modernizarea centrului!"

Continuăm seria discuțiilor pe tema Planului Urbanistic Zonal (PUZ) privind modernizarea centrului municipiului Câmpina, invitatul nostru fiind de această dată președintele PNL Câmpina, Marian Nistor. PNL este unul dintre partidele cu reprezentare în Consiliul Local, care nu consideră oportună realizarea pasajului subteran, iar Marian Nistor explică, în interviul pe care ni l-a acordat, motivele pentru care nu este de acord cu pasajul. De asemenea, președintele PNL Câmpina ridică mai multe semne de întrebare în privința PUZ, document aflat acum în perioada de consultare publică, urmând ca apoi să intre în dezbaterea Consiliului Local. Urmăriți integral interviul cu Marian Nistor.

3227 vizualizari
11 aug. 2022 21:55

Împușcături în cartierul Voila, din Câmpina. Un urs a dat atacul într-o gospodărie

Panică în cartierul Voila, din Câmpina, joi seară, când s-au auzit mai multe focuri de armă, undeva înaintea orei 21.00. Ce s-a întâmplat?